‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A évi szja különbözet elszámolása a 0708-as bevallásban Hessyn Informatikai és Oktatási Kft
Advertisements

TANKÖNYVSZÁMLÁZÓ Rövid bemutató. Tanulók adatainak importálásához az xls fájlba rögzítjük az adatokat majd mentés másként csv fájltípusként.
Óraregisztrálási modul
Táppénz és családtámogatási ellátások számfejtése modul
06M29 adatszolgáltatás elkészítés lépései
A Windows használata Bevezetés.
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Bevezető a tartalomjegyzékek használatába j majd a tanfolyam elindításához nyomja le az F5 billentyűt, vagy kattintson a Diavetítés > Az elejétől gombra.
Microsoft Navision - Expressz módszertan Általános kezelés
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
KÉP KÉSZÍTÉSE ÁTLÁTSZÓ HÁTTÉRREL 1 PERC ALATT.
Készítette: Szobonya Ferenc
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Szövegszerkesztési szabályok
1. Akciógombok elhelyezése
A körlevél készítésének menete
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Access-Űrlapkészítés
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Egyéni animációk készítése
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
,,Én így tanítanám az informatikát”
Az AlertPay számládhoz a bankkártyád hozzárendelése Menj fel a oldalra Írd be a bejelentkezéshez szükséges azonosítóidat.
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
A példaként választott cikk bibliográfiai tétel ISBD formában: Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért.
Többtáblás adatbázisok
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
A videoeszköz beállítása A videokép megosztásához kamerára van szükség, de mások videoképét kamera nélkül is láthatja. A kamera beállítása: Kattintson.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Gabona és vas értékesítés rögzítése WUJEGYKE programban.
Rövid ismertető USB lábpedállal történő felvétel lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Rövid ismertető mikrofonnal történő
Gabona és vas értékesítés rögzítése UJEGYKE programban.
Bekezdések formázása 1..
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
A hanghívásvezérlők használata A vezérlők megjelenítéséhez mutasson a telefon/mikrofon gombra: A hívás várakoztatásához kattintson a Hívás várakoztatása.
Mappa- és fájlműveletek
Rövid ismertető felvételek lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Kép készítése számítógép segítségével
Eu-háló Tanácsadói Kommunikációs Center január 29.
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Szeitz János A prezentáció indítása és lejátszása.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Információ és kommunikáció
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Kimutatás készítés 1..
Total commander.
Bérszámfejtési ismeretek
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Hasznos billentyű kombinációk
Társadalombiztosítási ellátások számfejtése és nyilvántartása modul
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén

Fogalmi meghatározások Önellenőrzés: adó- vagy járulékkülönbözet van. Helyesbítés: magánszemélyhez köthető adat változik.

Pl. cégtelefon utáni SZJA miatt. Csak helyesbítés: Példák Csak önellenőrzés: Pl. cégtelefon utáni SZJA miatt. Csak helyesbítés: Pl. magánszemély neve miatt. Önellenőrzés + helyesbítés: Pl. magánszemély bére változott.

Feladatok az UJTB programban A hibás adat javítása A személy adatának, számfejtésnek, kiegé- szítő adatnak a javítása. Számfejtés javítása esetén az önellenőrzési tétel használata a javasolt. 2. Összesítő kimutatás Önellenőrzés esetén az adó- és járulék- különbözet kiszámítása. (Eredeti és módosított összesítő kimutatás alapján.)

Kimutatások 2. – Havi járulékbevallás ’08 menüpont

TÁJÉKOZTATÓ SZAKASZAI Csak önellenőrzés Csak helyesbítés Önellenőrzés és helyesbítés A helyesbítés és/vagy önellenőrzés készítésekor lépjen arra a szakaszra, mely Önt érinti!

I. Csak önellenőrzés

Csak önellenőrzés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: Az Önellenőrzés és a Csak a főlap mezőket jelölje X-szel. Létrehozandó fájl: IMP fájl A fájl típusa IMP lehet.

Csak önellenőrzés – UJTB 2. Adókülönbözet kitöltése Ismételt önellenőrzés Önellenőrzés esetén hagyja üresen a mezőt, ismételt önellenőrzés esetén jelölje X-szel. Adó- és járulékkülönbözet kitöltése A táblázatban, a ’08A-03-01 – 03-03. lapjainak megfelelően kell szerepeltetni az adó- és járulékkülönbözetet, azok alapját. Pl. cégtelefon utáni SZJA (16 ezer Ft) és EHO (27 ezer Ft).

