Hátralevő évek: Próbálkozás a paradoxon kiküszöbölésére a rossz úton – 1906 k. feladja. Vita Hilberttel a geometriáról: szélsőségesen konzervatív kantiánus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Advertisements

Az empirizmus két dogmája Labádi Tibor
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Műveletek logaritmussal
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Bizonyítási stratégiák
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Szimmetrikus Programozás, AZ ALAPOK
Bevezetés a matematikába I
A számfogalom bővítése
Halmazelmélet és matematikai logika
Bevezetés az orvosi kódrendszerekhez 2. előadás Semmelweis Egyetem Egészségügyi szervező szak II. évf
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
ONTOLÓGIA és TUDÁSREPREZENTÁCIÓ Szőts Miklós Alkalmazott Logikai Laboratórium
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
Végtelen halmazok számossága Georg F. Cantor munkássága
Bertrand Russell ( ). Problems of Philosophy – 1912 The Principles of Mathematics – 1903 logicizmus: a matematika nem más, mint továbbfejlesztett.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Halmazok Érettségi követelmények:
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Tudás- és konfirmációs paradoxonok Hempel- avagy holló-paradoxon
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Bevezetés a matematikába I
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Hátralevő évek: Próbálkozás a paradoxon kiküszöbölésére a rossz úton – 1906 k. feladja. Vita Hilberttel a geometriáról: szélsőségesen konzervatív kantiánus álláspont. A logika (filozófiai) alapjainak informális kifejtése: első kéziratos kísérletek az 1880-as évek elejéről – Logische Untersuchungen publikálva 1918-tól, befejezetlen as évek eleje, kéziratos töredékek, feljegyzések: a logicizmus feladása, a geometriai szemléletre alapoz. Protonáci politikai jegyzetek.

A logicista program és Frege eredményei Leibniz, Bolzano: az aritmetika semmi más, mint továbbfejlesztett logika. Kant: az aritmetikai igazságok szintetikus a prioriak, a logika analitikus. Kant cáfolatához szükséges: 1.Az aritmetika alapfogalmainak (0, rákövetkezés, műveletek) definíciója tisztán logikai fogalmakból kiindulva; 2.Az aritmetika axiómáinak levezetése logikai alapelvekből. Ehhez pontosan körül kell határolni, mi is a logika – formalizálás. Frege válasza: logikai az, ami a fogalomírás nyelvén, annak axiómáiból bizonyítható (inkluzíve értékmenetek létezése). Russell, Bécsi Kör: a logika nem állíthat és nem előfeltételezhet egzisztenciaállításokat a világról (kis engedmény: a világ nem üres). Probléma: végtelenségi axióma. A logika formalizálása: bizonyítások hézagtalanságának ellenőrizhetővé tétele. Másik motívum erre: problémák a geometria axiomatizálása körül (rejtett axiómák, nem-euklidészi geometriák). Frege megoldja az 1,, 2. feladatot egy inkonzisztens logikai keretelméletben. Konstrukciója reprodukálható (konzisztens) 2-rendű logikában, 1-rendben nem.

A számosság és a természetes szám általános definíciója: 1.Egy F fogalom számossága az „F-fel ekvinumerusnak lenni” másodfokú fogalom terjedelme. 2.Számosság az, ami valamilyen fogalom számossága. 3.m természetes számsorbeli közvetlen rákövetkezője n-nek, ha van olyan F fogalom és x tárgy, hogy F számossága m, x F alá esik, és az F alá esik, de különbözik x-től számossága n. 4.Ennek a relációnak a tranzitív lezártja a természetes számsorbeli követője. 5.0 az „önmagával nem azonos” fogalom számossága. 6.n véges számosság, avagy természetes szám, ha a 0 természetes számsorbeli követője. 7.A természetes szám fogalom számossága nem természetes szám.

Formalizált (matematizált) logika Frege fordulatot hoz Leibnizhez és Boole-hoz képest: Az algebra műveletfogalma helyett az analízis függvényfogalmára alapoz. Kezelni tudja a korlátozott hatókörű kvantifikációt, egy réteg helyett korlátlan mélységben. Probléma: beleintegrálja a (naiv, ellentmondásos) halmazelméletet. Ekvivalens megoldás három évvel később: Ch.S. Peirce.

Jelentéselmélet Szokásos kifejezés Frege nyomán: a jelentés (értelem, Sinn) és a jelölet (denotátum, Bedeutung) megkülönböztetése. Háromkomponensű szemantika (jel, jelentés, jelölet) van Arisztotelésznél és a középkorban is. Jelentés: a jelnek az a tulajdonsága, ami információ átadására alkalmassá teszi. Jelentés és jelölet: valóban egy kétkomponensű szemantikával vitatkozik, mely szerint a kifejezés jelentése kimerül abban, hogy mit jelöl. Cáfolat: Alkonycsillag-Hajnalcsillag. Ha a két név jelentése megegyezne, akkor mindenki, aki érti a nyelvet, már tudná, hogy a kettő azonos. Márpedig ez az azonosság empirikus tény, nem a nyelvi tudásunk része. Frege újdonságai: 1.A jelentés nem pszichikai entitás. 2.A jelentés alapegysége a mondat. Valódi elődök: sztoikusok, Bolzano. De hogy kerül mindez a logikába és a matematikafilozófiába?

Anti-pszichologista hadjárat: végig az egész életművön. Pszichologizmus két értelme: 1.A logika törvényei az elme tulajdonságain alapulnak, így a pszichológiába tartoznak – logikai pszichologizmus, empirizmus. 2.A jelentés pszichikai entitás, a tárgy mentális képe– szemantikai pszichologizmus. A logikai pszichologizmus kezdettől fogva ellentétes Frege programjával. A szemantikai pszichologizmust a Fogalomírásban még vallja! Probléma: mi az igazság hordozója? Egy „képzetkapcsolat” nem igaz v. hamis. Megoldás: gondolat (mondatjelentés, proposition).

Recepció – és kutatástörténet Tanítványok: Carnap, Wittgenstein. Carnap: nagy logikus, filozófiailag érdektelen (platonista metafizika). A Gödel-tételek után: a szemantika nem kiküszöbölhető körül: növekvő érdeklődés az angol(szász) filozófiában. Fordítások (Black-Geach, Austin), tanulmányok. Dummett, 1974: Frege - Philosophy of Language anti-karteziánus fordulat, nincs releváns előtörténet Thiel 1969: Sinn und Bedeutung in der Logik Gottlob Freges (angol kiadása egyidős a Dummett-könyvvel) német filozófiai kapcsolatok (hatás és ellentét) Sluga 1980: Frege a filozófiában csak Kant- és Lotze-epigon. Baker-Hacker 1984: Frege – Logical excavations Boolos, Heck a 80-as évek végétől: formális kutatások újrakezdése Frege logikája nemcsak a klasszikus elsőrendű logika A természetes és a valós aritmetika újraelemzése