Hogyan gondolkodott a zseni Bolyai János, és hogy tudjuk mi az ezt leképező tanítási-tanulási modellt használni a gyakorlatban? Berecz Antónia, Seebauer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanulók fejlődésének nyomon követése
Advertisements

Matematika és módszertana
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Beiskolázási tájékoztató december
„Férfinak és nőnek teremtette”
Avagy a kapcsolatteremtés tudománya
„A gyermek évszázada” Szabolcs Éva.
PÉLDÁK, ÖTLETEK VITÁZÁSHOZ
Albert Schweitzer Tucy
SZTE TTIK Kari Nyílt Nap december 17. SZTE Bolyai Intézet = Matematika Tanszékcsoport = { Matematika BSc (3 év), Matematikus, Alkalmazott matematikus.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Matematika és művészet
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
HOL VAN AZ ÉLET? AZ ÉLET KÉT ALAPVETŐ ISMÉRVE 1.) Az élőlény logikus, ésszerű művelet. Hatalom amelyik szervezése alá vonja a tér és az idő törvényeit.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
1 A geometriai modell és struktúrája Budapesti Műszaki Főiskola A CAD/CAM modellezés alapjai 2000/2001 tanév, II. félév 2. előadás A geometriai modell.
Kommunikáció az egyetemen
Fedezzük fel a geometria szépségeit
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Bolyai János.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Jó gyakorlatok listája Dobó István Gimnázium 2012.
Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya.
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Az Élet Igéje szeptember.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Maximális teljesítmény
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
MODULÁRIS OKTATÁS A TANULÁS TANÍTÁSA Megvalósító: Kisné Takács Ágnes
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
DARUS a gyermekekért.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
SZMK Értekezlet május 9..
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
és a Semmelweis-reflex
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Bolyai János Bolyai János (Kolozsvár, december 15
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Görög matematikus Eukleidész.
„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát,
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
A teremtő és gondviselő Atya
„Amikor szeretünk, Isten felé közeledünk, aki minden szeretet forrása és tűzhelye.” (George Sand)
Köszöntjük intézményünkben!
Az életvezetés etikája
Az okos vásárlás lehetőségei a Kaposvár Kincse példáján
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Előadás másolata:

Hogyan gondolkodott a zseni Bolyai János, és hogy tudjuk mi az ezt leképező tanítási-tanulási modellt használni a gyakorlatban? Berecz Antónia, Seebauer Gabriella berecz@gdf.hu, seebauer.gabriella@gmail.com

„De én, én a semmiből egy új, más világot teremtettem „De én, én a semmiből egy új, más világot teremtettem. És ezzel a teljes napfogyatkozás, amely mind ez idáig az igazság után szomjazó szellemet teljes sötétségbe burkolta, véget ért, és megtevődött a legfontosabb lépés a tudomány haladása, a szellem kiművelése, valamint az emberi sors továbblendítésének előmozdítására.” Bolyai idézet értelmezés, Tóth Imre: Palimpszeszt, Typotex, 2001.

Élt: 1802-1860. Hiperbolikus és abszolult geometria kidolgozása: 1820-1823. Appendix megjelenése: 1831. Tan írása: 1841-1860.

Az euklidészi geometria

Bolyai geometriarendszere Abszolút geometria Hiperbolikus geometria Nem metszők x távolság y párhuzamossági távolság k Paraszféra Hiperszféra A Elpattanás helye A ponttól. Modellezés alatt állandó.

Bolyai János geometriai rendszere Cirkáló nyílással Köz-Üdv-Tan Abszolút Nincsenek párhuzamosok Paraszféra Euklideszi párhuzamos Hiperszféra Ultrapárhuzamos „(F– – tanban föl csak határ, és görbékért és egyenesekért is ! S–ben, abs.-ban ∫ alkalmazását – ugy minden–tan ki lesz merítve, mi kell, illő tanban.„ BJ79/1

Választott tantárgy vetülete a parabolikus síkon Paraszféra értelmezése: „…minden oly tárgy mily „A” jegye. Mely tárgyakat egykor elmélek, illő p.o. val a megfelelő jegy-tárgyakat öszvekötni; s ily egyitéteket úgy következtetni, rendelni (egyi ür) hoszban (egyiben) vagy id(hossz)ban, mind elmében vannak.” Választott tantárgy vetülete a parabolikus síkon Parabolikus felület Választott tárgy Az L vonalon és az F felületen érvényes az euklideszi geom. L vonal Párhuzamos félegyenesek F felület k

A paraszféra és az euklideszi geometria nem azonos. A paraszférán a felületek mozaikolhatók. Tetszőleges számú L vonal és F felület jelölhető meg a paraszférán. Érvényesek az euklideszi geometria axiómái és tételei. A tárgyak az idő és a hasonlósági tétel szabályai szerint transzformálhatók. k

Bolyai János modellezési tere Élő kül-természet Isten Kozmosz Élővilág Társadalom Üdv- tan Mel- tan Múlt- tan Egy állandó Ellentmondásmentes szellemi szféra Ellentmondásmenteség mérésére alkalmas BJ geometriai rendszer Második természet Társadalom Szervezetek Családok Emberek Az emberiség tudásának megosztása

