A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Makovényi Anna – osztályvezető
A környezetszennyezés forrásai
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Kölcsönös Megfeleltetés – változások 2013-ban
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Az Európai Unió ökológiai hálózata
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Település és régiófejlesztés Területhasználatok módosításának környezeti feltételrendszere.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program természetvédelmi vonatkozású intézkedései Tóth Péter, KvVM A Natura 2000 hálózat finanszírozása c. workshop.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodás.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
Az új Vidékfejlesztési Program
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Programok a Mosoni-sík-Szigetköz térségben Burda Brigitta Pozsony,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Talajok konkrét természetvédelme
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM, TERHELÉSCSÖKKENTÉS ORSZÁGOS FÓRUM MEZŐGAZDASÁGI EREDETŰ TERHELÉS CSÖKKENTÉSI INTÉZKEDÉSEK, KAPCSOLÓDÁS AZ AGRÁRTÁMOGATÁSI RENDSZEREKHEZ Dr. Mozsgai Katalin, PhD Szent István Egyetem

AZ ELŐADÁS FELÉPÍTÉSE Az országos vízgyűjtő-gazdálkodás és a vidékfejlesztési tervek kapcsolata OVGT 1 megállapításai, tervezett intézkedések Az ÚMVP ( ) mezőgazdasági vízgazdálkodási célú műveletei, tapasztalatok, a továbbfejlesztés új irányai Vidékfejlesztési Program tervezett intézkedései Összefoglaló megállapítások

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés és vidékfejlesztési finanszírozási tervek kapcsolata

Az OVGT főbb megállapításai Nemzetközi tapasztalatok és a hazai elemzések is igazolják, hogy az egyik leginkább érintett ágazat a mezőgazdaság. A műtrágya-felhasználás jelentős változást mutat, a 60-as évektől a 80-as évek végéig folyamatosan és intenzíven növekszik, majd a 90-es évek elején ugrásszerű csökkenés mutatkozik, majd a felhasználás az évtized során a 80-as években kimutatható csúcshoz képest alacsony szinten stagnál. Ezek eredményeként a 90-es évekre közel egyensúlyi állapotok, kismértékű feleslegek, illetve főleg a nitrogén esetében, de egyes régiókban és években a foszfornál is, negatív mérlegek alakulnak ki. Utóbbi esetekben a múltban felhalmozott feleslegeket fogyasztják a növények, és a humusz mineralizációja, valamint kisebb mértékben a légköri kiülepedés kompenzálhatja a hiányt. A mezőgazdaság az élelmiszertermelés, a helyi gazdasági hálózatok működtetése, az energiatermelés és a foglalkoztatás mellett az egyik legfőbb karbantartója számos természeti erőforrásnak és természeti értéknek. A VKI végrehajtása során a mezőgazdaság multifunkcionális jellegét kell alapul venni, támogatni kell a mezőgazdaság környezetfenntartó szerepét, illetve a mezőgazdasági tevékenységből származó szennyezéseket a megfelelő szintre mérsékelni szükséges.

ÚMVP CMEF hatásindikátorok eredményei (főbb megállapítások) A KSH adatai alapján és az AKG programba tartozó területekre számított foszfor- és nitrogén-mérlegek összehasonlítása: A vizsgált három évben – meteorológiai viszonyok és a terméseredmények szerint jelentősen különböztek – a tápanyagmérlegben bekövetkezett különbségek dominánsan kedvezőek, sőt a nitrogén esetében javuló tendenciát mutatnak. Az AKG gazdálkodók N tápanyagmérlegeinek eloszlása (búza) A kritikus N többlet értékét 40 kgN/ha-nak felvéve, 2010 és 2012 között a búzatáblák 20,6%- án haladta meg ezt a kritikus értéket a N felesleg. (Kukoricánál 23,5%-án). Ugyanakkor a búza N mérlegek 16,8%-ánál a N hiány meghaladja a -40 kgN/ha értéket. Cél: az ideális eloszlás elérése, ami a vizek nitrát-szennyeződés kockázatának csökkentése mellett a termőtalaj regenerálódását is elősegítené.

