Mit jelent gazdálkodni?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Állattartás mindenkinek. Mi a probléma? • Nagyon fontos lenne állatot tartani, mivel – Több, mint 2 millió kutya van Magyarországon – Ez előfutára lehet.
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Bankszámla és bankkártya
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Érintés.
Ezt szavazták meg az év legjobb jének Ha úgy gondolod, hogy boldogtalan vagy, nézd meg őket!
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Állóeszköz-gazdálkodás
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Fogyasztói sérelmek és társadalmi hátrányok Magyarországon
Koncepció MARKETING Cernat Kati Cernat Kati.
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
Pénz a cipődben: Gyémánt Kard Technika
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Érvek, érvelés.
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
Keresők & Brandek A keresőoptimalizálás fontossága.
Hogyan építs fel egy termelő hálózatot, ami minden hónapban növekvő forgalmat generál?
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Fenntartható fejlődés
( Képváltás kattintásra )
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Klikkelj az egérrel a következő képért... (A saját életed értékeli)
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Elméleti közgazdaságtan
Két súlyosan beteg ember feküdt egy kórteremben. Egyikük minden nap délután felült az ágyban egy órácskára, hogy ezzel megmozgassa a szervezetét. Az.
Tárgyalástechnika 6..
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Túl a szakzsargonon Szemléletformálás - kinek az inge? Klímacsúcs II. Budapest, február 19. Czippán Katalin.
Ha álmaidat valóra szeretnéd váltani, nem szabad sokáig aludnod.
Dolceta - Pénzügyi ismeretek
A FÉRFIAKról Zene: „Az igazi férfi”.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
A pontos idő: 18:58.
Budapesti Gazdasági Főiskola
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Rövid bemutatkozás N.D. – rólam Educomm Eduverzum MVEHE Prompt / ITStudy SZIE No Roaming Külföldi mobilnet Mobil alkalmazások fejlesztése Code Wave A horvát.
Énekel: Zdenka Lorencová
Karácsony 2014 Judit Balint’s Handicrafts. Karácsonyra készülve Már küszöbön van az idei karácsonyi szezon. Közeledik az a hónap, mely állíthatom sok.
Sorolj fel 12-t, nem könnyű.
Vallomások Vallomások Az igazat mond, ne csak a valódit!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
II. A MARKETING ALAPVETŐ FOGALMAI
A családi költségvetés
A háztartások gazdálkodása
Pénzforgalom a bankszámlán
A Molnár család kalandjai Molnárék egy nagyvároshoz közeli településen élnek, egy aprócska kerttel rendelkező, kétszobás családi házban kutyájukkal, Bodrival.
12–13. Pénzügyi céljaink – tervezés A. Miért van szükség pénzügyi tervre? B. Hogy érhetjük el kitűzött céljainkat? C. Milyen erőforrásai vannak egy háztartásnak?
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?
5–6. A családi költségvetés
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Mit jelent gazdálkodni? Kik a gazdaság alapvető szereplői? Mi mozgatja a gazdaság szereplőit? Miért kell állandóan döntéseket hozni, azaz gazdálkodni? Hogyan hozzunk jó döntéseket?

Családi tervek A Szerencsés család életében sokféle rövidebb- hosszabb távú terv szerepel: Családi ház korszerűsítése Régi autó lecserélése Nyaralás Az összes felmerülő vágyaikat és igényeiket viszont nem lehet kielégíteni, választaniuk kell, mikor melyik tervüket tudják megvalósítani a rendelkezésre álló erőforrásokból (ez általában idő és pénz). A gazdálkodás egyik jelentősebb célja lehet, hogy hosszú távú terveinket megvalósítsuk.

Családi tervek Gyűjtsétek össze a Szerencsés család konkrét szükségleteit! Melyek azok az igények, amelyeket ezek közül mindenképpen ki kell elégíteni, és melyek azok, amelyek nem tartoznak a létszükségletekhez? Szerintetek mi nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egyre növekvő szükségleteinket és terebélyesedő vágyainkat ki tudjuk elégíteni? Az emberek folyton törekednek életszínvonaluk, életminőségük javítására. Sajnos többségüknek nincs annyi ideje, pénze és egyéb erőforrása, mint amennyi a szükségletei kielégítéséhez elegendő lenne. Ez a szűkösség nemcsak egyéni, hanem a gazdaságot általánosan jellemző probléma.

A pénteki program Szerencsés Évit a szülei elengedték a városba péntek délután a barátnőivel. Zsebpénzként kapott 2 000 forintot, azonban még bizonytalan abban, hogy ezt mire költse. A mozijegy 1 200 forintba kerül, a koncertjegy 1 800 forint, a görkoripályára a belépő 500 forint, a pizza 800 forint, az üdítő 250 forint, a fagylalt 400 forint. Vannak szükségleteink és vágyaink, amelyekkel kapcsolatban mindennap döntéseket hozunk.

