A Pun-Római háborúk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Advertisements

Kezdő hadsereg játékosként:
Bonaparte Napóleon ( ).
ApCsel
A HÁROM FA.
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
Az utolsó Árpádok ( ).
DIGITÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS E-LEARNING KERETRENDSZEREK Csalagovits Ádám projekt koordinátor NFT Programiroda.
A Nyugatrómai Birodalom bukása
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A hódító Róma.
A görög-perzsa háborúk
Ki volt? Jézus • Mária • József • Heródes • Péter • Pilatus • Kőszikla
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes.
Készítette: Szalay Zoltán
Csaták, hadvezérek, katonák
A DENEVÉR.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Alapige Jón 3,1-5.10; 4,1. 'Az Úr igéje másodszor is szólt Jónáshoz: Indulj, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd ott azt az üzenetet, amelyet én.
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
A válság százada (III.sz.)
A hódító Róma.
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
Róma háborúi.
Róma háborúi.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
H-599 Történelmi Rockzenekar NÁNDORFEHÉRVÁR Készítették: Onody Gyula Horváth Ferenc Képek:
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A FESTŐ szerint minden szellemiekben fogan meg először, s csak ezután jelenik meg látható világunkban, így a FESTMÉNYen is. E szellemi eredetről mesél.
SZÍNPADI JÁTÉK – A LEGENDA Szép Dochia története “PETRU MUSAT” ISKOLA, SIRET, ROMANIA.
Márciusi Ifjak Petőfi Sándor.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
A történet egy gimnazista lányról szól, akinek nem olyan átlagosak a napjai, mint a korabeli lányoké. Daiana nem a Földön született, hanem egy másik világban.
Csaták, hadvezérek, katonák
Csaták, hadvezérek, katonák
Fred Brewer angol kalóz kalandozásai Francis Drake-kel
MASADA MASADA 2000 évvel ezelőtt a Chasmoneus-dinasztia egyik tagja, Jehonátán emeltetett erődöt a hegytetőn, ahonnan uralni lehetett a Holt-tenger körüli.
Görög-perzsa háborúk i.e
Ikarosz és a repülés.
Csaták, hadvezérek, katonák
Hittem benned, s most íme zengem Irgalmas nagy tetted ezért.
A görög-perzsa háborúk
Rabszolgák.
Nagyböjt II Vasárnapja Á - év
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
Városállamok- Birodalmak
Itália meghódítása. A hódítások kezdete  etruszkok előzése után   védekezett hódított  Itáliai törzsek földjeit   Porsena, hegyi törzsek Clusium.
A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
A pun háborúk Itália meghódítása után a punok érzik fenyegetve magukat
A RÓMAI KÖZTÁRSASÁG VÁLSÁGA
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Julius Caesar.
A pun háborúk és Földközi-tenger medencéjének meghódít
PALAU KÖZTÁRSASÁG Mikronézia
A pun háborúk Ortutay Hanna prezentációja (9.C)
A római hadsereg Órai vázlat.
Itália meghódítása ( Kr. e. IV-III. sz.)
A franciák büszkesége Zsarnok vagy forradalmár
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Napóleon Bonaparte.
A hadvezér és a birodalma
Előadás másolata:

A Pun-Római háborúk

1.Pun-Római háború Az 1. Pun-Római háború Szicília szigetéért robbant ki. Mindegyik fél meg akarta szerezni termékenysége miatt

Ez a kis sziget pedig itt látható

A Pun-Római háborúban Karthagónak hatalmas tengeri flottája volt,a Rómaiak viszont gyengék voltak a tengeren. Állítólag - a monda szerint - amikor Karthagó elindult Róma felé, egy vihar érte őket, s az egyik hajójuk Róma közelében partra vetődött. Így a rómaiak lekoppintották a háromevezősoros hajóikat. Két hónap alatt 120 hajót építettek! Ez még ma is rekord.

A rómaiak nemcsak lemásolták Karthagó hajóit, még tovább is fejlesztették a hajókat! A hajóikat „csapóhíddal” szerelték fel, mert így a küzdelmet szinte szárazföldivé tehetik,és ezt mind a tengeren! És a harcok még csak most kezdődnek...

A harcok kezdete A punok először Szicília északi felére,majd a tengerre mentek, ahol összecsaptak a rómaiakkal mivel a rómaiak a csapóhídnak köszönhetően az ellenség hajóját először elkapták, majd a következő pillanatban már ott vívtak úgy, mintha a szárazföldön lennének, így arattak diadalt a „tenger urai” felett.

Az 1. háború eredménye A háború Kr.e. 246-tól-241-ig zajlott. Szicília lett róma első provinciája. Róma lett a Földközi-tengeren az úr. Nem sokkal később Róma elfoglalja Szardíniát és Korzikát is, és ez további ellenségeskedést vált ki.

A 2. Pun háború

„Hannibál a kapuk előtt!” A punok nem nyugodtak bele a vereségbe,mivel két nagy területet elfoglaltak a birodalmukból. A punok nagy harcra készültek aminek az ideje kb. 20 év múlva jött el, amikor a tehetséges Hannibál (Hamilkár fia) lett a hadsereg fővezére. Hannibál úgy döntött,hogy a saját földjükön veri meg a rómaiakat, de a Földközi-tengeren már Róma volt az úr!

Ez az ötlet nagyon jó volt, de nem egy afrikai katonának, aki még a hóvihar láttától is megrémül! Hannibál hadserege 1300 méter magasan, egy járhatatlan hegyen, harci elefántokkal felfegyverkezve. Nem is kis teljesítmény! Hannibál úgy döntött, hogy átkel az Alpokon, és hátbatámadja a rómaiakat.

Amikor Hannibál beért Rómához (már megfogyatkozott hadsereggel, sok-sok győzelemmel) megállt a kapuk előtt. Ekkor terjedt el az ijedt szólás Rómában, hogy „Hannibál a kapuk előtt!” Szerencsére a pun hadvezérnek nem voltak jó ostromgépei Róma elfoglalásához.

Hannibál útvonala

Scípió és Karthagó harca A rómaiak nem várhattak tétlenül, mert Hannibál bármikor beérhetett Rómába, ezért Scípió úgy döntött, elhajózik, és lerohanja a védtelen Karthagót. Ez egy jó ötlet volt, mivel a punok megrémültek, és visszarendelték Hannibált, hogy védje meg Karthagót. A pun hadvezér elfelejtette, mit is kellett volna tennie: lerohanni Rómát! Végül a rómaiak legyőzték a punokat immár másodjára, és olyan feltételekkel kötöttek békét, ami végképp esélyt adott Rómának, hogy legyőzze Karthagót. A békekötésben pedig az állt, hogy a punok nem háborúzhatnak Róma engedélye nélkül.

A 2. pun háború eredménye A háború Kr.e. 218-tól 201-ig tartott Hannibál kiűzése Rómából, és szinte minden Róma körüli birodalomból, mert aki befogadta, számolhatott Róma haragjával. Karthagó megszegte a békeszerződést, mert rájuk támadt egy afrikai nép, és Róma úgy vette, hogy Karthagó engedély nélkül háborúzik.

A végső leszámolás Róma végül rátámadt Karthagóra, mert megszegte a békeszerződést. Ezután földig rombolták a várost, és kiirtották lakóit, aki pedig életben maradt, az rabszolga lett. Karthagó földjét bevetették sóval, hogy ne teremjen semmi a helyén. Róma végül elfoglalta Afrika északi részeit és „Africa” néven provinciává tette.

A 3. pun háború eredménye Róma elfoglalta Karthagót, és Afrika északi részeit, és „Africa” néven provinciává tették. Róma (hasonlóan Karthagóhoz) elfoglalta Görögország, vagyis Hellász utolsó ellenállását, és „Achaia” („Akhája”) néven ezt a területet is provinciává tették. Ennek köszönhetően Róma lett Európa legnagyobb birodalma.

Horváth András Bendegúz