Modellezés az ember szellemi szférájában „…véleményem, sőt okos hitem, sőt meggyőződésem szerint [valamint valahogy tudó nem érezhet életje mozgásában, s nem akarhat (a tudásra nézve) egy élőlény sem] …a tudás az érzés és akarás (egy mozgással csak) mind e három egy a test állapotja által is.” A valóságról alkotott ítélet ellentmondásmentessége a modellező tudásától függ. „S ez viszont (de ha a tudás mozgás) úgy per se, pertinens! De így még neve: sincs a szellemnek. Szabad azonban ’tudó, érző, akaró’ szellemet érteni… s a test által (meg van határozva) tud, érez, és okos és mint vont kő esik a földre, vagy nyomja az alatti szert”.

Bolyai János szerinti modellezői képességek Geometria Tud Érzez Akar Egy állandó Ellentmondásmentes szellemi szféra Élő kül-természet (TI) Az ember szellemi szférája Az ember szellemi szférája Személyes környezet (MI) A modellező teste (ÉN)

Felhasznált irodalom Bolyai János: Appendix, in. F. Bolyai, Tentamen, Marosvásárhely, 1832., 1833. Bolyai János: kézirati lapok, Magyar Tudományos Akadémia diatár. Benkő Samu szerk.: Bolyai János marosvásárhelyi kéziratai. I., Fogalmazványok a Tanhoz, illetőleg az Üdvtanhoz, Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár, 2003. Dr. Tóth Péter: A problémamegoldó gondolkodás fejlesztésének módszertana Seebauer Imre: Mit szimbolizál a konferencia emblémája? Szolnoki Tudományos Közlemények XV., Szolnok, 2011. Dr. Szilassi Lajos: Euklidész, Bolyai és a tér  - Háttérismeretek a hiperbolikus geometria Poncaré-féle körmodelljét bemutató  BOLYAI.EXE számítógépi programhoz 

A Bolyai gondolkozás alkalmazása a tanítás-tanulás módszertanban

Gondolkodás szabadsága Tapasztalati tudás, ahogyan tudok tanulni Hogyan tanulunk? Tanult tudás Saját tudás Közösségi tudás TUD Egység, állandó Gondolkodás szabadsága Elfogadja a közösségi akaratot Ahol a tudását használja Iskola Munkahely Családalapítás Vállalkozás A tanítás által adott többlet ÉREZ AKAR Tapasztalati tudás, ahogyan tudok tanulni Meggyőződés arról, mit tudok Saját akarat Geometria Tudás Érzés Akar Egy, állandó Ellentmondásmentes szellemi szféra Az ember szellemi szférája Személyes környezet (MI) A modellező teste (ÉN) ÉN ismeret Ahogyan saját magát megismeri (életvezetés) Mit akar megváltoztatni magán, az életén? Mit kell ehhez tudnia magáról?

Gondolkodás szabadsága Elfogadja a közösségi akaratot Hogyan tanítsunk? Eredmény Cél Múltban tanultak Tud-érez-akar Jövő tudása Akar-tud- érez A téma megtanulása Mi az, amit nem tud? Az ok, amiért nem tudja Gondolkodás szabadsága Saját akarat Elfogadja a közösségi akaratot TUD ÉREZ AKAR Mit kell tudnia a tanárnak a tanulóról? Jelenlegi tudása Személyiségjegyei Személyes környezete Célfeladat definiálása Eredmény definiálása

Hogyan tanítsunk? Múltban tanultak Tud-Érez-Akar Jövő tudása Eredmény Cél Múltban tanultak Tud-Érez-Akar Jövő tudása Akar-Tud- Érez A téma megtanulása Mi az, amit nem tud? Az ok, amiért nem tudja Cirkáló nyílás

A megtanult tudás össztudásbeli helye Í Alsó tagozat Felső tagozat Középiskola Főiskola Az a terület, ahol éppen alkalmazni kell a tudást A téma megtanulása

A Bolyai gondolkozásra épült tanítás-tanulás módszertan Folyamatban lévő kutatási és az oktatásban való bevezetési területek: Matematika oktatás: Vajda János Gimnázium Keszthely. Kutatás-fejlesztés szakmai tanára: Berkéné Várbíró Beáta mester matematika tanár. Olasz szaknyelv oktatás: SchoolTv Program (e-learning keretrendszer). Alkalmazás bevezetése a nyelvi digitális oktatásba. Kutatás-fejlesztés szakmai tanára: Dávid Ilona olasz-francia szakos tanár. Módszertani oktatás és fejlesztés: Transz-Formátor Ház Közhasznú Egyesületben Módszertani fejlesztő, oktató: Seebauer Gabriella. Nyitott a kutatás fejlesztés, várjuk vállalkozó szellemű tanárok jelentkezését, akik másképpen szeretnének gondolkozni a tanítás-tanulásról. Rövidesen elkészül honlapunk, addig a www.schooltv.hu honlapon vagy a seebauer.gabriella@gmail.com lehet jelentkezni.