Merevlemezek particionálása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Programok programja Alapegységek a logikai szinten.
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Module 4: Lemezek kezelése. Áttekintés  Munka a lemezkezelővel  Munka alapvető lemezekkel  Munka dinamikus lemezekkel  Lemezek előkészítése Windows.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
A számítógép felépítése
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer.
A táblázatkezelés alapjai 1.
A számítógép alapegységei
Régen és most. Háttértárolók.
A szoftver.
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
Ember László Windows Update Windows frissítés.
Ember László MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
A memória.
Fájlrendszerek: Linux EXT Csernik Márió 9.A.
Számítógép memória jellemzői
Napjaink Háttértárolói
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
New Technology File System Készítette: Kaszta Andrea
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Az operációs rendszereK
Körlevél.
Fájlrendszer.
A Memória.
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
1 Informatikai Szakképzési Portál Információ-kezelés Strukturált tárolás.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Körlevél.
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Mágneses tárolók.
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Miért jó nekünk kutatóknak a felhő?
Háttértárak.
Az operációs rendszer feladata
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Fájlrendszerek.
FAT (File Allocation Table)
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
Fájlkezelés alpafogalmai
SZOFTVEREK (programok)
Széchenyi István Általános Iskola Informatikai infrastruktúra bemutatása Tanár: Mohay Péter Cím: 1143 Budapest Telepes u.32.
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Információ- technológiai alapok 9. ÉVFOLYAM INFORMATIKA ÁGAZAT 1.
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Fájlrendszerek.
Novell Storage Services
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Előadás másolata:

Merevlemezek particionálása

A particionálás fogalma A merevlemez tárolóterületének felosztása több, önálló fájlrendszer tárolására alkalmas részre, melyek önállóan formázandók és saját meghajtóazonosító betűvel (pl. C:, D:, E:, stb) érhetők el.

A particionálás szükségessége, indoka Kényelmi szempont Szeretnénk az adatfájljainkat a programfájljainktól, vagy az operációs rendszer állományait az alkalmazói programoktól elkülöníteni, vagy adatainkat több, lemezkezelő programokkal (pl. formázó, töredezettségmentesítő, stb programok) önállóan kezelhető részekre osztani.

A particionálás szükségessége, indoka Az operációs rendszer miatti kényszermegosztás Nagyméretű merevlemezek tartalmát egyes operációs rendszerek nem képesek egyben elérni. Például a FAT (File Allocation Table, fájl foglalási táblázat) fájrendszert használó merevlemezpartíciók nem lehetnek 2 Gbyte- nál nagyobbak, ezért pl. egy 5.1 Gbyte kapacitású merevlemezt két FAT partícióra kell osztanunk.

A particionálás szükségessége, indoka Több operációs rendszert akarunk választhatóan üzemeltetni a számítógépünkön WINDOWS XP, LINUX, Win7, stb. Ilyenkor legalább annyi partícióra kell tagolni a merevlemezt, ahány különböző fájlrendszert akarunk használni.

A particionálás szükségessége, indoka Többféle fájlrendszert akarunk használni Mivel egy partíció csak egyféle fájlrendszerre formázható, több fájlrendszerhez több partícióra van szükség. Az egyes fájlrendszerek nem egyformán előnyösek különböző méretű partíciók esetén: a FAT kisméretű, kb 500Mbyte határig gyorsabb és takarékosabb, mint a speciális saját fájlrendszerek (NTFS = New Technology File System, FAT32 = File Allocation Table 32 ).

A particionálás szükségessége, indoka Partíciófajták - primary (elsődleges) - és extended (kiterjesztett)

A particionálás szükségessége, indoka Partíciófajták A primary partíciók tipikusan operációs rendszerek számára célszerűek. A primary partíciók az egyetlen C: meghajtójelzésen osztozkodnak, azaz mindegyik C: jelű lesz, amiből az is következik, hogy egyidejűleg csak egy lehet aktív, elérhető, használható közülük, egymással nem tudnak kommunikálni, állományokat cserélni.

A particionálás szükségessége, indoka Partíciófajták Az extended partició általában a primary partíciókat követően a merevlemez végén kerül kialakításra. Az extended partíción egy, vagy több logikai meghajtót alakíthatunk ki a partícionálás során, amelyeket később önállóan formázhatunk, tetszőleges fájlrendszerre. Mindegyik logikai meghajtónak saját meghajtóazonosítója van, pl. D:, E:, F:, stb. Ezeken a meghajtókon lévő állományokat egyidejűleg elérhetjük, egyikről a másikra, vagy a C: meghajtóra/ról másolhatjuk (feltéve, hogy azonos fájlrendszerűek).