Csak önellenőrzés – UJTB 2. Adókülönbözet kitöltése

Csak önellenőrzés – UJTB 3. Fájl elkészül, kilépés a bérprogramból Kilépés a táblázatból Az adókülönbözetek kitöltése után nyomja meg az Esc billentyűt. Fájl elkészül A program kiírja a fájl nevét és elérési útvonalát. Kilépés a bérprogramból Lépjen ki a bérprogramból, és indítsa el az ÁNYK programot.

Csak önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás Az ÁNYK programban a Szerviz – Egyedi importálás menüpontban tudja importálni a nyomtatványt.

Csak önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás Ha nem látja a bevallását, akkor ellenőrizze, hogy a fájltípus megfelelő-e. A fájltípust a lenyíló fül segítségével tudja módosítani.

Csak önellenőrzés – ÁNYK 2. Ellenőrzés, küldés Nyomtatvány tartalma Csak önellenőrzés esetén a bevallás egy ’08A lapot tartalmaz, ’08M lapokat nem. Megjelölés küldésre A Kapcsolat az Ügyfélkapuval – Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontban titkosítható.

II. Csak helyesbítés

Csak helyesbítés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: A Helyesbítés mezőt jelölje X-szel. Létrehozandó fájl: IMP fájl A fájl típusa IMP lehet.

Csak helyesbítés – UJTB 2. Személyek kiválasztása Helyesbítendő személy kiválasztása A helyesbítő bevallásba kizárólag annak a személynek kell bekerülnie, akit helyesbíteni kívánunk. A billentyűk segítségével végezhető el a kijelölés: M - minden személy kijelölése Szóköz – adott személy kijelölése

Csak helyesbítés – UJTB 2. Személyek kiválasztása A kijelölt személy neve mögött a Jel oszlopban egy négyzet látható. Ha a kijelölés kész, akkor nyomja meg a K billentyűt.

Csak helyesbítés – UJTB 3. Fájl elkészül, kilépés a bérprogramból A program kiírja a fájlok nevét és elérési útvonalát. 1 db ’08A és annyi ’08M importfájl készül, ahány személyt helyesbítünk. (A dolgozónkénti fájlnév lista kiíratható a képernyőre is, de ez nem szükséges.) Kilépés a bérprogramból Lépjen ki a bérprogramból, és indítsa el az ÁNYK programot.

Csak helyesbítés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Az ÁNYK programban a Szerviz – Egyedi importálás menüpontban importálja a ’08A nyomtatványt.

Csak helyesbítés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Ha nem látja a bevallását, akkor ellenőrizze, hogy a fájltípus megfelelő-e. A fájltípust a lenyíló fül segítségével tudja módosítani.

Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Az importált ’08A nyomtatványhoz hozzá kell adni az ’08M lapokat is. A jobb felső sarokban kattintson az Állomány beemelése (zöld színű + gombra)

Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A kinyíló ablakban kattintson az Import fájl hozzáadása gombra.

Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Jelölje ki a ’08M fájlokat, melyeket a ’08A nyomtatványhoz kíván adni.

Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Egyszerre több fájl kijelölésének módjai: Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva kattintson az kiválasztandó utolsó fájlra. Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva a nyilakkal jelölje ki a többi fájlt is.

Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott fájlok listája látható a képernyőn. Ha minden szükséges ’08M fájlt hozzáadott, akkor kattintson az Indítás gombra.

Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott ’08M lapokat a Nyomtatványok fülnél ellenőrizhetjük.

Csak helyesbítés – ÁNYK 3. Számított mezők újraszámítása Nyissa meg a ’08A lapot, majd indítsa az Adatok – Számított mezők újraszámítása menüpontot vagy nyomja meg a Ctrl + S billentyűkombinációt.

Csak helyesbítés – ÁNYK 4. Ellenőrzés, küldés A jobb felső sarokban a zöld színű pipára kattintva az összes (’08A és ’08M) lapot ellenőrizhetjük. Megjelölés küldésre A Kapcsolat az Ügyfélkapuval – Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontban titkosítható.

