Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)"— Előadás másolata:

1 Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar GAZDASÁGI JOG 2017/2018-es tanév II. félév Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München) Az előadási anyag az Egyetem Gazdasági jog c. előadást felvett hallgatói számára készült. Az előadások hallgatói anyagának többszörözése, vagy más módon történő felhasználása nem megengedett.

2 Egyéni vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése
VÁLLALKOZÁSOK JOGA Egyéni vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése

3 VÁLLALKOZÁS FOGALMA A vállalkozás olyan gazdasági egység, mely
a fogyasztói igények kielégítése céljából üzletszerű gazdasági tevékenységet végez, más piaci szereplőktől tevékenységében és tulajdonában elkülönül, nyereség elérésére törekszik és ennek érdekében kockázatot vállal.

4 A vállalkozási szervezeti forma kiválasztásának szempontjai
árupiac, tevékenységi kör kiválasztása Piaci szegmens kiválasztása Már működő vállalkozásban részvétel, vagy önálló új cégalapítás Egyedül, vagy társas vállalkozás alapítása - vagyoni viszonyok (kötelező vagyoni minimum, induló tőke, saját finanszírozás – hitelfelvétel) személyes közreműködési kötelezettség, lehetőség Felelősségi viszonyok mérlegelése (korlátlan, vagyoni betét erejéig korlátolt) - szervezeti viszonyok (ügyvezetés személyesen, vagy 3. személy által) - adó és egyéb terhek (egyszeri, időszakonként visszatérő)

5 Egyéni vállalkozási forma
2009. évi CXV. törvény szerint Az egyéni vállalkozó az a természetes személy, aki gazdasági tevékenységet végez üzletszerűen-rendszeresen, nyereség és vagyonszerzés céljából saját gazdasági kockázat vállalása mellett.

6 Egyéni vállalkozó lehet
magyar állampolgár (EU és EGT állam polgára)

7 Nem lehet egyéni vállalkozó
Aki korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen, Akit a közélet tisztasága elleni, vagyon elleni bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek Akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek Aki egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

8 Egyéni vállalkozó felelősségi viszonyai
Az egyéni vállalkozó felelőssége KORLÁTLAN = Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel.

9 Egyéni vállalkozás vagyoni viszonyai
Nincs kötelezően előírt nagyságú induló vagyon

10 Egyéni vállalkozás szervezeti viszonyai
Az egyéni vállalkozást maga az egyéni vállalkozó képviseli, vállal kötelezettséget, tesz írásbeli és szóbeli nyilatkozatot.

11 Egyéni vállalkozás alapítása
- elektronikus bejelentés = elektronikus úton, az e célra rendszeresített űrlapon , ügyfélkapun keresztül. Előnye: (gyors, olcsó) - személyesen a Hatóság útján vállalkozói igazolvány (nem kötelező, Ft;)

12 Egyéni vállalkozás indítása
Ügyfélkapu - Magyarország.hu Az Ügyfélkapu használatának feltételei Ügyfélkapu létesítését bármely természetes személy kezdeményezheti. A regisztrációhoz személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány szükséges. Ezen kívül meg kell adnia szabadon választott egyedi felhasználói nevét és egy elektronikus levélcímet ( cím) is, mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszer használatos kódját.

13 Aktiválás Az ideiglenes vagy a személyes regisztrációt követően ben kapja meg egyszer használatos (aktiváló) kódját. Az aktiválás során meg kell adnia felhasználói nevét és új, választott jelszavát, amelynek érvényességi idejét szintén Ön állíthatja be! Az aktiválást az okmányirodai regisztrációt követően 5 napon belül el kell végezni.

14 Belépés „Lépjen be ügyfélkapujába, hogy igénybe vehesse az ügyfélkapuhoz kötött szolgáltatásokat. Ügyfélkapus jelszavát okmányirodai regisztráció és az ezt követő aktiválás után adhatja meg. Személyes ügyfélkapujába a portál valamennyi oldalán, a jobb felső sarokban található „Belépés” linkre kattintva is beléphet.”

