Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. SZŐKE LAJOS Növényi és talaj tápanyag vizsgálatok, patogén gombák elleni védekezés, növényvédelmi előrejelzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. SZŐKE LAJOS Növényi és talaj tápanyag vizsgálatok, patogén gombák elleni védekezés, növényvédelmi előrejelzés."— Előadás másolata:

1 Dr. SZŐKE LAJOS Növényi és talaj tápanyag vizsgálatok, patogén gombák elleni védekezés, növényvédelmi előrejelzés

2 Beszámoló az eddig végzett munkáról
„ECOWIN – Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásával” „ECOWIN – Naturschutz durch Ökologisierung im Weinbau” ECOWIN KONFERENCIA 2011. szeptember 8-9. Mosonmagyaróvár - Pannonhalma

3 Tápanyag vizsgálatok 2011. tavaszán levélmintát szedtünk.
A vizsgálati eredmények kedvező állapotot tükröznek. Sopronban B hiány jelentkezett, ennek pótlását javasoljuk. A magas Cu tartalom okát vizsgáljuk. Az EUF vizsgálatok még nem készültek el,ennek eredménye határozza meg a további feladatokat.

4 Növényvédelmi előrejelzés
A helyi meteorológiai mérések alapján futtattuk a GALATI – VITIS számítógépes előrejelző programot. Összehasonlítottuk a két év meteorológiai adatait és az előrejelzési javaslatokat. A két év időjárása alapvetően különbözik, ami a védekezési javaslatban is jól érzékelhető.

5 Meteorológiai műszer típusok
A programban résztvevő gazdaságokban különböző típusú automata meteorológiai műszerekkel végzik a helyi adatgyűjtést: Kőszeg : Boreas (H) tipus Pannonhalma : Lufft HP 100 (H) típus Nagyrada : Metos (A) típus Sopron : Agroexpert (A) Adcon-Telemetry

6 Boreas műszertípusok

7 Lufft HP-100, Opus típusok

8 Metos termékcsalád (Standard, Compact)

9 Agroexpert, - ADCON – Telemetry készülék
3. sz. kép Agroexpert, - ADCON – Telemetry készülék

10 Növényvédelmi előrejelzés
Az egységes növényvédelmi védekezési elvek és program megvalósítása érdekében minden partnernél telepítettük a GALATI VITIS számítógépes szőlő növényvédelmi előrejelző programot. Ez a program a peronoszpóra, a lisztharmat és a Botrytis elleni védekezésben ad segítséget, úgy, hogy a helyi meteorológiai mérési adatok mellett figyelembe veszi a szőlőfajták betegség érzékenységét, a terület fekvéséből adódó különbségeket, a fenológiai állapotot és a felhasznált védekezőszer típusát is. Ezek alapján hetente ad javaslatot, hogy van-e fertőzésveszély, kell-e védekezni, ha igen milyen típusú növényvédőszerrel.

11 Időjárási jellemzők 2010-ben
A 2010-es évjárat rendkívülinek mondható, mert több évtizede nem tapasztalt szélsőségek fordultak elő. A sok évi átlagtól lényegesen több csapadék hullott, egy – egy területen felhőszakadás is volt. Virágzás idején hűvös volt és sok eső esett. Voltak szőlőtáblák, ahol hosszabb ideig nem lehetett géppel munkát végezni, ami a virágzás körüli időben kritikus helyzetet teremtett. A sok csapadék mellett nagyon magas volt a páratartalom is.

12 Időjárási jellemzők 2011-ben
Viszonylag enyhe és csapadék szegény tél után a tavasz kezdete kicsit vontatott volt, május elején kisebb tavaszi fagykár is jelentkezett, de a kísérleti területen nem okozott kárt. A nyár hűvösebb volt, de előfordult kánikulai hőség is. A lehullott csapadék lényegesen kevesebb az előző évhez képest.

13 Időjárási jellemzők 2010-ben
A szőlő vegetációban (9-35. hét) mért csapadék összegek és hőmérsékleti átlag értékek: Kőszeg: ,7 mm ,2 C0 Pannonhalma: ,0 mm ,7 C0 Nagyrada: ,0 mm ,1 C0 Sopron-Balf: ,0 mm ,3 C0 Sopron-Jánostelep: ,6 mm ,0 C0 Sopron-Kópháza: ,0 mm ,0 C0

14 Időjárási jellemzők 2011-ben
A szőlő vegetációban (9-35.hét) mért csapadék összegek és hőmérsékleti átlag értékek Kőszeg: ,1 mm ,9 C Pannonhalma: ,8 mm ,3 C Nagyrada: ,2 mm ,6 C Sopron – Balf: ,6 mm ,0 C Sopron Jánostelep: 365,6 mm ,6 C Sopron – Kópháza: 260,9 mm ,4 C

15 Növényvédelmi előrejelzés
Sok éves átlag adatok: Kőszeg: mm ,5 C0 Pannonhalma: mm ,4 C0 Nagyrada: mm ,7 C0 Sopron: mm ,2 C0

16

17

18

19

20

21

22

23 Elvégzett permetezések 2010
A program keretében új növényvédőszerek és technológiák bevezetését és alkalmazását kezdtük meg, célunk a biológiai védekezési módszerek és környezetkímélő technológiák alkalmazása.(K-vizüveg, Mico-Sin VIN, HF-Mycol, VitiSan, stb.) Tapasztalatunk szerint a technológia nem tudott teljes védelmet biztosítani, de nem adott lényegesen gyengébb eredményt, mint a hagyományos (környezet terhelő) technológiák. A környezeti adottságok szerint a fertőzés mértéke % között változott, de a virágzáskori alacsony hőmérséklet és csapadék miatt a kötődés rossz volt. A kisebb termés oka elsősorban ez volt, nem a növényvédelem hiányosságai.

24 Elvégzett permetezések2010-2011
Kőszeg védekezés 6 védekezés Pannonhalma 14 védekezés10 védekezés Nagyrada védekezés 9 védekezés Sopron (1) védekezés 10 védekezés Sopron (2) védekezés 7 védekezés Sopron (3) védekezés 7 védekezés

25 Összefoglaló megállapítások:
2011-ben kevesebb védekezésre volt szükség, A Botrytis ellen nem kellett védekezni, A területek között most is nagy eltérések voltak, ez a védekezési programban is eltérést jelent, Az előrejelző program szerint tovább csökkenthető a kémiai terhelés.

26 Köszönöm figyelmüket.


Letölteni ppt "Dr. SZŐKE LAJOS Növényi és talaj tápanyag vizsgálatok, patogén gombák elleni védekezés, növényvédelmi előrejelzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések