Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Koroknay Károly

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Koroknay Károly"— Előadás másolata:

1 Előadó: Koroknay Károly
Szakmai önismeret 13-14 Előadó: Koroknay Károly Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

2 Dokumentálás… Az álláskeresés során sok emberrel fog találkozni, hirdetésekre válaszol, önéletrajzokat küld, felvételi beszélgetéseken vesz részt – néha többször is egy nap. Ha nem rendszerezi mindezeket, el fog veszni a részletekben. Az önéletrajzok és az álláskeresés nyomon követése megkönnyíti munkáját. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

3 Logikai feladványok Készségfejlesztő feladatok
Játék Logikai feladványok Készségfejlesztő feladatok Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

4 Ki van a harmadik képen? Szakmai önismeret - Koroknay Károly
2018. december 6.

5 Gratulálok! Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

6 Szakmai önismeret - Koroknay Károly
2018. december 6.

7 Béralku Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

8 Béralku 3/1 „Fizetési igény megjelölésével…”
Egyre gyakrabban találkozunk a hirdetések szövegében a „fizetési igény megjelölésével…” mondattal. Ilyenkor érdemes saját költségvetésünkből kiindulni, összeszámolni állandó havi költségeinket, átgondolni, gyűjtünk-e valamire, illetve milyen bevételekre számíthatunk. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

9 Béralku 3/2 „Fizetési igény megjelölésével…”
Az így kialakuló összegből kell meghatároznunk fizetési igényünket. Egy dolgot semmiképp ne felejtsünk el: jelöljük meg, hogy az általunk kért összeg bruttó (adózás előtti), vagy nettó (adózott, vagyis kézhez kapott). Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

10 Béralku 3/3 „Fizetési igény megjelölésével…”
Célszerű azt is megemlíteni, hogy a fizetési igényünket módosíthatják a különböző juttatások, így a válogatást végző kolléga láthatja, hogy rugalmasak vagyunk és a végső összeg megbeszélés kérdése. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

11 Béralku az interjún 4/1 Az interjú elkerülhetetlen, legfontosabb, de talán legnehezebb része, amitől minden álláskereső a legjobban tart. Általában az első interjúztatás végén kerül rá sor, hogy a fizetési igényünkről kérdezzenek, így akár lélektani fordulópontnak is nevezhetjük, hiszen ha eljutunk eddig a pontig, nagy valószínűséggel jól vettük az akadályokat. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

12 Béralku az interjún 4/2 Bármilyen nehéz is, célszerű megvárni, míg az interjúztató rákérdez fizetési igényünkre – semmiképpen ne mi hozzuk szóba. Nem jellemző az a tendencia, hogy a cég egyenesen megmondja, mekkora összeg jár a megpályázott pozícióban, illetve, hogy milyen fizetést adnak a cégnél ugyanebben a pozícióban dolgozó kollégáknak. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

13 Béralku az interjún 4/3 Éppen ezért otthon, nyugodt körülmények között készüljünk fel erre a kérdésre! Gondoljuk végig, milyen kiadásaink vannak, milyen bevételekre számíthatunk, mennyit szeretnénk spórolni, majd határozzunk meg egy összeget. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

14 Béralku az interjún 4/4 Soha ne határértékekben gondolkozzunk, hiszen nincs az a munkáltató, aki ne a kevesebbet jegyezné meg, mi viszont biztos, hogy a magasabb értékre számítunk. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

15 Ahhoz, hogy a cég által gondolt fizetést megközelítse a mi igényünk, az interjú előtt célszerű tájékozódni a cégről: állami, multi, nagyvállalat, kisvállalkozás, fővárosi, nagyvárosi, kisvárosi. A különböző jellegű cégeknek eltérő a javadalmazási rendszere, nézzük most ezeket külön-külön. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

16 Állami cégek A minisztériumok, hivatalok, intézetek alkalmazottainak bérét a Köztisztviselői törvény szabályozza, ettől eltérni nem lehet, így ezek a cégek a legkevésbé rugalmasak a javadalmazás területén. Az alkalmazottak fizetését az ún. bértábla alapján határozzák meg, ami azt jelenti, hogy a munkavállaló a végzettségének, tapasztalatának megfelelő rubrikához tartozó fizetést kapja. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

