Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Révész Lajos Bálint

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Révész Lajos Bálint"— Előadás másolata:

1 Készítette: Révész Lajos Bálint
Tömbök Készítette: Révész Lajos Bálint

2 - Másnéven adatszerkezet.
-A számítástudományban a tömb (angolul array) olyan adatszerkezet, amelyet nevesített elemek csoportja alkot. -sorszámukkal (indexükkel) lehet hivatkozni. -Vektornak is nevezik, ha egy dimenziós. -Mátrixnak ha több dimenziós.

3 -Minden egyes elemnek azonos adattípusa van és a tömb folytonosan helyezkedik el a számítógép memóriájában. -A készítés módja alapján lehet: -statikus :a méret fix, deklarációban szabályozott -dinamikus tömb: a mérete változik, folyamatosan bővíthető.

4 Tények -A méret inicializálható, utána már nem változtatható.
-Megengedi, hogy tömböket tömbökből hozzunk létre, ezáltal emulálhatóak a többdimenziós tömbök. -A méret csak akkor adható meg, ha a kupacnak (heap) már le van foglalva hely a memóriában.

5 -C99 megengedi a változó méretű tömbök használatát, azonban jelenleg nincs még olyan fordító, ami támogatná ezt a funkciót. -Minden nyelvben (még assemblyben is) lehetséges bonyolultabb tömbkezelést megvalósítani kiegészítő könyvtárakkal. -Az Array osztály ugyan fix méretű, de az OrderedCollection dinamikus.

6 -Az index első eleme lehet 0 vagy 1.
-Minimum kétdimenziós. -Megengedi, hogy fix méretű tömböt készítsünk "unsafe" kódban, ezáltal javítva az átjárhatóságot más nyelvekkel. -Implementációkként változik. Újabbak (FreePascal és Delphi) már engedi a kupac-bázisú dinamikus tömbök használatát.

7 -A viselkedés szabályozható a fordítóprogram kapcsolóival.
-Majdnem mindegyik Fortran implementáció engedi a határvizsgálatot a fordítóprogram kapcsolóival. Azonban hatékonysági szempontból alapértelmezettként ezt a képességet kikapcsolják.

8 -Források: Minden a Wikipédiáról. :D

9 Köszönöm a figyelmet!!!


Letölteni ppt "Készítette: Révész Lajos Bálint"

Hasonló előadás


Google Hirdetések