2015. szeptember 30-án (szerdán)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Arany János: Toldi összefoglaló
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Benedek Elek  „a nagy mesemondó”.
Böngésszünk együtt! Beszédfejlődést segítő gyermekkönyvek
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Az én világom Somogyi J (verse).
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (3.)
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Gárdonyi Géza meséi.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Magyar népmese 4. osztály
A szeretetről.
Világomban minden rendben van
Az életedet TE írod.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Mátyás király, az igazságos
A mesék világa Tudnivalók a mesékről.
A műmese.
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Oidipusz király 15/C.
Isten küldte Szent Fiát, Jézust Szeretni, gyógyítani jött
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Ébresztő!.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
JÓ REGGELT !.
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
Mesék bűvöletében Az állatmese
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia V. Országos Művészeti Diákköri Konferencia Sopron április
Készítette: Jon A. Palmer
A BOLDOGSÁG TITKA.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
ISTEN hozott köztünk!.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A Csongor és Tünde forrásművei
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Mese, mese …. Készítette: Szilágyi Judit
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
A mese.
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
Szeretet szolgálat Joli néninél
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Mikszáth Kálmán novellái
Arany János:Toldi -összefoglaló
Előadás másolata:

2015. szeptember 30-án (szerdán) A MAGYAR alkalmából szeretettel várunk 2015. szeptember 30-án (szerdán) 8 -15-ig a KÖNYVTÁRBAN

Program: Meseolvasás Meseírás Illusztráció készítése

"A nagy mesemondó" : Benedek Elek

1859. szeptember 30-án született 1859. szeptember 30-án született. Születésnapjához igazodik a Népmese Napja, amelyet az ő emlékére szeptember 30-án tartunk.

sírkövére azt a rövid sírverset vésték, amelyben egész életét összefoglalta: Jézus tanítványa voltam: Gyermekekhez lehajoltam, A szívemhez fölemeltem, Szeretetre így neveltem.

Készítette: Jakab Róbertné Milyen a jó mese? Készítette: Jakab Róbertné

A mese epikai műfaj Eredete : a mítoszok, mondák és legendákon keresztül az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. Északi nyelvekben mindegyiket „sága” szóval fejezik ki. Egyik legrégibb mese: A két fivér története a D'Orbiney papiruszon /British múzeum/ Egyiptomban írták le Kr. e. 1185 körül. Konkrétan utal a Merenthap fáraó halála utáni trónutódlási viszályra.

A mese általános jellemzői - többnyire a múltban játszódik ”Egyszer volt, hol nem volt…. egyszerűség: világkép, jellem, történet, szerkezet a klasszikus mesét csodás elemek szövik át: ”… és egy szempillantás alatt átváltozott…” szereplők is csak típusok - névtelen hősök: „legkisebb fiú, öreg király, özvegyasszony, okos lány, gonosz mostoha stb.” - fiktív térben és időben történik A szereplők élesen elkülönülnek: jók és rosszak végkifejletben megoldás: a jó nyer, a rossz elnyeri méltó büntetését

Mítosz, eposz, monda, legenda Erős hivatkozás - konkrét személyre, - helyszínre, - eseményre, - Vallással / Istennel való kapcsolatra. A mítosz szinte mindig tragikus végződésű Prométheusz

Mesekutatás, mese és a gyermeki lélek A mese hozzávezeti a gyermeket, hogy megtalálja a kiutat a gyermeki szorongásból. A mesék mintául szolgálnak a gyermek álmodozásaihoz, így ezzel együtt hatással vannak a tudattalanjára. Ezzel teremtve lehetőséget arra, hogy a megmunkált tudattalan, pozitív célokat szolgáljon és a személyiség egyik építőkövévé váljon. (B. Bettelheim) Bruno Bettelheim (1903-1990) osztrák-amerikai gyermekpszichológus, író /skizofrén és autista gyerekekkel foglalkozott/

A mese közvetített mondanivalója Az életben a súlyos nehézségeket nem lehet elkerülni, küzdeni kell ellenük. Ez a harc elválaszthatatlanul hozzátartozik az emberi léthez. Ha az ember nem hátrál meg, hanem kitartóan szembeszáll a váratlan és gyakran igazságtalan megpróbáltatásokkal, túljuthat minden akadályon és végül győztesen kerülhet ki a harcból.

