Az Árpa (Hordeum vulgare) kártevői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HAGYMAFÉLÉK NÖVÉNYVÉDELME
Advertisements

Vérengző katicabogarak
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Városlakó állatok.
A mosómedve.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
A burgonya.
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Pikkelykék Ezüstös ősrovar.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Biológiai növényvédelem kidolgozása zöldséghajtatásban
Mutualista kapcsolatok
Talajművelés.
13. Ismertesse a méhek rovar-, madár-, és emlőskártevőit!
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Készítette: Rácz Imre Vince
Rovarok a fákon és a fában
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A dió állati kártevői (2014. évi tapasztalatok)
A szántóföldi növények piacszabályozása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Őszi munkák a kertben avagy a réz mindenek fölött Október van, ilyenkor mindenki főleg az ősszel érő termékek betakarításával van elfoglalva, mindezek.
A sárgarépa integrált védelme
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mező élővilága.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
A burgonya növényvédelme
Működő biológiai védekezés az ökogazdálkodásban
ÚJ, MÉREGMENTES készítmény fonálférgek ellen
Ökológiai növényvédelem. Bacillus thuringiensis a Bacillus thuringiensis (Bt) nevű baktérium használata tipikus eszköze a biológiai növényvédelemnek a.
Az agrárgazdaság aktuális kérdései Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium 2. Talajközpontú Termelés.
1 Fejezetek a búzatermesztésből. 2 Ismerkedés egy termesztett növénnyel A fajta jelentősége a termesztésben  Éghajlatigénye  Talajigénye  Vetésváltási.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
KÉSZÍTETTE: BENKE ALINA NÖVÉNYVÉDELMI FELÜGYELŐ Aktuális növény egészségügyi információk Tanakajd, február 12.
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
A növényvédelmi törvény és aktualitásai. Az alapelvek A földhasználó, a termelő köteles növényvédelmi tevékenységet végezni (kártevők, kórokozók, gyomnövények)
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
Szántóföldi melléktermékek értéke Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék.
Növények tanításának módszertana. A növények tanításának algoritmusa 1. 1.Név – Magyar tudományos – Magyar szinonim nevek – Latin név (ha érdekes) Pl.
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
A repce termesztése. jelentősége A Földközi-tenger medencéjéből, de nem a legszárazabb területekről származik. A repcét alapvetően olajáért termesztik.
Gyom-, telepített társulások
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Egészségtudatos gasztronómia
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
A gyomok életformarendszere
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Az ízeltlábúak II. A rovarok.
BOGARAK.
Biológiai növényvédelem a gyümölcsösben
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE
Érd Elvira
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Az egyszikűek.
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Az Árpa (Hordeum vulgare) kártevői Kolozsvári László Növényorvos MSc Nappali tag. II. félév

Gabonafélék vetésterülete a világon Búza: 220 millió ha (30 %) Rizs: 155 millió ha Kukorica: 150 millió ha Árpa: 80 millió ha Cirok: 45 millió ha Köles: 40 millió ha Zab: 20 millió ha Rozs: 10 millió ha Összesen: 705 millió ha (45 %) Világ szántóterülete ~1 500 millió ha

Az Árpa általános jellemzése A Búza mellett a legrégebben termesztett gabonanövényünk. Takarmányozási és élelmezési célból egyaránt termesztjük. Léteznek 2 és többsoros (4,6) fajták. A hazaiak főként szálkásak. Vetésidő szerint: őszi és tavaszi (!)

Őszi árpa Kiváló emberi élelmiszer (lehetne) Fontos abraktakarmány, szalmája alom Alternatív felhasználás Vetésterülete 2010-ben: Az E.U.-ban ~ 12,5 millió hektár Mo.-on: ~ 190 ezer hektár (!) Termésátlag Mo.-n: 3,7 T/Ha (2010)

Tavaszi árpa: Takarmányként kiváló (a szalma is) Emberi táplálékként változatos Alacsony fehérjetartalommal (max. 11,5 %) sörárpának minősül! Vetésterülete 2010-ben: E.U.-ban: ~ (csökken) Mo.-n: ~ 100 ezer hektár Termésátlag Mo.-n: 2,8 T/Ha (2010)

Növényvédelem Termőhely megválasztása, megfelelő tájhasznosítás… Megfelelő fajtaválasztás Optimális tápanyagellátás Vetésidő, vetésmélység, tőszám Kártevők természetes ellenségeinek jeleléte A kártételi küszöbérték alatt tartás a cél!