17 Multinacionális cégek 2/1
A multinacionális nagyvállalatokra jellemző, hogy a javadalmazást olyan szempontrendszerek alapján határozzák meg, amelyben fontos, hogy a munkakör milyen szerepet tölt be a vállalatnál és, hogy milyen képességek kellenek a betöltéséhez. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

18 Multinacionális cégek 2/2
A juttatások rendszere tágabb ezeknél a cégeknél és sokkal gyakoribbak a pénzben nem kifejezhető lehetőségek, mint például továbbképzés. A multikra jellemző, hogy globálisan gondolkodnak, így bizonyos idő eltelte után a szakembereket rotációs formában lecserélik a különböző leányvállalatoknál. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

19 Nagyvállalat A nagyvállalatokról előnyként elmondható, hogy jól kidolgozott értékelési rendszer működik és korrekt a személyzet-kiválasztási rendszer. Pályakezdőként az első három hónapban végigkövetheti a különböző munkafolyamatokat és eljárásokat, így – a kisebb cégekkel szemben – jóval nagyobb rálátást és tapasztalatot szerezhet. Emellett a nagy cégek folyamatos továbbképzési lehetőségeket biztosítanak, és nemegyszer részben vagy egészben átvállalják a képzés terhét is. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

20 Minimáljövedelem-terv kidolgozása:
A béralku folyamata 8/1 Minimáljövedelem-terv kidolgozása: ez az az összeg, aminél kevesebbet semmiképpen nem vihet haza ez szükséges a megélhetéshez Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

21 A béralku folyamata 8/2 Információszerzés az „alattunk” és „felettünk” lévő pozíciókkal járó jövedelemről. Ezekből kikalkulálhatja a körülbelüli reális összeget. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

22 ez az az összeg, amelyre habozás nélkül igent mondana az interjún
A béralku folyamata 8/3 Az álomjövedelem meghatározása: ez az az összeg, amelyre habozás nélkül igent mondana az interjún Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

23 Az interjú során a hármas skálából érdemes a felső kettőről alkudni
A béralku folyamata 8/4 Az interjú során a hármas skálából érdemes a felső kettőről alkudni Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

24 A béralku folyamata 8/5 Az interjún adja el magát, koncentráljon arra, hogy kiemelje képességeit, hogy minél jobb színben tüntesse fel magát Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

25 Hagyja, hogy a cég képviselője hozza szóba a jövedelem kérdéskörét
A béralku folyamata 8/6 Hagyja, hogy a cég képviselője hozza szóba a jövedelem kérdéskörét Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

26 A béralku folyamata 8/7 Ha az összeg, amit a cég ajánl, nem felel meg elvárásainak, alkalmazza az összehasonlítás módszerét – vesse össze a munkáltató által felvázolt elképzelést másik állásajánlattal. Ha nincs másik ajánlata, hasonlítsa az összeget jelenlegi jövedelméhez (kb. nettó 30%-os emeléssel). Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

27 Fontos, hogy mindig hagyja kicsit nyerni a másik felet!
A béralku folyamata 8/8 Fontos, hogy mindig hagyja kicsit nyerni a másik felet! Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

28 A javadalmazási csomag
A javadalmazás a keresetből és a béren kívüli juttatásokból áll össze. Keresetnek nevezzük az alapbért és valamennyi bér jellegű juttatást. A béren kívüli juttatások egyre inkább terjedőben vannak, hiszen ezekkel a munkáltató iránti elkötelezettség növelhető. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

29 A javadalmazási csomag
Magyarországon a legáltalánosabb a béren kívül a mobiltelefon és a gépkocsi-használat, ezen kívül persze számos más lehetőség van: laptop, biztosítás, továbbképzések, stb. „Európában az egyéb juttatások összege akár a fizetés 2-3-szorosára is rúghat, de egy hazai felmérés szerint nálunk ez átlagosan a fizetések 32%-át teszi ki.” (Pintér Zsolt p. 292.) Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

30 A cafeteria rendszer 3/1 Cafeteria rendszernek nevezzük a választható béren kívüli juttatások rendszerét. Lényege, hogy a munkavállaló saját maga dönthet arról, milyen formában kéri munkája ellenszolgáltatásának egy részét. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

31 A cafeteria rendszer 3/2 Tehát a munkáltató egy ún. szolgáltatási listát bocsát a dolgozó rendelkezésére, meghatároz egy keretösszeget, az alkalmazott pedig kiválasztja a lehetséges juttatások közül, hogy számára az étkezési jegy, a nyelvtanulás, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés vagy az üdülés a legmegfelelőbb. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