A mese szembesít Morális kérdések - öreg szülő: „ …amikor a király megöregedett és érezte, hogy közeleg az utolsó órája, nem tudata, melyik fiára hagyja a királyságát.” /Grimm: Három toll/ - jó-rossz , jó-gonosz , kedves-gonosz, szorgalmas-féltékeny, stb. /Hófehérke és mostohája, Hamupipőke és a mostohatestvérek/ Amorális mesék feladatuk reménykeltés : - az életben a leggyengébbek is boldogulhatnak Csizmás kandúr /csalafintaság/ Az égig érő paszuly /meglopja az óriást/  

Mese által közvetített megoldás, amit a gyerek is megért: „ Még ma is élnek, ha meg nem haltak.” „ Attól fogva boldogan éltek egész életükben.” „ Azután még sokáig éltek, örömben és boldogságban.”

Mese típusai eredet szerint műmese és népmese   Grimm testvérek: Jacob(1785-1863) és Wilhelm (1786-1859) német mesegyűjtők: A brémai muzsikusok Piroska és a farkas Jancsi és Juliska Hófehérke Csipkerózsika Hamupipőke Charles Perrault (1628-1703) Lúdanyó meséi Benedek Elek (1859-1929) Hans Christian Andersen (1805-1875) dán költő és meseíró A kis gyufaáruslány A császár új ruhája A rút kiskacsa A rendíthetetlen ólomkatona

A mese típusai műfajai szerint - mágikus mese vagy varázsmese, csodamese, tündérmese cselekményében csodálatos események játszanak szerepet. /Tündérszép Ilona és Árgyélus/ tréfás mesék: legtöbbször ostoba emberekről szóló humoros történetek. - alműfaj: hazugságmese: hazugságok és lódítások sorozata. Formulamesék-láncmese és csalimese. - láncmesében valamely esemény feltételeit és ennek újabb feltételeit sorolják fel, vagy egymás mellé nagyjából ismétlődő részeket raknak. /A répa meséje: ”…..és megint húzták és húzták, és nem tudták kihúzni. És akkor arra jött a ….”/ - csalimese félrevezeti hallgatóját, valódi mese helyett más történetet ad. - novellamese, realisztikusabb, életszerűbb. Cselekményének ideje és helyszíne konkrétabb, hősei a valóságos társadalom típusai, de meseszerűség és fantasztikum uralkodik.

Szórakoztató tanmese fabula Itt a sors megpecsételődik. /Pl. A tücsök és a hangya/ Ha egyszer eldöntötte, nincs visszaút. Jean de La Fontaine francia író és költő. 1621-1695 Állatmesék - pl. A holló és a róka  

Mese variánsok Pl: -Piroska és a farkas: 35 verzió létezik. Eredetileg Piroska nem éri meg élve a mese végét. /ez mostanában nem népszerű, hallgatunk róla/ - Csizmás kandúr – 1935 változat. Csizmás kandúrt Hitler szerű alaknak mutatták be.

Jövőre orientáló mese Le kell válni a szülőkről : Jancsi és Juliska

Tényleg minden tökéletes? „…. a tévhit azt állítja, hogy a mesékben minden szép és jó, …. . Én azt állítom, hogy a mese olyan történet, amelyben mindenért meg kell dolgozni, semmi sem magától szép és jó, semmi sem magától működik rendben. A hős épp azért jár be egy utat, hogy széppé, jóvá, működővé tegye maga körül mindazt, ami rút, rossz vagy működésképtelen.” ( Boldizsár Ildikó)

MESEKUTATÁS 2013. –2500 szülő válasza alapján: Mit tartanak jó mesének és mit várnak a mesétől? - értékrend tanítása - ítélőképesség fejlesztése - közös élményt nyújt - célok eléréséért tenni kell - kitartásra tanítson - fejlesztés: szókincs, fantázia - vicces is legyen /csupán 5%/ Miért fontos a mese? - csökkenti a stresszt - átélés, azonosulás - ellazít - motivál - hétköznapi élethelyzeteket szimbolikus formában jelenít meg - szókincset és kifejezésmódot fejleszt

Ez is mese?Modern mese? Pl.: Marék Veronika Goda Krisztina Bartos Erika, meséi Pl. Anna, Peti, Gergő – családi történetek Bogyó és Babóca, Boribon sorozat kötetei  

Modern mese - Varró Dánieltől Veronikáról a kislányról, aki icipicit hiú Miért üres a postaláda? Andris beszélget az állatokkal Akinek a lába hatos

Összegzés „ Ebből is látszik, hogy színigaz, amit elbeszéltünk, nem pedig mese, hiszen a mesékben mindig diadalmaskodik az erény.” St.Lem: Kiberiáda - Amit a robotok mesélnek. Európa Kiadó, 1971. „Itt a vége, fuss el véle!”