Talajszintben károsító rovarok Cserebogár és Szipoly lárvák: pajor, csimasz (Melolontha, Anisoplia spp.) Pattanóbogarak lárvái: drótférgek (Agriotes spp.) Bagolylepkék lárvái: mocskospajor, porkukac (Agrotis spp.) Gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) Csócsároló az Őszi árpában, imágó Tavasziban is. 1n - 4év 3-4 év 2n 1n

monokultúra ker., gyommenteség, tarlóhántás Védekezés a talajszintben károsítók ellen: Agrotechnika: monokultúra ker., gyommenteség, tarlóhántás Biológiai védekezés: Steinernema rovarparazita fonálférgek és tojásparazita fürkészek Kémiai védekezés: Talajfertőtlenítés, az imágók ellen eredményes lehet a tábla felületi kezelése.

Gabonalegyek Árpafritlégy (Oscinella pusilla) 3n Csíkoshátú búzalégy(Chlorops pumilionis) 2n Ugarlégy (Delia coarctata) 1n Őszi fekete búzalégy (Phorbia securis) 2n Tavaszi fekete búzalégy(Phorbia fumigata) 1n A hazánkban károsító gabonalégy fajok közül a csíkoshátú búzalégy, és a fritlégy okozza a legtöbb kárt. A lárvák károsítanak ősszel, a vezérhajtás megsárgul, majd elhal.

Gabonalegyek elleni védekezés: Agrotechnika: Mellőzzük a monokultúrát, az árvakelésre ügyeljünk, talajművelés. Gyors kelés elősegítése A jól bokrosodó fajták jobban tűrik a gabonalegyek károsítását. Biológiai védekezés: nem megoldott Kémiai védekezés: csávázás, talajfertőtlenítés A tavaszi árpa „legyei” tavaszi betelepedésűek: állománypermetezés is jó.

Kabócák 2 n Törpe gabonakabóca (Macrosteles laevis) Csíkos gabonakabóca (Psammotettix alienus) Üvegszárnyú kabóca (Javesella pellucida)

Gyep, legelő, kaszáló közelében jelentős kárt okozhatnak. Őszi és tavaszi károsítás. Az őszi veszélyes mert rossz kondícióba kerül a vetés. A lárva és az imágó egyaránt szívogat , a károsítás helyén klorózis jel. Őszi árpa fehéresedése Vírusok és Mikoplazmák fertőzése (árpában gyakori) Telelés imágó,vagy tojás alakban.

Levéltetvek 6-8-10n Gabona levéltetű (Macrosiphum avenae) Zöld gabona-levéltetű (Schizaphis graminum) Zselnicemeggy-levéltetű (Rhopalosiphum padi) Orosz búza-levéltetű (Diuraphis noxia)

Szívogatásukkal elsődlegesen növénytorzulást, növekedésbeli lemaradást, a termésben minőségi károsodást okoznak. Gabonavírusok terjesztése A kelés utáni időszakban a legveszélyesebbek A mézharmaton korompenész telepszik meg

Védekezés a Kabócák és a Levéltetvek ellen: Agrotechnikai és Biológiai: a lehetőség megvan, de nem megoldott, nem kivitelezhető. Kémiai: Kabócák ellen nem gyakori, ált. a talajfertőtlenítés és a levéltetvek elleni permetezés megoldja a problémát.

Vetésfehérítő bogarak 1n Vörösnyakú árpabogár (Oulema melanopus) Kéknyakú árpabogár (Oulema gallaeciana) Veresnyakú zabbogár (Oulema cyanipennis) Kéknyakú búzabogár (Oulema septentrionis)

Árpában az első három faj a leggyakoribb. Tömeges szaporodásuknak a párás, meleg tavaszok kedveznek. Lárva: árpacsiga Lárvák hámozgatnak, az imágók érközöket rágnak. „Fehéredik a vetés” O. melanopus lárvája talajban, O. gallaeciana lárvája növényen bábozódik. Az imágók avarban telelnek.

Védekezés a vetésfehérítők ellen: Agrotechnikai: A szőrös levelű fajtákon kevésbé károsít, a „csiga” könnyebben kiszárad (Őszi árpa). A Tavaszi árpák nagyon érzékenyek, ez itt nem megoldott! Biológiai: Novodor FC: 3% Bacillus thuringiensis var. Tenebrionis Kémiai: A legjobb akkor, amikor fiatalok a lárvák.