32 A cafeteria rendszer 3/3 A cafeteria előnyei:
egyéni választás lehetősége az alkalmazottak számára; széles körben vonja be a munkavállalókat; adókímélő a cég számára; mivel a juttatások forintosítva vannak, a dolgozók pontosan tudják, „mennyit költ rájuk” a munkáltató Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

33 A javadalmazási csomag összetevői
Adómentes juttatások Járulékmentes juttatások Személyi jövedelemadó alá is tartozó juttatások Ez a csoportosítás Magyarországon jellemző, mely az adózási és TB szabályok figyelembe vételével osztja fel a javadalmazási csomag összetevőit. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

34 A javadalmazási csomag összetevői
Adómentes juttatások étkezési utalvány a törvényben meghatározott értékig önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás lakhatási támogatás kulturális tevékenységek támogatása (színház, koncert, múzeum) iskolakezdési támogatás Ft-ig üdülési csekk (jelenleg Ft a törvényben meghatározott összeg) internethasználat (jelenleg Ft-ig) Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

35 A javadalmazási csomag összetevői
Járulékmentes juttatások ajándék könyvutalvány ruházati utalvány sporttámogatás Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

36 A javadalmazási csomag összetevői
Személyi jövedelemadó alá is tartozó juttatások Lakás-és takarékpénztári hozzájárulás Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

37 A jövedelemszerzés négy módja
Robert T. Kiyosaki a "Cashflow négyszög" című könyvében zseniális módon felosztja az emberiséget a jövedelem szerzés módjai szerint két nagy és azon belül két kisebb csoportra. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

38 A jövedelemszerzés négy módja
Tevékenység alapú jövedelem:  Csak addig jön a pénz, ameddig konkrét munkát végez az ember. Ha megszűnik a munkavégzés, megszűnik a jövedelem. Ide tartoznak az alkalmazottak és az egyéni vállalkozók. Tulajdon alapú jövedelem:  Akkor is jön a pénz, amikor nincs konkrét munkavégzés. Ebbe a csoportba tartoznak a cégtulajdonosok és a befektetők. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

39 A jövedelemszerzés négy módja
A oldal Tevékenység alapú jövedelem 90 %-a a népességnek 10 %-a a vagyonnak Alkalmazott Egyéni vállalkozó B oldal Tulajdon alapú jövedelem 10 %-a a népességnek 90 %-a a vagyonnak Cégtulajdonos Befektető A B Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

40 C'est la vie… Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

41 … folytatjuk… Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

42 Munkajogi ismeretek Szakmai önismeret - Koroknay Károly
2018. december 6.

43 Ha felvettek… Munkaszerződés, munkaviszony létesítése:
A munkaviszony – ha törvény másként nem rendelkezik – írásban, munkaszerződéssel jön létre. Az írásba foglalásról a munkaadónak kell gondoskodnia. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

44 Ha felvettek… A szerződésnek a következő adatokat kell tartalmaznia:
a munkavállaló személyi alapbére; a munkakör megnevezése; a munkavégzés helye; a szerződő felek neve, beosztása és a munkaviszony szempontjából lényeges adatok. Ezeket érdemes megjegyezni, mert ha ezek közül valamelyik nem szerepel, a munkaszerződés érvénytelen! Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

45 Ha felvettek… A szerződés megkötésével egyidejűleg a munkaadónak tájékoztatnia kell a munkavállalót: a munkarendről; a munkabéren kívüli egyéb juttatásokról; a munkába lépés és a bérfizetés napjáról; a szabadság számítási módjáról és kiadásának szabályairól; a felmondási idő megállapításának szabályairól; a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet megnevezéséről; arról, hogy kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e a munkáltató Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

46 Ha felvettek… A munkaszerződés
A szerződés idejét tekintve lehet határozott, vagy határozatlan idejű: A határozott idejű szerződés egy konkrét időpontig (maximum 5 évre) szól (pl. a gyesen lévő kolléga visszatérésének dátumáig), és az csak rendkívüli esetben, vagy közös megegyezéssel bontható fel. Határozatlan idejű szerződésnél nincs dátumhoz kötve a munkaviszony vége – a szerződés bármelyik fél részéről, vagy közös megegyezéssel is felbontható. Fontos, hogy a határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha közvetlen főnök tudtával a határidő lejárta után legalább egy napot tovább dolgozik a munkavállaló. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

47 Próbaidő Ha felvettek…
A szerződésben általában szerepel ez a kifejezés. Tartalma 30 nap, de maximum három hónap. Lényege, hogy amíg a próbaidő tart, a munkaadó is és a munkavállaló is bármikor (azonnali hatállyal) megszüntetheti a munkaviszonyt. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

48 Ha felvettek… Munkaköri leírás 3/1
A szerződés kötelező melléklete, amiben a munkavállaló összefoglalva megtalálja a munkakör tartalmát, az elvégzendő tevékenységeket, jogait és felelősségét. Ki? Hol? Mikor? Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

49 Ha felvettek… Munkaköri leírás 3/2
A munkaköri leírás meghatározza a munkakör jellemzőit, feltételeit, körülményeit, tehát tulajdonképpen egy részletes útmutatás a munkavállalónak feladatai elvégzéséhez. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

50 Ha felvettek… Munkaköri leírás 3/3
Természetesen a munkaköri leírásban nem szereplő feladatokat is el kell látni, de nem az ilyen „kiegészítő feladatoknak” kell kitöltenie a munkaidő nagy részét. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

51 Ha felvettek… Munkabér
Munkabérnek minősül minden, a munkavállaló részére a munkaviszonya alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás. A munkabér időbérként vagy teljesítménybérként, illetve a kettő összekapcsolásával állapítható meg. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

52 A jövedelem összetevői:
Ha felvettek… A jövedelem összetevői: személyi alapbér cafeteria juttatások Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

53 Ha felvettek… Személyi alapbér:
a személyi alapbért időbérben, mértékét a munkaszerződésben kell meghatározni. Az alapbér egy órára, egy napra vagy hónapra történő kiszámításánál a munkavállaló munkakörébe meghatározott munkaidőt kell alapul venni. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

54 Ha felvettek… Cafeteria
rugalmas juttatásoknak nevezett rendszer pl. étkezési utalvány, bérlet, mobiltelefon, stb. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

55 Ha felvettek… Juttatások:
Jutalom: a teljesített feladatok értékelése után, esetleg a munkaköri feladatokon túl végzett tevékenységért adható juttatás. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

56 Ha felvettek… Juttatások:
Prémium: meghatározott célkitűzések megvalósításához kötött pénzbeli jövedelem. A kitűzött célokat és a prémium összegét már a munkafeladatok kijelölésénél meghatározzák. A célkitűzés maradéktalan megvalósulása esetén kötelezően jár. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

57 Ha felvettek… Juttatások:
Jutalék: az értékesítéssel foglalkozó munkaköröknél gyakori (meghatározott mennyiségű sikeres értékesítésért jár). Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

58 Ha felvettek… Munkaidő
A munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó időtartam, általában 8:00-16:00 naponta. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

59 Ha felvettek… Munkaidő
Rendes munkaidő: külön utasítás nélkül kötelező munkában tölteni a rendes munkaidőt. Teljes munkaidő: napi nyolc óra, de ettől felfelé és lefelé is el lehet térni. Hosszabb ez az idő, ha készenléti jellegű munkakörről van szó. Rövidebb ez az idő, ha pl. egészségre ártalmas munkát kell végezni. Részmunkaidő: teljes munkaidőnél rövidebb, amit a felek a munkaszerződés megkötése során nem minősítettek teljes munkaidőnek. A munkabér arányos része jár ekkor a munkavégzésért. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

60 Ha felvettek… Munkaidő
Rendkívüli munkaidő: a rendes munkaidőn felüli munkavégzés (csak rendkívüli esetekben, és elrendelését írásba kell foglalni): túlmunkavégzés, pihenőnap, vagy munkaszüneti napon való munkavégzés, meghatározott helyen és ideig tartó készenlét. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

61 Ha felvettek… Pihenőidő
Ha a munkaidő a napi hat órát meghaladja, legalább húsz perc, e hat órán felül pedig háromóránként legalább húsz perc munkaközi szünetet köteles a munkáltató biztosítani. A napi munka befejezése és a másnapi munkakezdés közötti pihenőidőnek legalább 11 órának kell lennie (kollektív szerződés alapján legkevesebb nyolc órára csökkenthető). Az általános munkarendben dolgozó munkavállalónak heti két pihenőnap jár, amelyek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

