V 1.0 OE-NIK, 2013 1 Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Advertisements

Koordináták, függvények
2012. tavaszi félév Véső Tamás. A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,
Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása n Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány.
Tömbök C#-ban.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
OKTV feladatok megoldása C#-ban
Valószínűségszámítás
© Kozsik Tamás Tömbök, kollekciók és egyéb alaposztályok.
Dinamikus tömbök.
Adatbázis-kezelés.
Bevezetés a Java programozásba
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 6. Gyakorlat const, static, dinamikus 2D.
Tömbök ismétlés Osztályok Java-ban Garbage collection
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Mutatók, tömbök, függvények
Valószínűségszámítás
Programozás I Függvények általános jellemzői
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Microsoft Excel Függvények VII..
Tömbök Csernoch Mária.
V 1.0 ÓE-NIK, Programozás I. A Microsoft Visual Studio 2010 használata.
Összetett adattípusok
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Turbo Pascal 11..
VI. Konténerek 18. Tömbök 19. Rendezés, keresés, karbantartás
VI. Konténerek 18. Tömbök 19. Rendezés, keresés, karbantartás
A REKORD TIPUS Páll Boglárka. Ismétlés: Feladat Készítsünk kimutatást a XI.B osztály tanulóiról. Minden tanuló esetén a következő adatokat tartjuk nyilván:
Feladat: 1.Írjunk eljárást amely egy paraméterként megadott stringből kitörli az összes ‘b’ betűt. 2.Írjunk eljárást amely beolvassa egy személy adatait.
Egyszerű gráfok ábrázolása Pascalban:
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 29.
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Operátorok Értékadások
1. Gyakorlat - Alapok 1. Írjon konzolprogramot, amely kiírja a “Hello ELTE” üzenetet! Használja a System.out.println() -t! 2. Írjon konzolprogramot, amely.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Java programozási nyelv Adatbekérés konzolról
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
Programozás I. Matematikai lehetőségek Műveletek tömbökkel
V 1.0 ÓE-NIK-AII, Programozás I. Karaktersorozatok Feladatok.
Operátorok Vezérlési szerkezetek Gyakorlás
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Táblázatok.
Pénzügyi feladatok VBA támogatása Barna Róbert KE GTK
Excel programozás (makró)
Programtervezés, programozás I. 2.5 tömbök,stringek
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára, informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az interaktív vizsga jellegzetes feladattípusainak.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
V 1.0 OE-NIK-AII, Programozás I. Szöveges fájlok kezelése String műveletek Feladatok.
V 1.01 Szoftverfejlesztés párhuzamos és elosztott környezetben.
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
Szöveges fájlok kezelése String műveletek Feladatok
Neumann János Informatikai Kar
Nevezetes algoritmusok
Tömbök és programozási tételek
Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök
Készítette: Révész Lajos Bálint
Programozás C# -ban Elágazások.
Adatbáziskezelés.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
B M Java Programozás 1. Gy: Java alapok IT A N Ismétlés ++
Előadás másolata:

V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok

V 1.0 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres zárthelyinek, illetve vizsgának. Sikeres zárthelyihez, illetve vizsgához a jelen bemutató tartalmán felül a kötelező irodalomként megjelölt anyag, a gyakorlatokon szóban, illetve a táblán átadott tudnivalók ismerete, valamint a gyakorlatokon megoldott példák és az otthoni feldolgozás céljából kiadott feladatok önálló megoldásának képessége is szükséges. OE-NIK,

V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok

V 1.04 ÓE-NIK, 2013 Gyakorló feladat (Szigetek) Egy repülőgéppel egyenes vonalban végigrepültünk egy tengerszakasz fölött. Egyenlő távolságonként megmértük, hogy a repülő alatt tenger vagy sziget található-e. (Legalább 10 mérést végeztünk.) Mérési eredményeinket egy tömbben tároltuk el: (1) tenger esetén nulla szerepel a tömbben, (2) sziget esetén a sziget adott helyen mért magassága. Írjon programot, amely véletlenszerűen előállítja a mérési eredményeket, majd különböző statisztikai feladatokat old meg. Minden részfeladatot különböző metódusokkal valósítson meg!

V 1.05 ÓE-NIK, 2013 Gyakorló feladat (Szigetek) 1.Valósíts meg a tömb véletlenszerű feltöltését! 40% a valószínűsége, hogy egy mérési helyen szigetet találunk. A sziget aktuális magassága 1 és 10 közötti véletlen szám. 2.Jelenítse meg a mérési eredményeket a képernyőn! 3.Határozza meg, hogy hol található (először) a legmagasabb pont, és mennyi ennek a magassága! 4.Adja meg, hogy a legmagasabb pont hányszor fordult elő a repülés során! 5.Határozza meg a leghosszabb szigetszakasz hosszát! 6.Adja meg, hogy a leghosszabb szigeten található-e az első maximális magasságú mérési pont!

V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok

V 1.0 Többdimenziós tömbök 2 dimenziós tömb –sorok és oszlopok –elem elérése 2 indexszel 3 dimenziós tömb –sorok, oszlopok, lapok –elem elérése 3 indexszel N dimenziós tömb –0., 1., … N. dimenzió –elem elérése N indexszel 7 ÓE-NIK, 2011

V 1.0 Többdimenziós tömbök – Deklaráció Általános formátum: típus[ vesszők ] tömbnév; A szögletes zárójelbe dimenziószám-1 darab vesszőt kell tenni Példák: –int[,] matrix; –bool[,,] haromdimenziostomb; –double[,,,,] otdimenziostomb; 8 ÓE-NIK, 2011

V 1.0 Többdimenziós tömbök – Tömblétrehozás Általános formátum: tömbnév = new tipus [elemszám1, …, elemszámN] Az egyes dimenziók elemszámait vesszőkkel elválasztva kell megadni A deklaráció és a tömblétrehozás itt is összevonható Példák –matrix = new int[3, 5]; –haromdimenziostomb = new bool [4, 2, 5]; –int t[,,] = new int[3, 3, 3]; –int[,] egeszmatrix = {{1, 2, 3, 4}, {5, 6, 7, 8}, {9, 0, 1, 2}}; 9 ÓE-NIK, 2011

V 1.0 Tömbelem elérése (indexelés) A szögletes zárójelek közé a tömbelem minden egyes dimenzióján belüli sorszámait kell vesszőkkel elválasztva megadni: tömbnév[index1, index2, …, indexN] Az indexekre vonatkozó szabályok u.a., mint az egydimenziós tömbnél pontosan annyi indexet kell megadni, ahány dimenziós a tömb tomb tomb = new int[2, 5]; tomb[1, 3] ÓE-NIK, 2011

V 1.0 Tömb hosszának (elemei számának) lekérdezése Elemek számának lekérdezése: –Összes tömbben lévő elem darabszáma: tömbnév.Length –Egy adott dimenzió elemszáma (sorok száma, oszlopok száma, …): tömbnév.GetLength(dimenziósorszám); tomb tomb = new int[ 2, 5 ]; tomb.GetLength(1); tomb.GetLength(0); ÓE-NIK, 2011

V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok

V ÓE-NIK, 2013 Gyakorló feladat (Cserélgetős játék) Egy játéktábla mezői kétféle módon vannak megjelölve (pl. * és - ). Kezdetben minden mező azonos jelölésű ( - ), kivéve a játéktábla közepén lévő mező, valamint annak négy közvetlen szomszédja. A játék során a felhasználó megadja a játéktábla egy koordinátáját. A kiválasztott koordinátájú mező, illetve annak négy szomszédja az addigival ellentétes jelölésűre változik. A játék akkor ér véget, ha a felhasználó minden mezőt * -ra tudott változtatni. Készítse el a játszást lehetővé tevő programot!

V ÓE-NIK, 2013 Gyakorló feladat (Cserélgetős játék) A játéktábla aktuális állapotát egy kétdimenziós logikai tömbben tárolja el! Megvalósítandó metódusok: 1.static void init(bool[,] game) A játéktábla kezdeti állapotát előállító metódus 2.static string state(bool[,] game) A játéktábla aktuális állapotát string formában megadó metódus 3.static void shoot(bool[,] game, int x, int y) Kiválasztott pontra „lövést” megvalósító metódus 4.static bool isOver(bool[,] game) A metódus vizsgálja, hogy minden mező * -gá vált-e

V ÓE-NIK, 2013 Gyakorló feladat (Lottó) Egy szerencsejátékos egy héten több lottószelvénnyel is játszik. Mindegyik szelvényt véletlenszerűen tölt ki. Készítsünk a játékos számára egy programot, amely „kitölti” számára a szelvényeket, majd a húzást követően kiírja, hogy melyik szelvénnyel hány találatot ért el! (Az alkalmazás minden lottó típus esetén működjön, a +1 találatok kezelését kivéve!)

V ÓE-NIK, 2013 Gyakorló feladat (Lottó) A kitöltött szelvényeket egy kétdimenziós, a kihúzott számokat pedig egy egydimenziós tömbben tárolja el! Megvalósítandó metódusok: 1.static int[] GenerateDraw() A kihúzott számokat előállító metódus 2.static string OutDraw(int[] t) A kihúzott számok megjelenítését támogató metódus 3.static int[,] GenerateLotto() A szelvényeket „kitöltő” metódus 4.static string OutLotto(int[,] t, int[] u) A kitöltött szelvények és a találatok számának megjelenítését támogató metódus 5.static bool Inside(int[] t, int value) A metódus eldönti, hogy egy adott szám szerepel-e egy adott szelvényen

V 1.0 Irodalom, feladatok Kotsis-Légrádi-Nagy-Szénási: Többnyelvű programozástechnika, PANEM, Budapest, 2007 Faraz Rasheed: C# School, Synchron Data, Reiter István: C# jegyzet, DevPortal, 2010, 17 OE-NIK, 2013

V 1.0 OE-NIK,

19 OE-NIK, 2013