III. Helyesbítés és önellenőrzés

Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: 1. A Helyesbítés mezőt jelölje X-szel. 2. Üres lap a személynek Ha olyan személy miatt kell helyesbítést beadni, akinek nem kellett volna a ’08 bevallásba bekerülnie, akkor a következő mezőbe tegyen T jelölést. Ebben az esetben a személynek üres ’08M lap készül. Ha kell kitöltött ’08M lap, akkor hagyja üresen a mezőt!

Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: 3. Az Önellenőrzés mezőt jelölje X-szel. 4. A Csak a főlap mezőt hagyja üresen. Létrehozandó fájl: IMP fájl A fájl típusa IMP lehet.

Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 2. Személyek kiválasztása Helyesbítendő személy kiválasztása A helyesbítő bevallásba kizárólag annak a személynek kell bekerülnie, akit helyesbíteni kívánunk. A billentyűk segítségével végezhető el a kijelölés: M - minden személy kijelölése Szóköz – adott személy kijelölése

Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 2. Személyek kiválasztása A kijelölt személy neve mögött a Jel oszlopban egy négyzet látható. Ha a kijelölés kész, akkor nyomja meg a K billentyűt.

Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 3. Adókülönbözet kitöltése Ismételt önellenőrzés Önellenőrzés esetén hagyja üresen a mezőt, ismételt önellenőrzés esetén jelölje X-szel. Adó- és járulékkülönbözet kitöltése A táblázatban, a ’08A-03-01 – 03-03. lapjainak megfelelően kell szerepeltetni az adó- és járulékkülönbözetet, azok alapját. Pl. szociális hozzájárulási adó (27 ezer Ft), nyugdíjjárulék (10 ezer Ft), ill. ezek alapja (100 ezer Ft) növekedés.

Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 3. Adókülönbözet kitöltése Az adókülönbözetek kitöltése után nyomja meg az Esc billentyűt!

A program kiírja a fájlok nevét és elérési útvonalát. Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 4. Fájl elkészül, kilépés a bérprogramból Fájl elkészül A program kiírja a fájlok nevét és elérési útvonalát. 1 db ’08A és annyi ’08M importfájl készül, ahány személyt helyesbítünk. (A dolgozónkénti fájlnév lista kiíratható a képernyőre is, de ez nem szükséges.) Kilépés a bérprogramból Lépjen ki a bérprogramból, és indítsa el az ÁNYK programot.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Az ÁNYK programban a Szerviz – Egyedi importálás menüpontban importálja a ’08A nyomtatványt.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Ha nem látja a bevallását, akkor ellenőrizze, hogy a fájltípus megfelelő-e. A fájltípust a lenyíló fül segítségével tudja módosítani.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Az importált ’08A nyomtatványhoz hozzá kell adni az ’08M lapokat is. A jobb felső sarokban kattintson az Állomány beemelése (zöld színű + gombra)

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A kinyíló ablakban kattintson az Import fájl hozzáadása gombra.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Jelölje ki a ’08M fájlokat, melyeket a ’08A nyomtatványhoz kíván adni.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Egyszerre több fájl kijelölésének módjai: Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva kattintson az kiválasztandó utolsó fájlra. Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva a nyilakkal jelölje ki a többi fájlt is.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott fájlok listája látható a képernyőn. Ha minden szükséges ’08M fájlt hozzáadott, akkor kattintson az Indítás gombra.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott ’08M lapokat a Nyomtatványok fülnél ellenőrizhetjük.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 3. Számított mezők újraszámítása Nyissa meg a ’08A lapot, majd indítsa az Adatok – Számított mezők újraszámítása menüpontot vagy nyomja meg a Ctrl + S billentyűkombinációt.

Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 4. Ellenőrzés, küldés A jobb felső sarokban a zöld színű pipára kattintva az összes (’08A és ’08M) lapot ellenőrizhetjük. Megjelölés küldésre A Kapcsolat az Ügyfélkapuval – Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontban titkosítható.

A tájékoztatóban a 1508 bevallás szerepel, azonban minden év bevallását azonos módon kell helyesbíteni és/vagy önellenőrizni!

FORINT-Soft Kft. forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu