Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HAGYMAFÉLÉK NÖVÉNYVÉDELME

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HAGYMAFÉLÉK NÖVÉNYVÉDELME"— Előadás másolata:

1 A HAGYMAFÉLÉK NÖVÉNYVÉDELME

2 A HAGYMAFÉLÉK BETEGSÉGEI
A hagyma sárga levélcsíkossága (Onion yellow dwarf potyvirus) Baktériumos lágyrothadás (Pseudomonas allicola) Hagymaperonoszpóra ( Peronospora destructor) A hagyma szürkepenészes rothadása (Botrytis spp.) A hagyma fuzáriumos (üstökgombás) rothadása (Fusarium oxysporum f.sp. cepae)

3 A HAGYMA SÁRGA-LEVÉKCSÍKOSSÁGA (Onion yellow dwarf potyvirus)
TÜNETEK: A levélen sárga vagy világoszöld csíkozottság  lapítottak, hullámosodnak, földre fekszenek. A gyökérnyaki rész megvastagodik. A maghozó szárak rövidek, sárgán csíkoltak, görbültek. A fertőzött hagymák idő előtt kihajtanak. BIOLÓGIA, ÖKOLÓGIA: Terjedés: - maggal (pollennel), - dughagymával, anyahagymával, - levéltetvekkel (nem perzisztens), - a beteg növény szövetnedvével. VÉDEKEZÉS: Egészséges szaporítóanyag használat. 2-3 km-es izolációs távolság a maghozó tábláktól. Negatív szelekció (főleg a magtermesztésben). A vektorok irtása.

4 BAKTÉRIUMOS LÁGYROTHADÁS (Pseudomonas allicola, Erwinia carotovora)
TÜNETEK: A hagyma nyaki részéről kiinduló, bűzös rothadás. A belső húsos levelek üvegesednek majd barnulnak (a külső pikkelylevelek épek maradnak). A levélen és a maghozó száron hosszú, ovális kifehéredő foltok  sárgulnak, hervadnak. BIOLÓGIA, ÖKOLÓGIA: Fertőzési forrás a talaj (növényi maradványok). A nyaki részen és sebzéseken át fertőz. Csapadékos időjárás, a kötött és N-ben gazdag talajok a kártételt súlyosbítják. VÉDEKEZÉS: Ellenálló fajták termesztése. A tároló fertőtlenítése. Betárolás előtti átválogatás. 5 °C alatti tárolási hőmérséklet.

5 HAGYMAPERONOSZPÓRA (Peronospora destructor)
TÜNETEK: Primer : a beteg növények kisebbek, halványzöldek  a levelek csúcsi részén szürke penészgyep. Szekunder : a leveleken 5-6 cm Ø-ű, ovális foltok  szürke penészgyep + korompenész  lekonyulnak, elszáradnak. BIOLÓGIA, ÖKOLÓGIA: Primer fert. forrás: - fert. növ. maradványok (oospóra), - beteg hagymák (micélium). Kedvező a °C hőm., a harmatos levélfelület és a 85% feletti páratartalom. VÉDEKEZÉS: Mély fekvésű területek kerülése. 3-4 éves vetésváltás. A dughagymák hőkezelése. Permetezés azonnal az első tünetek észlelésekor majd 10 naponként megismételni(VEGESOL R, DITHANE M-45, ACROBAT MZ WG, CURZATE R, stb.).

6 SZÜRKEPENÉSZES ROTHADÁS (Botrytis spp.)
TÜNETEK: Éréskor, nedves időben a száradó leveleken szürkésbarna penészgyep. A hagymafej tönki vagy nyaki része rothad  a húsos levelek üvegesek, sötétek  a pikkelylevelek alatt szürke penészgyep  később a hagyma mumifikálódik. BIOLÓGIA, ÖKOLÓGIA: Fert. forrás: - vetőmag (belső fertőzés), - talaj (szklerócium), - dughagyma (micélium, konidium). Fertőzés: sebek és a nem záródott nyaki rész A fertőzésnek kedvez a °C hőmérséklet és a csapadékos időjárás az érés idején. Főleg tárolási betegség.

7 SZÜRKEPENÉSZES ROTHADÁS (Botrytis spp.)
VÉDEKEZÉS: Mély fekvésű területek kerülése. 3-4 éves vetésváltás. Egészséges dughagyma használata. Vetőmag csávázás (ROYALFLO). A beérést követően sérülésmentes betakarítás. 5-10 napos utóérlelés napos, száraz időben vagy mesterséges szárítás ( °C). Tárolás alacsony hőmérsékleten (0-1°C), 65 % páratartalom alatt, vékony rétegben.

8 A HAGYMA FUZÁRIUMOS (ÜSTÖKGOMBÁS) ROTHADÁSA (Fusarium oxysporum f. sp
A HAGYMA FUZÁRIUMOS (ÜSTÖKGOMBÁS) ROTHADÁSA (Fusarium oxysporum f.sp. Cepae) TÜNETEK: A gyökerek elhalnak és a hagymafej tönkje rothad és rózsaszínű penészgyep borítja. A rothadás felhúzódik a hagymába  a húsos levelek üvegesen áttetszőek, majd a hagymafej mumifikálódik. BIOLÓGIA, ÖKOLÓGIA: A talajban több évig fertőzőképes (fakultaív parazita). Fertőzéshez kedvez a magas talajhőmérséklet (28-32°C)  a tenyészidő közepétől jelentős (a raktárban is fertőz). Vetőmaggal is terjed. VÉDEKEZÉS: 4 éves vetésváltás. Vetőmag csávázás (ROYALFLO). Tárolás előtti válogatás. Jó tárolási körülmények (lásd a szürkepenésznél).