ÚMVP intézkedések hatása a vízminőségre (dombvidéki) A tápanyag transzportra ható intézkedések hatása függ: vízgyűjtőn ÚMVP intézkedésekkel érintett területek nagyságától vízfolyástól mért távolságtól stb. A foszforterhelés-csökkenése nagyságrendileg akkora volt, mint az elmúlt 6 év negatív foszformérlegének hatása. Ez összes terhelésben csupán 1-6 % változást jelent, azonban a bevitt területek arányát tekintve (2-12 %) az eredmény nem csekély!

OVGT javasolt intézkedések: Mezőgazdasági tevékenységből származó tápanyag és szervesanyag terhelések csökkentése 1.Vízminőségvédelmi zónarendszer létrehozására vonatkozó jó gyakorlatok kidolgozása (jogszabály alkotás), amelynek keretében a1)Nitrát-érzékeny területek felülvizsgálata, erózió- és belvíz-érzékeny területek, partmenti vízvédelmi zóna kijelölése (MEPAR szintű kijelölés jogszabályban) a2)A kötelező és önkéntes előírások meghatározása b) Kötelező szabályok esetében határozott idejű, területalapú, normatív kompenzációs kifizetések biztosítása a kieső bevételek és hátrányok ellentételezése céljából 2.Művelési ág- és mód-váltás pénzügyi ösztönzése (önkéntes agrár- környezetvédelmi és erdő-környezetvédelmi támogatások, nem termelő beruházások stb.): a) ÚMVP keretében b)2014-től a vízvédelmi zónarendszerrel összhangban c)Különösen indokolt esetben kisajátítás vagy földcsere (a Nemzeti Földalap terhére), erre vonatkozó felmérés és ütemterv készítése 3.Hosszú távon a megfelelő földhasználati arányok kialakítására vonatkozó komplex piaci alapú gazdasági ösztönző rendszer megalapozása (kvóta rendszer megvalósítása)

1.Területi specifikumok kezelésének hiánya Az új Agrár-környezetvédelmi Célprogram (AKG) egyik fő jellemzője, hogy az intézkedés alapját a területhasználat adja, mely tekintetében az alábbi 8 fő kategóriát különböztetjük meg: Horizontális: 1.Szántó (sz) 2.Gyep (gy) 3.Ültetvény (u) 4.Nádas (n) Zonális: 5.MTÉT szántó 6.MTÉT gyep 7.Vízvédelmi célú szántóterületek: a.Erózió-érzékeny szántó b.Belvíz-érzékeny szántó c.Aszály-érzékeny szántó 8.Vízvédelmi célú gyepterületek: a)Belvíz-érzékeny gyep Az új AKG rendszerén belül markánsan megjelennek a vízvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területek. AZ ÚMVP ( ) MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI CÉLÚ MŰVELETEI, TAPASZTALATOK, A TOVÁBBFEJLESZTÉS ÚJ IRÁNYAI

2. Hasznosított mezőgazdasági területből (HMT) a táji elemek kizárása Ábra: A jogosult és nem jogosult területek meghatározása Mindezt a problémát próbálja kiküszöbölni az ún. greening (zöldítés intézménye). A közvetlen kifizetési rendelet (1307/2013/EU rendelet) tartalmazza a zöldítés alapvető szabályrendszerét. Ennek értelmében a mezőgazdasági termelőknek három zöldítési gyakorlatot kell végezniük, annak érdekében, hogy megkapják a közvetlen kifizetéseket a mezőgazdasági területeken AZ ÚMVP ( ) MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI CÉLÚ MŰVELETEI, TAPASZTALATOK, A TOVÁBBFEJLESZTÉS ÚJ IRÁNYAI

3. Együttműködést igénylő tevékenységekre való ösztönzés hiánya A jelenlegi támogatási rendszerben gazdálkodók által nyújtott környezeti (ökológiai) szolgáltatások állam által történő elismerése kétszintű: 1.kötelező előírások alkalmazása, amely a közvetlen kifizetések feltétele 2.önkéntes előírások támogatása különböző célprogramokon keresztül, amely rendszerint a művelési ágakhoz (szántó, gyep, gyümölcsös, erdő) kapcsolódik. Mindkét esetben a gazdálkodók „teljesítménye” jelenleg egyedileg kerül elismerésre. Ezzel ellentétben a tájgazdálkodás alapvetően megköveteli a gazdálkodók együttműködését, gazdálkodói közösségek létrejöttét. A különböző vízgazdálkodási formák a gazdálkodói közösségek különböző fokú együttműködését igénylik. Az új Vidékfejlesztési Programban megjelenik az Együttműködés (35. cikk), amelyben együttműködésben megvalósuló pilot programok kerülnek támogatásra AZ ÚMVP ( ) MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI CÉLÚ MŰVELETEI, TAPASZTALATOK, A TOVÁBBFEJLESZTÉS ÚJ IRÁNYAI

4. Művelési ág változást igénylő célprogramok problematikája Korábban számos AKG célprogram művelési ág megváltoztatáshoz kötötte az egyes célprogramokba történő földterületek bevitelét. Például a Nádgazdálkodási célprogram esetében “kizárólag a földhasználati nyilvántartás alapján nádas művelési ágú földterület támogatható”. A termőföld művelési ágának megváltozását be kell jelenteni a földhivatalnak. Számos helyi építési szabályzat is meglehetősen szigorúan fogalmaz, a „természeti értékkel rendelkező terület” élőhelyeinek védelme biztosítandó. A nádas, a gyep, művelési ágak megtartása kötelező, más művelési ágba nem sorolhatók. A művelési ág változtatatásának igénye sok esetben elriasztotta a gazdálkodókat a szántó területek más művelési ágban történő művelésétől, hiszen az 5-10 éves támogatások valószínűleg nem biztosítanak akkora többletjövedelmet, mint a művelési ág változásból adódó értékcsökkenés. Ráadásul a természet védelméről szóló évi LIII. törvény alapján természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a gyep és nádas művelési ág megváltoztatásához, ami azt is eredményezi, hogy a támogatási rendszerből való kilépést követően a szántó művelési ágba történő visszatérés is lényegesen nehezebb. AZ ÚMVP ( ) MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI CÉLÚ MŰVELETEI, TAPASZTALATOK, A TOVÁBBFEJLESZTÉS ÚJ IRÁNYAI

2Mezőgazdasági eredetű tápanyagszennyezés csökkentése 3Mezőgazdasági eredetű peszticid szennyezés csökkentése 6A hidromorfológiai viszonyok javítása, a hosszirányú átjárhatóságon kívül 8A víz hatékony felhasználását elősegítő műszaki intézkedések, az öntözés, az ipar, az energiatermelés és a háztartás területén 12Tanácsadó szolgáltatás a mezőgazdaság részére 17Talajerózióból és/vagy felszíni lefolyásból származó hordalék- és szennyezőanyag terhelés csökkentése 23A természetes vízvisszatartást elősegítő intézkedések 29Mezőgazdasági telepekről (állattartásból) származó terhelés csökkentése MEZŐGAZDASÁGOT ÉRINTŐ VGT2 INTÉZKEDÉSI CSOMAGOK LISTÁJA

OVGT: MEZŐGAZDASÁGI EREDETŰ TÁPANYAGTERHELÉS CSÖKKENTÉSE Alapintézkedés: NITRÁT IRÁNYELV hazai végrehajtása: 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről Helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) kötelező szabályai: tápanyag-gazdálkodási terv, mennyiségi korlátozás, műtrágyázás, trágyakijuttatás szabályai, védőtávolságok, trágyatároló műtárgyak stb.) nitrát érzékeny területeken bizonyos lejtőszög felett trágyakihelyezésre vonatkozó szabályok Területbővítés történt További alapintézkedés: Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) kötelező szabályai: Felszín alatti vizek szennyezés elleni védelme Vízvédelmi sávokra vonatkozó előírások Kiegészítő intézkedés (gazdasági ösztönzés) VP Agrár-környezetvédelmi programhoz ( ) között a gazdálkodók önkéntesen csatlakozhatnak. A különböző érzékenységű területen a programhoz csatlakozó gazdálkodóknak: a)alapintézkedésként betartandó intézkedéseket kell végrehajtaniuk, illetve b) további választható intézkedések révén járulnak hozzá a környezeti terhelések csökkentéséhez

OVGT: MŰVELÉSI ÁG VÁLTÁS (SZÁNTÓ-GYEP, SZÁNTÓ - ERDŐ, SZÁNTÓ-VIZES ÉLŐHELY KONVERZIÓ) Kiegészítő intézkedés (gazdasági ösztönzés) Vidékfejlesztési Program ( ) tervezett intézkedései: I. Nem termelő beruházások Vízvédelmi beruházások: - Partmenti vízvédelmi pufferzóna kialakítása, fejlesztése (40 m szélességben gyeptelepítés) - Vizes élőhelyek létrehozása Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások: - Gyeptelepítés célterület II. Az erdőterületek fejlesztésére és az erdők életképességének javítására irányuló beruházások: - erdőtelepítéshez/fásításhoz nyújtott támogatás - agrárerdészeti rendszerek létrehozása és fenntartása

OVGT: TALAJERÓZIÓBÓL SZÁRMAZÓ HORDALÉK- ÉS SZENNYEZŐANYAG TERHELÉS CSÖKKENTÉSE További alapintézkedés: Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) kötelező szabályai: -Teraszos művelés -Talajerózió elleni védelem és minimális talajborítás Kiegészítő intézkedés (gazdasági ösztönzés) 1. Vízvédelmi beruházások (EMVA rendelet 17. cikk Beruházások tárgyi eszközökbe alapján): B) célterület – Erózióvédelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése 2. Élőhely-fejlesztési célú nem termelő beruházások (EMVA rendelet 17. cikk Beruházások tárgyi eszközökbe alapján): C) célterület – Sövény telepítése mezőgazdasági táblák szegélyein célterület A támogatási kiválasztási folyamatban előnyt élveznek az agrár-környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos kifizetésekben részt vevő területeken, a Natura 2000 területeken, valamint a Magas Természeti Értékű Területek területeken gazdálkodók. 3. Agrár-környezetvédelemi és éghajlattal kapcsolatos intézkedések (EMVA rendelet 28. cikk) A Vidékfejlesztési Program ( ) Agrár-környezetvédelemi és éghajlattal kapcsolatos intézkedések keretén belül (AKG) a lehatárolt erózió-érzékeny területek bővítésre kerülnek. Az AKG-n belül földhasználati kategóriák kerülnek kialakításra, amelyek közül az egyik az ún. erózió-érzékeny szántó terület. Az egyes földhasználati kategóriákban a támogatás igénybevételének feltétele ún. alapintézkedések végrehajtása, valamint a választható intézkedések közül meghatározott számú intézkedés választása.

OVGT: SZENNYEZŐANYAG LEMOSÓDÁS CSÖKKENTÉSE SÍKVIDÉKI TERÜLETEN, TERÜLETI VÍZVISSZATARTÁS Kiegészítő intézkedés (gazdasági ösztönzés) 1. Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése (EMVA rendelet 17. cikk Beruházások tárgyi eszközökbe alapján): A) célterület – A vízvisszatartás létesítményeinek támogatása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával A1) célterület – Víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen. 2. Vízvédelmi beruházások (EMVA rendelet 17. cikk Beruházások tárgyi eszközökbe alapján): A) célterület – Területi vízvisszatartást szolgáló vízi létesítmények kialakítása, fejlesztése a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken (jelen művelet által kialakított tározók öntözésre nem alkalmazhatóak). D) célterület – Vizes élőhelyek létrehozása 3. Agrár-környezetvédelemi és éghajlattal kapcsolatos intézkedések (EMVA rendelet 28. cikk) A Vidékfejlesztési Program ( ) Agrár-környezetvédelemi és éghajlattal kapcsolatos intézkedések keretén belül (AKG) a lehatárolt belvíz-érzékeny területek lehatárolásra kerülnek. Az AKG-n belül földhasználati kategóriák kerülnek kialakításra, amelyek közül az egyik az ún. belvíz- érzékeny szántó terület. Az egyes földhasználati kategóriákban a támogatás igénybevételének feltétele ún. alapintézkedések végrehajtása, valamint a választható intézkedések közül meghatározott számú intézkedés választása.

OVGT: VÍZFOLYÁSOK ÉS TAVAK MELLETTI PUFFERZÓNÁK KIALAKÍTÁSA További alapintézkedés: Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) kötelező szabályai: -Vízvédelmi sávokra vonatkozó kötelező szabályok Kiegészítő intézkedés (gazdasági ösztönzés) 1. Vízvédelmi beruházások (EMVA rendelet 17. cikk Beruházások tárgyi eszközökbe alapján): C) célterület – Partmenti vízvédelmi pufferzóna kialakítása, fejlesztése (40 m szélességben gyeptelepítés) 2. Agrár-környezetvédelemi és éghajlattal kapcsolatos intézkedések (EMVA rendelet 28. cikk) A Vidékfejlesztési Program ( ) Agrár-környezetvédelemi és éghajlattal kapcsolatos intézkedések keretén belül (AKG) lehatárolt vízvédelmi területeken agrár-környezetvédelmi célprogramba belépők számára alapintézkedésként betartandó előírás: - Partvonallal közvetlenül érintkező táblák esetén a partvonallal érintkezően legalább 12 méter szélességű füves mezsgye fenntartása. 3. Az agrár-erdészeti rendszerek létrehozása (EMVA rendelet 23. cikk) A kiválasztási kritériumokra vonatkozó alapelvek között szerepel: A választott agrár-erdészeti rendszer magas környezeti értékkel bír (biodiverzitás, erózióvédelem, kiszáradás elleni védelem, víz-visszatartás, tájképi elem, stb.) Műveletei: A/ A gyepgazdálkodással (kaszálással, vagy extenzív állattartással) kombinált agrár-erdészeti rendszer B/ Mezővédő fásítás C/ Az Erdőgazdálkodási Innovációs Operatív Csoport együttműködési projektek kísérleti fejlesztései

OVGT: AZ ERÓZIÓ ÉS A LEFOLYÁS CSÖKKENTÉSE ERDŐTERÜLETEKEN, A JÓ ERDŐGAZDÁLKODÁSI GYAKORLAT ALKALMAZÁSÁVAL Kiegészítő intézkedés (gazdasági ösztönzés) Vidékfejlesztési Program: 1. Az erdőterületek fejlesztésére és az erdők életképességének javítására irányuló beruházások (21–26. cikk) Erdősítés támogatása Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások 2. Az erdő-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos kötelezettségvállalások teljesítéséhez biztosított kifizetések (34. cikk), műveletei: A/ Erdő-környezetvédelmi vállalások Szálaló erdőgazdálkodás támogatása – 10 éves Véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából – 7 éves Véghasználat után facsoportok visszahagyása – 7 éves Erdőállományok kézimunka igényes ápolásának támogatása – 7 éves Természetkímélő anyagmozgatás Holtfa visszahagyása az erdőben – 7 éves A kiválasztási kritériumok megállapításával kapcsolatos alapelvek: - Az erdőrészlet védelmi vagy közjóléti rendeltetése

OVGT: AZ ERÓZIÓ ÉS A LEFOLYÁS CSÖKKENTÉSE ERDŐTERÜLETEKEN, A JÓ ERDŐGAZDÁLKODÁSI GYAKORLAT ALKALMAZÁSÁVAL Kiegészítő intézkedés (gazdasági ösztönzés) Vidékfejlesztési Program: 1. Az erdőterületek fejlesztésére és az erdők életképességének javítására irányuló beruházások (21–26. cikk) Erdősítés támogatása Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások 2. Az erdő-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos kötelezettségvállalások teljesítéséhez biztosított kifizetések (34. cikk), műveletei: A/ Erdő-környezetvédelmi vállalások Szálaló erdőgazdálkodás támogatása – 10 éves Véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából – 7 éves Véghasználat után facsoportok visszahagyása – 7 éves Erdőállományok kézimunka igényes ápolásának támogatása – 7 éves Természetkímélő anyagmozgatás Holtfa visszahagyása az erdőben – 7 éves A kiválasztási kritériumok megállapításával kapcsolatos alapelvek: - Az erdőrészlet védelmi vagy közjóléti rendeltetése

ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK Tervezett intézkedések sikeressége függ: Gazdálkodók tevékenységének összehangolása (közös akciók) Forrásfelosztás (ténylegesen bevitt terület nagysága) Vízvédelmi területek, esetleg tápanyagterhelés miatt kockázatos víztestek előnyben részesítése a célprogramokban Zöldítés sikeressége

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!