Környezetmenedzsment rendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

3.tétel GDP,GNI.
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
INNOVÁCIÓMENEDZSMENT
Az elemzés és tervezés módszertana
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
INNOCSEKK 156/2006 XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció Gazdasági informatika és E-business Tagozat Készítette: Vrabély Balázs,
Versenyelemzés 8.fejezet.
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Értékesítési csatornák
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Zöld iroda Céglátogatás helyett. rkialltas-fomenu/vandorkialltas-2011/gyor.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Előnyök és alkalmazási területek
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Környezetmenedzsment rendszerek Ökomérleg, ökocímke, ökokontrolling
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Környezeti kontrolling
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Termelésmenedzsment Production Management
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
7. hét: Az EN ISO 14001:2005 KIR szabvány
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Munkavédelem és controlling
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Környezettudatos menedzsment és eszközei a döntési kompetenciák fejlődésével összhangban ÖSSZEFOGLALÁS.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
PTE PMMK Környezetmérnöki BSc képzés
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
A raktár teljesítményének mérése
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
Ökocímke.
A környezettudatos vállalatirányítás fogalma, alapelvei
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
Operációkutatás I. 1. előadás
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
ZBB és folyamatköltség-számítás
ZBB és folyamatköltség-számítás
Előadás másolata:

Környezetmenedzsment rendszerek Ökotérkép Ökomérleg (A szervezeti szintű környezeti teljesítményértékelés módszerei)

Ökológiai Intézet - Napkollektoros aszaló ÉRDEKESSÉGEK SzemétVilág! - Öko-divatbemutató Ökológiai Intézet - Napkollektoros aszaló http://okofitnesz.hu/ Ökológiai Intézet - Gyümölcsfeldolgozás hagyományosan http://tudatosvasarlo.hu/hangkeptar

A Szervezeti szintű környezeti teljesítményértékelés módszerei Alapfeladatát tekintve a környezeti teljesítményértékelés nem más, mint a szervezet működésére jellemző környezeti adatok gyűjtése, majd azok valamilyen algoritmus szerinti elemzése és kommunikálása. Az egyes módszerek csak az adatok feldolgozottsági fokában és azok értékelési mélységében térnek el egymástól. A skála egyik végét a minimális (esetenként semmilyen) értékelés a másik végpontját pedig az adatok aggregálása képezi. Forrás: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Kornyezetmenedzsment_rendszerek/ch04s04.html

A környezeti teljesítményértékelés módszerei http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Kornyezetmenedzsment_rendszerek/ch04s04.html

A Szervezeti szintű környezeti teljesítményértékelés módszerei Fontos megemlíteni, hogy a módszerek közötti választás mindig a szervezet igényeinek megfelelően kell, hogy történjen. Nem helyes egy bonyolult módszert alkalmazni olyan esetben, ahol nincs szükség olyan elemzettségi szintű eredményekre. További fontos ismérv a fokozatosság, azaz az egyszerűbb módszerektől a bonyolultabbak felé való haladás. Míg például egy a környezetmenedzsment rendszert éppen csak kiépített vállalatnak nem célszerű nagyon bonyolult módszert alkalmaznia, addig egy jelentős tapasztalatokkal bíró szervezet már fordulhat bonyolultabb módszerek irányába.

Rövid áttekintés Megalapozó módszerek 1. Grafikus megjelenítés: Céljuk, hogy gyorsan, egyszerűen és vizuálisan képet adjanak a tevékenység, szervezet környezeti teljesítményéről. Ebbe a körbe tartozik többek között az ökotérképezés módszere is. Feltételesen nevezhetjük ezeket a módszereket teljesítményértékelő módszereknek, mivel csak kevés mérhető adatot gyűjtenek. Inkább tekinthetők megalapozó módszereknek, amelyek segítségével elő lehet készíteni egy környezeti teljesítményértékelő módszer bevezetését. Felkereshető ökotérkép-oldalak: Az ökotérképezés módszerének szemléletformáló és motiváló hatásai A környezeti térképezés perspektívái egy gyakorlati ... A PROBLÉMÁK AZONOSÍTÁSA: ÖKO-TÉRKÉPEZÉS AZ IRODÁBAN http://tavoktatas.kovet.hu/ Ökotérképezés

