Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Hull a pelyhes fehér hó…”
Advertisements

A tél elűzése, a tavasz várása
Karácsonyi Népszokások
Pünkösd és Szent Iván-napja
Ünnepek.
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Élet a falusi közösségben
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Farsang Farsang és busójárás.
ADVENT.
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
A húsvét.
Milyen zajos, nyüzsgő város! S mi egy lelket sem ismerünk. Ne aggódj testvér! Szombaton elmegyünk a folyóparton levő imahelyre. Isten majd gondoskodik.
Húsvéti kutak.
Aknai Ramóna Horváth Vivien Fanni
Húsvéti miserend a szécsényi Ferences Templomban
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Húsvéti ünnepkör Tavaszi népszokások.
Vízkereszt és farsang.
A karácsonyi ünnepkör.
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Million 500, , ,000 64,000 32,000 16,000 8,000 4,000 2,000 1, Legyen ön is ünnepmilliomos.
Kastélykert Körzeti Óvoda
Kinyílott az aranyeső, Én voltam ma
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A Kis-Balaton hagyományai és népművészete
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom)
A fotós óriásit alkotott, ahogy összeválogatta a gyerkőcöket és a kutyákat. Imádnivaló!!!
Márciusi jeles napok.
Advent By: Móra Dávid.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Advent Bihari Gusztáv.
Már megint egy új fizikakönyv?! Kell? –Sok a baj (amúgy is...) Miért is kell? –Hogy segítsen! Milyen kell? –Szeretnivaló-érdekes, –Mozgalmas-színes, –Egyszerű.
Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.
Vetélkedés a pünkösdi királyságért A falu népe kiment a tisztásra vagy a legelőre, ahol lófuttatást, bikával való viaskodást tartottak, összemérték erejüket,
Felnőtté válás.
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
FARSANG 8.c.
A karácsony Készítette: ….
Határmenti hagyományok megismerése és megőrzése Cunoaşterea şi conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor din zona transfrontalieră.
Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/
Mentovics Éva : Luca, Luca, december.
Nyolc fontos tudnivaló azoknak, akik először mennek operába PéPéeS
Hogy jön létre egy Paradigma.
Luca napi szokások.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
Zsámbékon (mégis) tavasz akar lenni. Azért, hogy ne felejtsek.
Bakteriális megbetegedések
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Húsvét © Németh György.
Ünnepek © Németh György.
Gazdagabb vagy bárkinél,
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
Húsvétra Készítette: Vörös Paulina.
Drága barátom: Te, aki azzal dicsekszel, hogy becsületes, őszinte és hűséges vagy, hogy reagálnál a következő helyzetben? Tedd fel a a kezed a szívedre.
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
A palóc népviselet és ruházat
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Szakkollégium fejlesztése a művészeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiája szolgálatában Hagyományaink megjelenítése komplex művészeti nevelésben Várszeginé.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a.
Készítette: Kormos Klaudia
Pünkösd.
Január, Február, Március
Készítette: Falusi Renátó
Benedek Péter „földmíves festőművész” paraszti témájú ábrázolásaiból
Előadás másolata:

Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része lenni.

A palóc falvakban sokáig élt - és töredékeiben ma is él - a népi vallásosságnak azon formája, amelyben keveredik egymással az egyházak tanítása a hiedelemvilág misztikus jelenségeivel, a nép utánzó, játékos ösztönével. Így alakultak ki a naptári év egy-egy napjához, a különböző ünnepekhez kapcsolódó tradíciók.

Luca napja Az egyébként is eseménydús adventi (karácsony-váró) ünnepkörben talán december 13-ához, Luca napjához fűződött. Ez a nap sok-sok helyen a gonosz, ártó szellemek elűzésére kínált alkalmat. Egyes falvakban - Kazár, Rimóc, Mátraszőlős, Nőtincs - ekkor kezdték el készíteni a lucaszéket, hogy a karácsonyi misén azon ülve meglássák a boszorkányokat. Luca napja a szerelmi jóslások időpontja is. Az Ipoly mentén ekkor szoktak a leányok ólmot önteni, hogy megtudják milyen foglalkozású lesz a párjuk.

Farsang, téli disznótorok Főként a fiatalság szórakozásának ideje volt. Ekkor nem hiányozhatott az asztalról a még ma is ismert és közkedvelt pampuska (fánk), a herőce (forgácsfánk) és a mákos mézes ferentő, ferentő (guba) sem. A palócoknál ez az időszak régen a szórakozás, rokonlátogatások, a lakodalmak és a fonóházi mulatságok ideje volt. A tulajdonképpeni farsang, amit farsang farkának is neveztek, az utolsó három nap volt. Salgótarján környékén a fehérnép mulatsága volt az "ördöglagzi".

2. 3. 1. Felismered a képen látható ételeket? Pampuska (fánk) Herőce (forgácsfánk) Mákos, mézes ferentő 1.

Tavaszi ünnepek, jeles napok A keleti palóc falvakban (Bárna, Cered, Zabar) a serdülő lányok a húsvéti nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdán készítették a mátkatálat, amelyet valamelyik társuknak küldtek el.

A tavaszi ünnepkört kezdő virágvasárnap a barkaszentelésről volt híres A tavaszi ünnepkört kezdő virágvasárnap a barkaszentelésről volt híres. Varsányban például azt tartották, hogy a háznál annyi liba lesz, ahány szem van a barkán.

Virágvasárnaphoz kötődő jellegzetes palóc szokás a kiszehordás Virágvasárnaphoz kötődő jellegzetes palóc szokás a kiszehordás. Egy szalma-bábút kivetettek a szomszéd község határára, hogy saját falujukat ne érje baj, kerülje el a betegség az évben. A felöltöztetett bábut eléget-ték vagy vízbe hajították. A bábu a téli hideget, betegséget jelképezte, így megszabadultak a bajoktól.

Virágvasárnaphoz kötődő másik jellegzetes palóc szokás a villőzés Virágvasárnaphoz kötődő másik jellegzetes palóc szokás a villőzés. A virágvasárnapi istentisztelet után járnak a lányok villőzni. Egyikük színes szalagokkal díszített fűzfaágat magasra tartva visz a többiek előtt, házról házra mennek, és énekeltek. „Van magoknak virág-vasárnapjok?” Ha azt felelték, hogy nincs, akkor tovább mentek, ha pedig azt, hogy van, akkor megálltak, és tovább énekeltek. Az ének után a gazdasszony kiment a lányokhoz és tojást adott nekik, majd valamelyik lány villő ágáról letört egy ágat, azzal sorra verte őket, ezt mondogatva: „Mind menjetek fírhöz (férjhez)!”