15 Belépés után elérhető szolgáltatások
eBev szolgáltatások NAV elektronikus nyomtatványai Egyéni vállalkozás - online ügyintézés (Webes ügysegéd) Forgalmi engedéllyel kapcsolatos ügyintézés Adatszolgáltatás letiltása TAJ-szolgáltatások Nyugdíj e-ügyintézés Foglalkoztatott bejelentése Magánnyugdíjpénztári szolgáltatások Elektronikus felvételi Gépjármű-igazgatási ügyekkel kapcsolatos ügyintézés Lakcímigazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés Nemzetközi vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézés

16 Bejelentés kellékei A bejelentésnek tartalmaznia kell:
a bejelentő családi és utónevét; születési hely, idő, lakcím, értesítési cím; nyilatkozat arról hogy a kizáró okok nem állnak fenn; folytatni kívánt fő és egyéb tevékenységeket (TEÁOR, 1893/2006/EK rendelet alapján) székhely, telephely, fióktelep címe;

17 a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása
„TEÁOR jegyzék” AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1893/2006/EK RENDELETE (2006. december 20.) a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása

18 Fafeldolgozás 16.2 Fa-, parafatermék, fonottáru gyártása 16.21 Falemezgyártás 1621 16.22 Parkettagyártás 1622* 16.23 Épületasztalos-ipari termék gyártása 1622* 16.24 Tároló fatermék gyártása 1623 16.29 Egyéb fa-, parafatermék, fonottáru gyártása 1629 17 Papír, papírtermék gyártása 17.1 Papíripari rostanyag, papír gyártása

19 Az egyéni vállalkozás nyilvántartásba vétele
A nyilvántartást vezető szerv nyilvántartásba veszi az egyéni vállalkozói tevékenységet, igazolást megküldi a bejelentőnek, értesíti az állami adóhatóságot,, a nyugdíjbiztosító szervezetet és a Központi Statisztikai Hivatalt. Az egyéni vállalkozói tevékenység a nyilvántartásba vétel napján kezdhető meg.

20 IGAZOLÁS TARTALMI KELLÉKEI
ELJÁRÓ HATÓSÁG MEGNEVEZÉSE, ÜGYSZÁM, BEJELENTÉS NAPJA, EGYÉNI VÁLLALKOZÓ TERMÉSZETES SZEMÉLY SZEMÉLYAZONOSÍTÓ ADATAIT, SZÉKHELY, TELEPHELY, FIÓKTELE, EGYÉNI VÁLLALKOZÓ FŐTEVÉKENYSÉGEIT, ÉS EGYÉB TEVÉKENYSÉGEIT, E.V. ADÓSZÁMÁT, STATISZTIKAI SZÁMJELÉT

21 Egyéni vállalkozói tevékenység 1
az egyéni vállalkozó több tevékenységet folytathat (TEÁOR lista, ÖVTJ = Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke) tevékenységét több telephelyen, fióktelepen végezheti (képesítéshez kötött ill. hatósági engedélyköteles tevékenységek), személyes közreműködés konkrét szakmai tevékenységekben (közreműködőként alkalmazott, segítő családtag), tevékenysége során a nevét az „e.v” megjelölést és a nyilvántartási számot köteles használni.

22 Egyéni vállalkozói tevékenység 2
Ha valamely gazdasági tevékenység gyakorlását jogszabály hatósági engedélyhez köti, az egyéni vállalkozó e tevékenységet csak az engedély birtokában kezdheti meg. Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha tagja a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel. (vagy személyes közreműködőt személy rendelkezik e képesítéssel)

23 Egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése
Az e.v tevékenységét legalább egy hónap és legfeljebb öt évig szüneteltetheti. A vállalkozó erre irányuló igényét köteles változás bejelentési űrlapon a nyilvántartást vezető szervnél bejelenteni, aki ezt a tényt nyilvántartásba veszi. A szünetelés bejelentését követően, annak tartalma alatt az e.v. egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, ehhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat. A szünetelés ideje alatt esedékessé váló fizetési kötelezettségeit azonban teljesítenie kell.

24 Az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság megszűnése
1. ha az e.v. tevékenysége megszüntetését a Hatóságnak bejelenti – a bejelentés napján; 2. ha az e.v. egyéni céget alapított – a cégbejegyző határozat jogerőre emelkedésének napján; 3. az e.v. halála esetén – a halál napján; 4. e.v. cselekvőképességének korlátozását, vagy kizárását kimondó bírósági határozat esetén – a határozat jogerőre emelkedése napján; 5. Az adóhatóság törölte az e.v. adószámát – törlést kimondó határozat jogerőre emelkedésének napján;

25 EGYÉNI CÉG Az egyéni cég az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő természetese személy által alapított, jogi személyiséggel nem rendelkező jogalany, amely a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre.