62 Ha felvettek… Szabadság
A munkavállalót pihenés céljából évenként hosszabb pihenőidő is megilleti – ezt nevezzük rendes szabadságnak (részmunkaidő vagy mellékfoglalkozás esetén is!). A rendes szabadság évi négy munkahétről, tehát 21 napról indul, és mértéke életkorral növekszik. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

63 Ha felvettek… Szabadság
A szabadság kiadásának időpontját – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató határozza meg. Az alapszabadság negyedét a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A már megkezdett szabadságot kivételesen fontos érdekből a munkáltató megszakíthatja. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

64 Ha felvettek… Szabadság
A munkaviszony létesítésével rendkívüli szabadságra is jogosulttá válik a munkavállaló (pl. kiskorú gyermek után, közeli hozzátartozó temetésekor, stb.). Betegség esetén betegszabadságban, táppénzben részesül, ennek összegét az átlagkereset alapján számolják ki. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

65 A munkáltató kötelezettségei
Kötelezettségek A munkáltató kötelezettségei a munkát úgy megszervezni, hogy jogainkat gyakorolni, kötelezettségeinket teljesíteni tudjuk; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

66 A munkáltató kötelezettségei
Kötelezettségek A munkáltató kötelezettségei a munkavégzéshez szükséges tájékoztatást és irányítást megadni számunkra; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

67 A munkáltató kötelezettségei
Kötelezettségek A munkáltató kötelezettségei a munkavégzéshez szükséges ismeretek megszerzését biztosítani; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

68 A munkáltató kötelezettségei
Kötelezettségek A munkáltató kötelezettségei az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

69 A munkáltató kötelezettségei
Kötelezettségek A munkáltató kötelezettségei munkaszerződésünk, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni bennünket; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

70 A munkáltató kötelezettségei
Kötelezettségek A munkáltató kötelezettségei a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban, és a munkaszerződésben foglaltak alapján munkabért fizetni számunkra Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

71 A munkavállaló kötelezettségei
Kötelezettségek A munkavállaló kötelezettségei előírt helyen és időben, munkára képes állapotban megjelenni és munkaidejét munkával tölteni, illetőleg ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

72 A munkavállaló kötelezettségei
Kötelezettségek A munkavállaló kötelezettségei munkáját elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások és utasítások szerint végezni; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

73 A munkavállaló kötelezettségei
Kötelezettségek A munkavállaló kötelezettségei munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse, valamint munkáját ne zavarja, anyagi károsodást ne idézzen elő; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

74 A munkavállaló kötelezettségei
Kötelezettségek A munkavállaló kötelezettségei munkáját személyesen ellátni; a munkaviszonyra vonatkozó szabályban vagy a munkaszerződésben megállapított, a munkakörhöz kapcsolódó előkészítő és befejező munkákat elvégezni; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

75 A munkavállaló kötelezettségei
Kötelezettségek A munkavállaló kötelezettségei a munkája során tudomására jutott üzemi titkot, valamint a munkáltatóra, illetve a tevékenységére vonatkozó alapvetően fontos információkat megőrizni; Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

76 A munkavállaló kötelezettségei
Kötelezettségek A munkavállaló kötelezettségei a munkáltató által kijelölt tanfolyamon vagy továbbképzésen részt venni, és az előírt vizsgákat letenni. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

77 Munkavállalóként nem köteles teljesíteni az utasítást, ha annak végrehajtása jogszabályba vagy munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik. A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné! Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

78 Munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A munkaviszony megszűnik: a munkavállaló halálával; a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével; a határozott idő lejártával Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

79 A munkaviszony megszűnik:
A munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével: írásba foglalt szándékot tartalmazó nyilatkozat alapján; a nyilatkozatból ki kell derülnie, hogy a munkaviszonyt a közösen meghatározott időpontban minden egyéb körülménytől függetlenül meg akarják szüntetni. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

80 A munkaviszony megszűnik:
Rendes felmondással: mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről, írásos nyilatkozat alapján. A munkáltató köteles megindokolni a részéről bekövetkezett felmondást. Felmondani csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartással, illetve a munkáltató működésével összefüggő okból lehet. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

81 A munkaviszony megszűnik:
Ha a munkaviszony meghaladja a három évet, akkor munkáltatói felmondás esetén végkielégítés jár. Rendes felmondás esetén felmondási idő is jár, a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő alapján minimum harminc nap. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

