TAMOP 5.6.1.A-11/2-2011-0002 Hogyan? - Másképp „Esélyek ?!” Mentori Tapasztalatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A REINTEGRÁCIÓ HATÁSA A FOGVATARTOTTAK JÖVŐKÉPÉRE
Advertisements

Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Mit lehet tudni a célcsoportról?
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A motiváció fenntartása
A Hallgatói Mentorprogram működése
Szociális munka a börtönben
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Reintegrációs tanácsadó munkakör
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Várakozások az eredmények tükrében,
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
MINDENKI NYERTES Készült a az IRM (OBmB) támogatásával.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Szociálpolitikai keretek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Velünk egy jobb világért! Reintegrációs modellprogram Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális Kríziskezelő.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Hogyan fejlesszük ki magunkban a
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
Mindennapi veszteségeink
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A támogatott lakhatás kihívásai
A reintegráció lehetőségei
CSILLEBÉRC 2015.November Országos Intenzív Képzés és Továbbképzés.
A civilszervezetek szerepe és helye a a büntetés-végrehajtásban - Mit tehet a Magyar Vöröskereszt? Juhászné Kincses Helén MVK Nógrád Megyei Szervezet Igazgató.
Innovációt támogató megoldások: „Halad, aki megindult” ZALAEGERSZEG, 2015.SZEPT.30. JÓ GYAKORLATOT MEGOSZTÓ KONFERENCIA.
Az üzletek operatív működtetése
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Előadás másolata:

TAMOP A-11/ Hogyan? - Másképp „Esélyek ?!” Mentori Tapasztalatok

A mentor Minden mentor a lelke mélyén vágyik arra, - hogy hatást gyakoroljon másokra, - befolyásoljon embereket - és eljuttasson csoportokat vagy az egyént bizonyos célok eléréséhez. Ez egy olyan belső motor, amely a mentor leglényegesebb motivációja, amely két fő forrásból táplálkozhat.

A mentor forrásai - Az egyik a személyes motiváció, amikor elsősorban azért szeretünk mentor lenni, mert jó érzéssel tölt el bennünket, ha egy helyzetben dominánsak lehetünk, hatást gyakorolhatunk másokra.

A mentor forrásai - A másik forrás lehet a társas motiváció, amelynek lényege, hogy azért szeretnénk vagy szeretünk mentorok lenni, hogy másokkal együttműködve érjünk el közös célokat.

A mentorok felkészítése A mentorok felkészítése egy három napos képzés keretében történt. Én, mint mentor - Ki vagyok én? Mentor szerep - A mentor fogalmának tisztázása - Küldetésünk megfogalmazása - Szakmai és szakmafeletti képességek megismerése

A mentorok felkészítése Azonosság-másság, mindenki másképp egyforma - előítélet - sztereotípiák - diszkrimináció

A mentorok felkészítése Első interjú, segítő beszélgetés - elmélet - gyakorlat, empátia - aktív hallgatás

A kiválasztás - Két helyszínen 7 mentor kezdett el dolgozni: - Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön - Tiszalöki Országos Büntetés- végrehajtási Intézet

Célok A programba bevont fogvatartottak - képzésben, - szociális készségeket oktató tréningeken - szabadidős foglalkozásokon vehettek részt. Ezzel párhuzamosan vették igénybe a mentori kísérést.

Célok Segítő beszélgetések keretében: - bizalmi kapcsolat kialakítása - motiválás - bíztatás, támogatás - programban tartás (tanfolyam, szabadidős foglalkozások) - szabadulásra, munkába állásra való felkészítés- jövőtervezés - szociális ügyintézés

Alapja a bizalom és a közös gondolkodás - egyéni fejlesztési terv segítségével feltérképeztük az egyén természetes támogató rendszerét -jövőterv elkészítése Együttműködés az intézetben

-A sikerhez magának az egyénnek is hozzá kell járulnia, akarnia kell a pozitív változást. - El kell fogadnia, hogy egy folyamat részese melyben lesznek nehézségek és akadályok. - A jövőtervezés legtöbb esetben nehezen ment. Együttműködés az intézetben

A mentor feladata, hogy a szabadulással kapcsolatban kritikus beszélgetőtárs legyen, és konkrét példákkal hívja fel a fogvatartott figyelmét a munkanélküliségre, a lakáshoz jutás nehézségeire, és a társadalomban a szabadulókkal szemben élő előítéletekre, félelmekre, a kinti élet mindennapjainak nehézségeire. Együttműködés az intézetben

A kialakult bizalmi kapcsolatra építve segítünk tudatosítani benne - egyéni korlátait (általában jól fizető állást szeretnének, vagy külföldön munkát vállalni) - személyes problémáit. Együttműködés az intézetben

Közösen beszélünk arról, hogy - ezek milyen következményekkel járnak számára a szabad életben. A jövőterv elkészítése segít végiggondolni a szabadulás utáni tennivalókat: - családi kapcsolatok rendezése, - MK, önkormányzat, lakhatás, stb. rendezése. Együttműködés az intézetben

- Sokan azért követnek el röviddel a szabadulásuk után újra bűncselekményt, mert egyszerűen nem tudnak megbirkózni a helyzetükkel, és azok agyon nyomják őket. - A fogvatartott ilyenkor nem boldogul idegenek segítsége nélkül. Ahhoz azonban, hogy valóban segíteni is lehessen neki, nagyon célzottan, és részletekbe menően be kell őt vonni a szabadulása előkészítésébe. Együttműködés az intézetben

- Telefonos és személyes kapcsolattartás keretében segítettük ügyfeleinket. - Jelen voltunk néhány családi eseménynél is. - A tanfolyamot elvégzők közül 23 főt sikerült munkába állítani. Együttműködés szabadulás után

- Felvettük és tartottuk a munkáltatóval a kapcsolatot, segítettünk a hivatalos ügyek intézésében. - Élelmet, ruhát, albérletet intéztünk a rászorulóknak. - A vidékiekkel szinte napi telefonos kapcsolatot tartottunk, a helyiekkel rendszeres volt a személyes találkozás. Együttműködés szabadulás után

„Esély?!” - A bűnelkövetőknek fogva tartásuk alatt sokkal kevesebb nehézséggel kell megbirkózniuk, mint amennyivel a szabad életben kellene. - Sokuk hosszú évekig nem szembesült azzal, mit is jelent önmagáért felelős életet élni.

„Esély?!” - Legtöbbször mások szabják meg, mit tegyenek, ezzel azonban elveszik tőlük a döntés felelősségét is. - Az élet kihívásaival megbirkózni sokuknak már a bezárásuk előtt is nehézségeket okozott.

„Esély?!” A régi problémák mellé újabbak sorakoznak: - Hogy fogadnak vajon az emberek, a barátaim, a családom? - Képes leszek új baráti kört kialakítani, vagy marad a régi zűrös? - Találok vajon munkát? - Sikerülni fog kézben tartanom az alkohol,drog problémámat? - Hogyan leszek felelős szülő?

„Esély?!” A program - 32 ember számára kínált szakmaképzést, - 2x6 hónapra munkaszerződést - 6 hónapra albérleti hozzájárulást.

„Esély?!” - A lakás és a munka nem elég ahhoz, hogy a szabadulással járó megpróbáltatásokat elviselje. - Emberekre van szüksége maga körül, akik személyesen vele törődnek, akik vele együtt előkészítik a szabadulását, és akik a szabad életben kísérik az első néhány hónapban. - Fontos, hogy a fogvatartott maga is munkálkodjon a saját boldogulásán!

„Esély?!” - A program ideje alatt többen is szabadultak, akiket sikerült munkába állítani. - Van, aki sikeresen vette az akadályokat és vannak olyan mentoráltak akiket „elveszítettünk” - Kinek a kudarca vagy kudarc egyáltalán?

„Esély?!” - Remélhetőleg mentoráltjaink többsége visszatalál családjához, munkájához és nem gyarapítja a visszaeső bűnelkövetők táborát. - Örülök azoknak, akik még a mai napig talpon vannak és családjuk körében töltik mindennapjaikat.

Köszönöm, hogy részt vehettem a programban, köszönöm kollégáimnak és a Büntetés- végrehajtási Intézet dolgozóinak a segítő, együttműködő munkát.