Rövid áttekintés Megalapozó módszerek 2. Hatásértékelési eljárások: Szintén csak a környezeti teljesítményértékelés előkészítő módszereinek tekinthetők. Jellemző felhasználási terület a KIR KIR - a környezeti tényezők és –hatások értékelése. Információt nyújt a tényezőkhöz kapcsolódó környezeti teljesítményről is. Megtekinthető mintadokumentumok: ME-05.01. KÖRNYEZETI TÉNYEZOK FELMÉRÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE - Folyamatábra 1. FELMÉRENDŐ TEVÉKENYSÉGEK LISTÁJA 3. KÖRNYEZETI TÉNYEZŐ AZONOSÍTÓ LAP 4. JELENTŐS KÖRNYEZETI HATÁSOK LISTÁJA 5. KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS ELŐÍRÁNYZATOK 6. RÉSZLETES KÖRNYEZETI PROGRAM 8. KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK FIGYELÉSE 9. ÉRTÉKELŐLAP

Rövid áttekintés INDIKÁTOR módszerek ISO 14031: az indikátormódszer A környezeti teljesítmény értékelés leggyakrabban alkalmazott megközelítése. Jellemzője, hogy a szervezet környezeti teljesítményét mérőszámok (indikátorok) segítségével számszerűsíti. Az elterjedésében jelentős segítséget nyújt, hogy szabványosított (ISO 14031), így a rendszerszempontú megközelítés is adott. A módszer három fő csoportját különbözteti meg a környezeti mérőszámoknak: működési teljesítmény indikátor, vezetőség teljesítményének mérőszámai, illetve környezetállapot mérőszámok az ISO 14031-es technikai szabványa az ISO/TS 14032:1999 amely vállalati példákon keresztül mutatja be az indikátor módszer lehetséges alkalmazását

Rövid áttekintés INDIKÁTOR módszerek Ökohatékonysági értékelés Az ökohatékonyság nem más, mint az előállított termék, vagy szolgáltatás értéke / a környezeti hatás mértéke. Az ökohatékonysági értékelés annyiban más, mint az indikátor módszer, hogy származtatott indikátorokat alkalmaz. AZ INDIKÁTOROKAT TÁRGYALÓ ANYAG ELÉRHETŐ ITT!

Rövid áttekintés Anyag- és energiaforgalmi módszerek Öko-mérleg Környezeti költségszámítás Az anyag és energiaforgalmi módszerek leginkább az öko-hatékonyság javítását szolgálják, de sokkal szélesebb körű adatgyűjtést és –elemzést igényel, mint maga az öko-hatékonysági értékelés (amely származtatott indikátorokat alkalmaz). Az ide tartozó módszerek csak a fizikai működési teljesítmény mérésére alkalmasak.

ÖKO-MÉRLEG Jellemzői: Az öko-mérleg indikátorokkal operál, a bejövő és a kimenő anyag- és energiaáramokat (input – output oldali terhelések) veti össze egymással. Alapegyenlete: Input = Output + nettó akkumuláció Lehetővé teszi a szervezet „összegzett” öko-hatékonyságának felállítását. Elhanyagolja a szervezeten belül zajló folyamatok számszerűsítését. Az öko-mérlegek elkészítéséhez sok és pontos adat szükséges, cserébe viszont pontos képet is nyújt a felhasználásokról.

ÖKO-MÉRLEG Jellemzői: Öko-mérlegek alkalmazása több szinten lehetséges [Tóth, 2002]: szervezet egésze, eljárás, folyamat, termék, vagy éppen telephely. Felállítása időigényes és bonyolult, ha az adatok beszerzése folyamatszinten nem szabályozott, ellenkező esetben könnyen végrehajtható.

ÖKO-MÉRLEG A KMR Sajátos eszközE Az öko-mérleg segítségével a környezeti hatások irányítására, ellenőrzésére és optimalizálására is lehetőség nyílik. Fontos elem a rendszerelmélet, a rendszerszerű gondolkodás alkalmazásában. A szervezet környezetre gyakorolt hatását sajátos eszközökkel vizsgálja.

Fontos tudni! ÖKO-MÉRLEG Jogszabály írja elő például anyagmérleg (öko-mérleg) készítését a szervezetnél alkalmazott veszélyes anyagokra! Lásd: 440/2012. (XII. 29.) Korm. Rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyi... A 2013. évtől keletkező hulladékokról már a 440/2012. (XII. 29.) Korm. rendelete (a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről) alapján kell teljesíteni. Az új rendelet alapján a hulladék termelője, birtokosa, szállítója, közvetítője, kereskedője és kezelője telephelyenként és hulladéktípusonként a tevékenysége során képződő, mástól átvett, másnak átadott vagy általa kezelt hulladékról nyilvántartást kell vezessen. Ebbe beletartozik a hulladék kereskedő és közvetítő is. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a telephelyre belépő és onnan kilépő anyag és a telephelyen képződő hulladék anyagforgalmi egyenlegét. A telephelyi nyilvántartás tartalmát a rendelet melléklete határozza meg.

ÖKO-MÉRLEG Adott szervezetnél a környezet terhelését a különböző ártalmak esetén, indexek segítségével egységesíti és megállapítja a környezet elemeire gyakorolt hatások optimális kombinációját. Adott termék termelésénél vagy egy adott szolgáltatásnál a környezetet ilyen súlyozott számításokkal legkevésbé terhelő, legjobb környezeti teljesítményt adó változatát kell kiválasztani. Ha bizonyos változatok a vizsgáltak közül optimumot is szolgáltatnának, nem szabad ennél a változatnál megmaradni, hanem folyamatosan keresni kell az ennél jobb, a környezetet még kevésbé terhelő, minőségét nemcsak szinten tartó, hanem esetleg javító megoldásokat is. Itt is a folyamatos ellenőrzésen, előrehaladáson, fejlődésen van tehát a hangsúly.

ÖKO-MÉRLEG Az öko-mérlegek feltárják az egyes anyagok és energiák útját az üzemben és megmutatják, hogy azok mekkora részben kerülnek a termékbe, illetve hol és mekkora veszteségek keletkeznek belőlük Célja: a költségek csökkentése, a pazarlások és megtakarítási lehetőségek feltárása, a vállalat minél átfogóbb input-output mérlegének elemzésén keresztül. Csak a fizikai teljesítmény mérésére alkalmasak Hátránya: A nagy időráfordítási és pontos adatszolgáltatási igény. Előnye: Pontosság

ÖKO-MÉRLEG - KÉSZÍTÉSE Az öko-mérlegek készítése teljes körű anyag és energiamérlegek előállítását, valamint elemzését jelenti. Az öko-mérleg az alábbiakat rögzíti minden bevitt anyag (nyers-segédanyagok, beszerzett feldolgozott anyagok és termékek), megfogható és nem megfogható szennyezési kibocsátások – folyékony, légnemű, szilárd hulladék, zaj, radioaktivitás, energia veszteség, termék kibocsátások – kész és félkész termékek, a lehető legpontosabb mennyiségi adatokat alapul véve.

ÖKO-MÉRLEG - KÉSZÍTÉSE Nyersanyagok …………..kg ……… …kg Termelési folyamat Víz…….m3 Energia kW/h Segéd-anyagok . 1. lépés 2. lépés 3. Szennyvíz…m3 Szennyezők: …………kg Szilárd hulladék Kibocsátás…kg Hőveszteség kg Input Output Termék Fogyasztó Egy termelési folyamat öko – mérlege

ÖKO-MÉRLEG - KÉSZÍTÉSE Figyelembe kell venni Az input oldalon Az output oldalon nyersanyagok segédanyagok üzemanyagok beszerzett alkatrészek alapanyagok fogyóeszközök félkész termékek kész- és melléktermékek hulladék szennyvíz folyamat energia hulladék hő selejt, forgács stb.

ELŐADÁS ELLENÖRZŐ KÉRDÉSE Jellemezze az ökomérleget!

Az előadás felhasznált forrásai Dr. Bulla Miklós: (2004) Környezetközpontú Irányítási Rendszerek áttekintő – KÉZIKÖNYV. Budapest. Juhász Cs.-Koczor T.: (2002). Környezetirányítási kézikönyv az agrárium környezetirányítási vezetői és környezetvédelmi megbízottjai számára. Szaktudás Kiadó Ház. Juhász Csaba: (2006) Környezeti toxikológia, környezeti menedzsment az EU-ban és Magyarországon, Debrecen. A források citációs formája: Szerző (évszám): publikáció címe. megjelenés helye. Kiadó. Evf. Szam. Oldalszám Honlapok URL címe

VálasztHató TÉMÁK Ökotérképezés a gyakorlatban Hulladékcsillag értékelés Indikátorok a gyakorlatban - környezetállapot mérőszámok Ökohatékonysági mérőszámok a gyakorlatban Öko-mérleg a gyakorlatban