26 EGYÉNI CÉG JELLEMZŐI az egyéni cég jogképes
cégneve alatt jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, így különösen tulajdont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető. az egyéni cégnek kizárólag egy tagja(alapítója) lehet. Egy természetes személy csak egy egyéni cég tagja (alapítója) lehet.

27 Nem alapíthat egyéni céget, aki
Akinek felelősségét a jogutód nélküli megszűnést eredményező eljárás során ki nem elégített követelésekért a bíróság a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény alapján indított eljárásban jogerősen megállapította és a bírósági határozat szerinti helytállási kötelezettség alapján a fizetési kötelezettségeit nem teljesített.

28 EGYÉNI CÉG ALAPÍTÁSA Alapító okirattal (közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett), melyet a tagnak (alapítónak) alá kell írnia. Az alapító okirat aláírásának legkorábbi napja az egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételt követő nap.

29 Az alapító okirat tartalma
egyéni cég neve és székhelye; egyéni cég alapítójának neve, anyja neve, lakóhelye; egyéni vállalkozói nyilvántartási szám; azon tevékenységek megjelölése, melyet az egyéni cég a cégjegyzékben szerepeltetni kíván; egyéni cég jegyzett tőkéje, a tag vagyoni betétjének összege, a jegyzett tőke rendelkezésre bocsátásának módja és ideje; egyéni cég működésének időtartama, ha határozott;

30 TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELET
Az egyéni cég alapítását az alapító okirat aláírásától számított 30 napon belül bejegyzés és közzététel végett be kell jelenteni a cégbíróságnak. Az egyéni cég felett a törvényességi felügyeletet a cégíróság látja el. A cégbíróság vezet a cégnyilvántartást, melyben szereplő jogok, tények és adatok nyilvánosak.

31    Az adatok lekérdezésének időpontjában, a cégjegyzékben szereplő adatként ismerhető meg a cég fennálló vagy törölt: a)     cégjegyzékszáma, b)     cégneve, c)     székhelye, d)     telephelye, e)     fióktelepe, f)      főtevékenysége, g)     jegyzett tőkéje, h)     adószáma, i)      továbbá az, ha a cég felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll.

32 EGYÉNI CÉG VAGYONA Az egyéni cég az alapító okiratban meghatározott jegyzett tőkével alakul. Ha az egyéni cég jegyzett tőkéje a Ft-ot meghaladja, a jegyzett tőke pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulásból állhat. Ha az egyéni cég jegyzett tőkéje a ft-ot nem haladja meg, a jegyzett tőke csak pénzbeli hozzájárulás lehet. A pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulást az alapításkor rendelkezésre kell bocsátani. A vagyoni betét értékéről az alapító nyilatkozik.

33 AZ EGYÉNI CÉG FELELŐSSÉGE
Az egyéni cég kötelezettségeiért elsősorban az egyéni cég felel vagyonával. Ha az egyéni cég vagyona a követeléseket nem fedezi, a tag saját vagyonával korlátlanul felel. Az egyéni cég tagja nem lehet gazdasági társaságban korlátlanul felelős tag.

34 EGYÉNI CÉG MŰKÖDÉSE 1. Az egyéni cég ügyvezetését a tag látja el.
A céget a tag képviseli harmadik személyekkel szemben, valamint bíróságok és más hatóságok előtt. (írásbeli és szóbeli képviselet) A tag az ügyvezetést az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal, az egyéni cég érdekeinek elsődlegessége alapján köteles ellátni.

35 EGYÉNI CÉG MŰKÖDÉSE 2. Ha valamely gazdasági tevékenység gyakorlását jogszabály hatósági engedélyhez köti, az egyéni cég e tevékenységet csak az engedély birtokában kezdheti meg. Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni cég csak akkor folytathat, ha tagja a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel. (vagy személyes közreműködőt személy rendelkezik e képesítéssel)

36 EGYÉNI CÉG MEGSZŰNÉSE egyéni cég a gt. rendelkezéseinek megfelelően gazdasági társasággá alakul; alapító okiratban meghatározott időtartam eltelt; 3. elhatározza jogutód nélküli megszűnését; 4. elhatározza jogutódlással történő megszűnését; 5. cégbíróság megszűntnek nyilvánítja; 6. a cégbíróság hivatalból elrendeli a törlését; 7. bíróság felszámolási eljárás során megszünteti.

37 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések