Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ikonográfia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ikonográfia."— Előadás másolata:

1 Ikonográfia

2 Zsidó ikonográfia Zsidó tárgyakon Zsidó szövegekből
Nem zsidó motívumok Zsidó tárgyakon

3 Judaika: örökségi kánonból kimaradt tárgyak

4

5 Zsidó szövegek vizuálisan
Textuális hagyomány vizuális megjelenése Folytatólagos előadás Interface

6 Zsidó szövegértelmezés

7

8 Folytatólagos előadás

9 Interface

10

11 Ikonográfiai elemek Angyalok Kezek Végtelen csomó Ádám és Éva Kígyó
Zodiákus jegyek Áron alakja Korona מזרח Baldachin Menóra מִמִּזְרַח־שֶׁ֥מֶשׁ Bibliai jelenetek Mikrográfia שִׁוִּ֬יתִי Dávid csillag Mózes alakja דע לפני מי אתה עומד Dávid király Oroszlán זֶֽה־הַשַּׁ֥עַר Fa Oszlopok כֶּתֶר תּוֹרָה Gránátalma Portrék Hal Salamon király Kapu Sas Kerubok Szarvas Kettős kőtáblák Szőlőfürt

12 Ókortud. , de: zsidó ókornak is vége van ekkor, új korszak kezdődik
Ókortud., de: zsidó ókornak is vége van ekkor, új korszak kezdődik. Ugyanakkor: zsidó művészet kérdésessége – tudománytörténetileg nagyon új. 1890es évek: kodikológiai, 1929, 1930: zsinagógafeltárások, szertartási tárgyak csak az 1960-as években, 1930-utáni német előzményekre visszanyúlóan. 70: diaszpora kezdete, államiság megszűnése, népként való lezúzása. Szentély tárgyainak emlékezete fenntartotta a kapcsolatot, emlékezete, a messiási korszak eljövendő új szentélyére is utal – így a diaszporában a megváltás, a messiási korszak szimbóluma is. Különféle alakokban van jelen – jelen előadásban három magyarországi tárgyra, illetve zsinagógaberedezési tárgyról beszélek, melyek ezt a kapcsolatot fejezik ki. Mindhárom a 18. századból maradt ránk – e tárgyak emlékezete is jellemző.

13 Óbuda, 1742

14 Előzmények: 4-6 század közötti időszakból fennmaradt mozaikok, 1929-ben fedezték fel

15 1960-ban tárták fel, szamaritánus zsinagóga (feliratai alapján) Beth Sean

16 Etrog: Zakariás: 14,16 „És lészen, mind a megmaradtak mindazon nemzetek közül, melyek Jeruzsálem ellen jöttek, felvonulnak évről évre, hgy leboruljanak a király, az Örökkévaló előtt, és hogy megüljék a sátrak ünnepét.”

17 Etrog: „És lészen, mind a megmaradtak mindazon nemzetek közül, melyek Jeruzsálem ellen jöttek, felvonulnak évről évre, hogy leboruljanak a király, az Örökkévaló előtt, és hogy megüljék a sátrak ünnepét.” (Zakariás 14:16)

18 Fektetett tóratekercsek, menóra – lángok nem középre:

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Parohet Exodus 26:31: „Készíts függönyt kék bíborból, piros bíborból, karmazsinból és sodrott bissusból, kötőmunkával készítsék azt, kérubokkal.” Ex. 26:33 „… és válassza el nektek a függöny a szentet a szentek szentjétől.” 2Krón 3:14 „És készítette a függönyt kék bíborból, piros bíborból, karmazsinból és byssusból, és tett reá kérubokat.”

29 Kaporet Ex. 25:17–18: „Készíts födelet (kaporet) tiszta aranyból, két és fél könyök a hossza, egy és fél könyök a szélessége. És készíts két kérubot aranyból, vert munkával készítsd azokat, a födélnek két végén.” (…) „És tedd a födelet a ládára felülről, a ládába pedig tedd a bizonyságot, melyet neked adok. És én találkozom ott veled, és elmondom neked a födélről, a két kerub közül, melyek a bizonyság ládáján vannak, mindazt, amit neked megparancsolok Izrael fiaihoz.”

30 Óbuda, 1742

31

32

33

34

35

36

37 Felhő Exodus 24:16 „És nyugodott az Örökkévaló dicsősége a Szináj hegyén, és befödte azt a felhő hat napig, és szólította Mózest a hetedik napon a felhő közepéből.” Exodus 40: 34–35: „S befödte a felhő a találkozás sátorát az Örökkévaló dicsősége megtöltötte a hajlékot, s nem bírt Mózes bemenni a találkozás sátorába, mert nyugodott rajta a felhő, és az Örökkévaló dicsősége megtöltötte a hajlékot.”

38

39

40

41 67. Zsoltár A karmesternek. A hárfajátékon. Zsoltár. Ének.
Isten kegyelmezzen nekünk és áldjon meg minket, arcát felénk világíttassa. Széla. Hogy megismerjék a földön utadat, mind a nemzete között segítségedet. Magasztaljanak téged a népek, oh Isten, magasztaljanak a népek mindannyian. Örüljenek és ujjongjanak a nemzetek, mert egyenességgel ítéled a népeket, s a nemzeteket a földön vezérled. Széla. Magasztaljanak téged népek, oh Isten, magasztaljanak téged a népek mindannyian. A föld megadta termését; áldjon meg bennünket Isten, a mi istenünk. Áldjon meg minket Isten és féljék őt mind a föld végei.

42

43

44

45

46

47


Letölteni ppt "Ikonográfia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések