A 18 éves korra emelt tankötelezettség és a könnyen lemorzsolódó tanulói csoportok Mártonfi György Budapest 2011. november 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Királyhelmec városunk története
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Az Equal-projekt nemzetközi tapasztalata VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia november 13. Szőke Krisztina, Eszterházy Károly Főiskola.
OKJ vizsgák 2010 Informatika Szabó András Petrik TISZK.
Kormányzati hozzáállás Ausztriától Kyrgyzisztánig
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
AZ ISKOLA.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
DÖK és érdekképviselet SZUDIT képzés Székelyudvarhely, március 17. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A fuvarozó vállalkozások kapcsolata a kötelező és szabadon választott gépjárművezető képzéssel Közlekedésbiztonsági konferencia Budapest, március.
Fenntartók a 18 évre emelt tankötelezettségről Készítette: Bodacz-Nagy Boróka Budapest 2012.január 27.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Hány évig tartson a tankötelezettség? Mártonfi György Budapest január 27.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Merev vagy rugalmas nyugdíjrendszert? Simonovits András november.
Hátrányos helyzetűek reintegrációja KOMPONENS C. A szakiskolák helyzetének alapvető problémái I. a gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre és a.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Szakiskolai fejlesztési program
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Előadás másolata:

A 18 éves korra emelt tankötelezettség és a könnyen lemorzsolódó tanulói csoportok Mártonfi György Budapest november 4.

A tankötelezettség szabályozása a világban  Általában alsó (kötelező belépő) és felső (legkorábbi lehetséges kilépő) korhatár –A fejlett világban leggyakoribb a 6-16 év, de változatos a kép Az alsó korhatár 5 vagy 7 év is lehet (+ óvodáztatás szabályozása) A felső korhatár év – kúszik fölfelé, sok országban van napirenden az emelés, csökkentésre egyetlen példa van  Időnként végzettséghez kötik, esetleg az iskolázás minimális időtartamával szabályozzák –Főleg alsó-középfok elvégzéséhez, de újabban a szakképzettséghez kötés is felmerül (pl. Ausztria)

A tankötelezettség szabályozása és az átlagos iskolázási idő  Egy törvény, amelyet egyetlen országban sem tartanak be teljes körűen –Akkor mi a funkciója? Társadalmi normát „szabályoz”, és szankciókkal is él A társadalmi integráció terjedelmét kívánja növelni  A tankötelezettségi korhatár és az iskolázás ideje összefügg, de a kapcsolat nem szoros –Skandináv országok A (szinte) teljes körű iskolázás megelőzte a szabályozást Jóval a 16 éves kötelező életkoron túl jár iskolába a döntő többség

A magyar szabályozás  1868 óta (6-12 év), 1945-től 14 év  1961: 16 éves kor / általános iskola elvégzése  1985: 16 év mindenkinek  1996: felmenő rendszerben 18 év –A hosszabb iskolázástól remélték a foglalkoztathatóság növelését –Felzárkózási aspiráció (utolérjük a Nyugatot) –Jelzés a társadalomnak: tanulni kell (LLL éve!) –A döntés általános támogatást élvezett  – a felkészülés elmaradt, csak néhány intézkedés támogatta a nehezen iskolázható réteg iskolában tartását (5-6., SZFP, kulcskompetencia, Útravaló, tanodák stb.)  2012-től - ??

A változás a főbb szereplők szemével ben Fenntartók Több ügy, több adminisztráció. Cél: az ügyek felszámolása. Falvakban és városokban más a tipikus hozzáállás (személyesség vs elintézendő ügy). Iskolavezetés Több ügy, adminisztráció, költség. A szakiskolák kerültek legnehezebb helyzetbe, de az általános és középiskolák terhe is megnőtt. Kevés fejlesztési eredmény. Lojalitási problémák (pedagógusok és iskolahasználók felé). „Koalíciók szervezése” Pedagógusok Egyre nehezebb tanítani, fegyelmezési problémák. Több adminisztráció és kudarcélmény. Nem kapnak szakmai segítséget, tehetetlenség érzése. Fejlesztéssel meg sem próbálkoznak. Diákok és szüleik Az iskolába nem szívesen járók többsége is tudomásul veszi, de nem kevesen (vissza)élnek a szabályozási lehetőséggel. 3-5%-nál probléma a formális teljesítés.

Helyes döntés volt a korhatár 18 évre emelése?

Végzősök az iskola abbahagyásáról

Miért hagyja abba az iskolát, aki lemorzsolódik?

A kudarc látványos, a siker láthatatlan  Pozitív változások: –Sokan – sok roma – a szabályozás miatt folytatja tanulmányait, többségük konform, erőfeszítéseket is tesz. –A lakosság többsége tudomásul vette, hogy tanulni kell. –A diákok egy része évesen „komolyodik meg”, más pályára kerül (pl. „tékozló fiúk”) –Programdifferenciálódás a „3-5%” számára (Felzárkóztatók, Dobbantó, előrehozott szakképzés, tanoda, „Híd” ? )  A kulcsszereplők a terhek növekedését észlelik, úgyszólván csak ez kap nyilvánosságot

Merre tovább?  Javaslataink: –A fő problémát kell kezelni, amely a évesek egy részének „ellátatlansága”, fejlesztésének elmaradása –Differenciált (külföldről ellesett) lehetőségek a tankötelezettség teljesítésére (pl. munka melletti részképzés, alternatív programok) –A szereplők érdekeltségét növelni kell a célcsoport fejlesztésében –A tankötelezettségi korhatár – bármeddig tartson – után is szükség van (re)integrációs erőfeszítésre, támogatásra  A szakpolitika javaslata: –A tanköteles korhatár csökkentése. Aki nem akar tanulni, menjen dolgozni. –Aki számára nincs munka, azzal – bevallottan – nem foglalkoztak még.

Köszönöm a figyelmet!