Gabonapoloskák 1n Osztrák poloska (Eurygaster austriaca) Mórpoloska (Eurygaster maura) Közönséges szipolyposolka (Aelia acuminata)

A Poloskák az egész tenyészidőben jelen vannak. Szárbaindulás előtt a vezérhajtás kifehéredik, majd elpusztul a poloskaszúrás következtében. Hasban levő kalász megszúrva fehér lesz. Kikalászolás után a megszúrt kalász a szúrás felett kifehéredik, elhal, lekonyul ("zászlós kalász"). Tejesérésben szúrt szemek aszottak, ocsúvá zsugorodnak. A viaszérésben szívott szemek csökkent sütőipari értékűek lesznek. Az imágó avarban telel. Tipikus peterakási forma.

Védekezés a Poloskák kártétele ellen: Agrotechnikai: Nem kidolgozott. Biológiai: Petefürkész darazsak (Asolcus, Telenomus) Kémiai: Kif. ellenük ritkán szükséges, a vetésfehérítők elleni kezelés elég.

Szipolyok Vetési szipoly (Chaetopteroplia segetum) 1n Osztrák szipoly (Anisoplia austriaca) 2év Széles szipoly (Anisoplia lata) 2év Gabonaszipoly (Anisoplia tempestiva) 2év

Az imágó és a lárva (pajor) is kártevő. Az imágó kártétele virágzástól teljes érésig. Az érett szemet is kirúgják a kalászból. A kalász kuszált, borzas, széttúrt lesz. Az imágó kártétele táblaszegélyen, vagy foltokban látható.

Védekezés a Szipolyok ellen: Agrotechnikai: talajművelés, talajfertőtlenítés Biológiai: Metarrhizium anisopliae gomba vagy fonálférgek. Nem kidolgozott. Kémiai: Állománykezelés. Max. 10 db/m2

Tripszek Árpatripsz (Limothrips denticornis) Fekete fűtripsz (Haplothrips aculeatus) Gabona és fűféléken fejlődnek. Leginkább Tavaszi árpán Kártétel: hasban maradt kalász, mennyiségi-minőségi kár Kalász fehéredik, borzas lesz.

Védekezés a Tripszek ellen: Agrotechnikai: tarló hántása, mélyszántása,és a monokultúra kerülése Biológiai: Nincs kidolgozva. Kémiai: Kif. ellenük ritkán, az egyéb kártevők elleni védekezés elég szokott lenni.

További rovarkártevők: Levéldarazsak: 1n Szalmadarázs (Cephus pigmaeus) Ő. Gyakori fűdarázs (Dolerus gonager) T. Veresnyakú fűdarázs (Dolerus haematodes) T. Aknázólegyek: Xn Fekete árpa aknázólégy (Agromyzes megalopsis) ŐT Szürke árpa aknázólégy (Chromatomia fuscula) Ő. Gabona aknázólégy (Agromyzes luteitarsis) T.

Gubacsszúnyogok: Ő-T Muharbolha (Phyllotreta vittula) T Hesszeni gubacsszúnyog (Mayetiola destructor) Nyerges gubacsszúnyog (Haplodiplosis marginata) Narancssárga búza-gubacsszúnyog (Sitodiplosis mosellana) 2-3n 1n 1n Muharbolha (Phyllotreta vittula) T 1n

Egyéb állati kártevők: Rágcsálók: Mezei pocok (Microtus arvalis) Güzüegér (Mus musculus spicilegus) Vadászható állatfajok: Őz (Capreolus capreolus) Vaddisznó (Sus scrofa)

Jenser Gábor-Mészáros Zoltán-Sáringer Gyula; A szántóföldi és kertészeti növények kártevői Növényvédelmi állattani ábrák http://agrarszektor.hu http://es.123rf.com/photo_4438553_macrosiphum-avenae.html http://hoxa.hu http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rpa http://www.agrarkutatas.net/files/aktualis/pdf_agroinform_20060713131116_rjlfg.pdf http://www.agrarkutatas.net/lapszemle/371/A-tavaszi-%C3%A1rpa-v%C3%A9delme http://www.agr.unideb.hu/novved/ttnvf/proceedings/Abstracts2004%204.pdf http://www.biol.uni.wroc.pl/cassidae/European Chrysomelidae.htm http://www.farmit.hu/rde/xbcr/farmit/images/Szabone-KomlosiE_2011Kalaszos.pdf http://www.gazdakorok.hu/hir_211.htm http://www.haszon.hu http://www.kormany.hu http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/noszarpa.htm http://www.okogazdabolt.hu/novenyvedok.html http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/paprika/minerfly_pap.htm http://www.sorlap.hu