A pénteki program Segítsetek Évinek megtervezni a délutánját! LEHETŐSÉG ELŐNY HÁTRÁNY Évi moziba megy, és eszik egy pizzát. Szórakozott a barátnőivel, és nem éhes. Lemondott a koncertről, és nem sportolt. Segítsetek Évinek megtervezni a délutánját! Írjatok még legalább három példát a táblázatba, milyen döntési lehetőségek közül választhat! Írjátok be, hogy az egyes lehetőségek milyen előnnyel és hátránnyal járhatnak! Alternatíva Költség Mozi 1 200 Ft Koncert 1 800 Ft Görkori 500 Ft Alternatíva Költség Pizza 800 Ft Üdítő 250 Ft Fagyi 400 Ft Döntéseinknél mindig figyelembe kell venni az egyes választási lehetőségek várható előnyeit és hátrányait. Ha kell, szánjunk erre időt, és írjuk le egy papírra az egyes lehetőségek várható előnyeit és hátrányait, majd ezek összevetésével válasszuk ki azt a megoldást, mely a legtöbb előnnyel jár a hátrányokhoz képest.

Hétfő reggel Szerencsés Évi hétfőn rádöbben, hogy pénteken a barátnőivel elköltötte a telefon feltöltésére szánt pénzét is. Ezért elhatározza, hogy a szüleitől kapott költőpénz egy részét ezentúl mindig félreteszi a váratlanul felmerülő vagy fontosabb kiadásokra. 7:30 Melyik délutáni programról kellett volna Évinek lemondania, hogy ebben a hónapban is legyen pénze a telefonköltségekre?

Összegzés

Kik a gazdaság alapvető szereplői? A gazdaság két nagyon fontos szereplője a fogyasztó és a termelő. Fogyasztó: bárki, aki szükségletei kielégítésének céljából termékeket/szolgáltatásokat vásárol. Termelő: bárki, aki a szükségletek kielégítéséhez termékeket/szolgáltatásokat állít elő és értékesít.

Mi mozgatja a gazdaság szereplőit? Sokan sokfélére vágyunk, igényeink sora szinte végtelen. Ezek között vannak: Létszükségletek: ilyen például az élelem, a ruházat, a lakóhely, az áram, a víz. Kulturális szükségletek: ezek az igények az alapszükségleteken túl az élet tartalmasabbá tételét célozzák, mint például a színház, a mozi vagy a sportolás. Luxusszükséglet: minden olyan igény, amely az átlagosnál magasabb szintű, kényelmesebb, divatosabb cikkek vagy áruk megszerzésére irányul.

Miért kell állandóan döntéseket hozni, azaz gazdálkodni? Vannak szükségleteink és vágyaink, amelyekkel kapcsolatban mindennap döntéseket hozunk, azaz gazdálkodunk. A megvalósításra szánt kereteink végesek, olykor szűkösek, ráadásul időnk sem végtelen. A gazdaságban pedig általában igaz, hogy azok a szereplők (fogyasztók, termelők vagy mások) érvényesülnek jobban, akik tudatosabban döntenek, és ezért nagyobb eséllyel jobban gazdálkodnak, mint mások.

Hogyan hozzunk jó döntéseket? Minden választás valamiről való lemondást (áldozatot) is jelent. Választanunk kell például, hogy huszonévesen az esetleges magasabb fizetés reményében inkább tanulunk még egy pár évet, vagy az első adandó alkalommal elmegyünk dolgozni. Ugyanígy, ha vásárlási döntésünkkel pénzünket elköltöttük, azt a pénzt már másra nem használhatjuk fel. Észszerű (racionális) döntést az hoz, aki a rendelkezésre álló információkat figyelembe véve mérlegel, és a számára a várható legtöbb előnnyel járó lehetőség mellett dönt.

A legfontosabb tudnivalók Kik a gazdaság alapvető szereplői, és mi mozgatja őket? A gazdaság két nagyon fontos szereplője a fogyasztó és a termelő. A gazdaság szereplőit általában szükségleteik, igényeik vezérlik, illetve a vágyaik megvalósításához szükséges fedezet előteremtése. Miért kell állandóan döntéseket hozni, azaz gazdálkodni? Általában kevesebb erőforrásunk (pénzünk) és kevesebb időnk van annál, minthogy minden igényünket és vágyunkat egyszerre kielégíthessük. Ha valamit nagyon szeretnénk, akkor azért jellemzően másról le kell mondanunk. Hogyan hozzunk jó döntéseket? Minden választás valamiről való lemondást (áldozatot) is jelent. Észszerű (racionális) döntést az hoz, aki a rendelkezésre álló információkat figyelembe véve a számára a várható legtöbb előnnyel járó lehetőség mellett dönt. A következő óra témája: A háztartások gazdálkodása