9 A HAGYMAFÉLÉK KÁRTEVŐI
Polifág talajlakó kártevők (pajorok, drótférgek) Szárfonálféreg (Dytilenchus dipsaci) Hagymalégy (Delia antiqua) Hagyma aknázólégy (Dizygomyza cepae) Hagymaormányos (Ceutorhynchus suturalis) Hagymabogár (Lilioceris merdigera) Dohánytripsz (Thrips tabaci) Fokhagymalepke (Dyspessa ulula)

10 SZÁRFONÁLFÉREG (Ditylenchus dipsaci)
Polifág KÁRTÉTEL, KÁRKÉP: A fiatal növények torzulnak, tövi részük megduzzad, levélkéik csavarodnak. A hagyma húsos levelei megduzzadnak  felreped, megpuhul és elrothad. ÉLETMÓD, ÖKOLÓGIA: Az időjárástól függően több nemzedék / L (talaj, áttelelő hagyma, mag). Tömeges elszaporodásának a nedves körülmények kedveznek. VÉDEKEZÉS: A fert. növ. maradványok összegyűjtése és elégetése. 4-5 éves vetésváltás ( a terület gyommentes legyen). Talajfertőtlenítés (VYDATE 10 G stb).

11 HAGYMALÉGY (Delia antiqua)
KÁRTÉTEL, KÁRKÉP: A nyüvek a hagymafejet összefurkálják  rothadnak  hervadási tünetek. ÉLETMÓD, ÖKOLÓGIA: 2-(3) n. / B (talaj)  rajzás: 1.n. VI. hó végén 2.n. Vll. hóban. T rakás: a levelek közé vagy hónaljába. Egy L több növényben is károsít. Az 1. n. a legveszélyesebb, a 2.-3.n. rajzása elhúzódó. Csapadékos években okoz nagyobb kárt. VÉDEKEZÉS: Talajfertőtlenítés (FORCE 10 CS). Permetezés az I - k és a kelő L - k ellen ( CYPERKILL MAX).

12 HAGYMA-AKNÁZÓLÉGY ( Dizygomyza cepae)
KÁRTÉTEL, KÁRKÉP: A levélen hosszanti lefutású kanyargós aknázás látható. Imágó ÉLETMÓD, ÖKOLÓGIA: 1 n. / B (talaj)  VI. hó végén rajzik. T rakás a levéllemezbe. Az elszaporodáshoz a csapadékos időjárás és a nedves talaj kedvez. Aknázó nyű VÉDEKEZÉS: ugyanaz, mint a hagymalégynél.

13 HAGMAORMÁNYOS (Ceutorhynchus suturalis)
KÁRTÉTEL, KÁRKÉP: I : a leveleken lyukakat furkál. L : a leveleken hosszanti lefutású hámozgatást végez  a levél elsárgul, elszárad. ÉLETMÓD, ÖKOLÓGIA: 1 n. / I (avar)  IV. végén – V. elején rajzik. T rakás a hagymalevél belsejébe. A meleg kora tavaszi időjárás kedvez az elszaporodáshoz. VÉDEKEZÉS: Az I-k megjelenésekor, a T rakás előtt inszekticides védekezés

14 HAGYMABOGÁR (Lilioceris merdigera)
KÁRTÉTEL, KÁRKÉP: Az I és a L is károsít. A leveleken szabálytalan lyukakat rágnak és a csúcsi részt lerágják. ÉLETMÓD: 2 n. / I (avar) Rajzás: 1.n. májusban 2.n. július végén VÉDEKEZÉS: Csalogató parcellák  az I - k elpusztítása. Az I- k és a L- k ellen permetezés

15 DOHÁNYTRIPSZ (Thrips tabaci)
Polifág KÁRTÉTEL, KÁRKÉP: Az I - k és a L - k a pikkelylevelek alatt, a lombleveleken és a magszáron szívogatnak  ezüstös, majd sárgászöld színelváltozás, hullámosodás, torzulás, száradás. Vírusvektorok. BIOLÓGIA, ÖKOLÓGIA: 4-5 n. / I (talajban vagy a pikkelylevelek alatt) Az I-k IV. hó végén telepednek be, a L-k VI. hó elejétől károsítanak. A száraz, meleg időjárás kedvez az elszaporodáshoz. VÉDEKEZÉS: Növ. maradványok megsemmisítése. Permetezés felszívódó szerekkel a hagyma 2 leveles állapotától (CYPERKILL MAX, DANADIM PROGRESS stb).

16 ILYEN TERMÉSRE SZÁMÍTHATSZ, HA:
BETARTOTTAD AZ AGROTECHNIKAI RENDSZABÁLYOKAT, FELISMERTED A KÁROSÍTÓKAT ÉS IDŐBEN VÉDEKEZTÉL ELLENÜK.


Letölteni ppt "A HAGYMAFÉLÉK NÖVÉNYVÉDELME"

Hasonló előadás


Google Hirdetések