82 A munkaviszony megszűnik:
Rendkívüli felmondással: mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről, ha a másik fél lényeges kötelezettségeit szándékosan, jelentős mértékben megszegte. A rendkívüli felmondást írásban indokolni kell. A munkavállaló részéről történő felmondás esetén a munkáltatónak azt az átlagkeresetet kell kifizetnie, amennyi a rendes felmondás esetén járna és végkielégítést is köteles fizetni. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

83 A munkaviszony megszűnik:
Próbaidő alatt azonnali hatállyal: mind a munkaadó, mind a munkavállaló azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt, az addig ledolgozott időszak kifizetése mellett. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

84 ÖSSZEFOGLALÁS… Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

85 Miért fontos önmagunk ismerete a pálya- és munkaválasztásnál?
megélhetés önmegvalósítás Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

86 Mi jellemzi a célt? Időtávlat Mérhető Kihívó Reális [elérhető]
… egyetértett Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

87 Johari-ablak AZ „ÉN” SZÁMÁRA MÁSOK SZÁMÁRA ISMERT ISMERETLEN ARÉNA,
NYILVÁNOS ARÉNA, NYILVÁNOS ISMERT VAK MÁSOK SZÁMÁRA ZÁRT SÖTÉT ISMERETLEN Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

88 GYENGESÉGEK Weaknesses LEHETŐSÉGEK Opportunities
SWOT-analízis BESLŐ FORRÁSAIM KÜLSŐ TÉNYEZŐK ERŐSSÉGEK Strengths GYENGESÉGEK Weaknesses LEHETŐSÉGEK Opportunities VESZÉLYEK Threats Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

89 Karrier … Hogy sikeres legyek, úgy kell tekintenem magamra, mintha eladásra szánt áru lennék… …ennek az árunak az értékesítésével kell foglalkoznom! Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

90 Az álláskeresés módszerei
A rejtett álláslehetőségek felmérése A nyílt álláslehetőségek felmérése A kapcsolatépítés lépései Hirdetések feladása Hirdetés az interneten Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

91 Munkanélküliség… Munkanélkülinek hívunk minden olyan személyt, aki egy adott időpontban képes és akar dolgozni, mégsem talál munkát. Különbséget kell tennünk a regisztrált és a nem regisztrált munkanélküliek között. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

92 A hirdetések elemzése Pintér Zsolt: Hogyan csináljunk karriert? [2006] „Ha nagyobb szervezethez szeretne pályázni, az országos napilapok, valamint a megyei lapok számaiban, valamint a HVG-ben érdemes keresnie. Ha egyszerűbb állás betöltéséről van szó, úgy az erre szakosodott hirdető újságok rovatait célszerű átnéznie.” Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

93 Önéletrajz (Curriculum Vitae – CV)
Az önéletrajz az az álláskeresési eszköz, ami rendszerezetten összefoglalja, hogy ki Ön és milyen mértékben felel meg a hirdetett munkakör által támasztott követelményeknek. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

94 1. Az interjú Az interjú személyes beszélgetésen alapuló információszerzést szolgáló eljárás, amelynek nincsenek szabályai. Az információ kétirányú: mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak lehetőség a tájékozódásra. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

95 Béralku „Fizetési igény megjelölésével…”
Egyre gyakrabban találkozunk a hirdetések szövegében a „fizetési igény megjelölésével…” mondattal. Ilyenkor érdemes saját költségvetésünkből kiindulni, összeszámolni állandó havi költségeinket, átgondolni, gyűjtünk-e valamire, illetve milyen bevételekre számíthatunk. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

96 Ha felvettek… Munkaszerződés, munkaviszony létesítése:
A munkaviszony – ha törvény másként nem rendelkezik – írásban, munkaszerződéssel jön létre. Az írásba foglalásról a munkaadónak kell gondoskodnia. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

97 Munkaviszony megszűnése, megszüntetése
a munkavállaló halálával a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével a határozott idő lejártával közös megegyezéssel rendes felmondással rendkívüli felmondással próbaidő alatt azonnali hatállyal Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.

98 A JÖVŐKÉP EREJE Film Szakmai önismeret - Koroknay Károly
2018. december 6.

99 Köszönöm a figyelmüket…
Viszontlátásra! Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. december 6.


Letölteni ppt "Előadó: Koroknay Károly"

Hasonló előadás


Google Hirdetések