1 Békés György f őosztályvezető-helyettes DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Mennyiben szolgálja a hatósági árképzés a fogyasztóvédelmet? Dobogókő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Önköltség – térítési díj számítás
Advertisements

Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
XVII. Dunagáz Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Dobogókő április
Villamosenergia-piac
TÁMOP Közüzemi szolgáltatás Közszolgáltatás Egyetemes szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Háztartási fogyasztók mozgása a földgáz piacon Dr. Szilágyi Zsombor kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Dobogókő,
Jegyzői értekezlet április 12. dr. Rácz Vanda
Közüzemi szolgáltatások
Bogya Zoltán GasCon Workshop GasCon Workshop Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Néhány szó a földgáz piacról
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Munkavédelem és controlling
A hazai gázipari társaságok előtt álló feladatok évben Molnár Gábor, az MGE igazgatója DUNAGÁZ Szakmai Nap Dobogókő,
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Közszolgáltatások Földgáz ellátás
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Az új gáztörvény tervezetének szabályozási koncepciója
A FÖLDGÁZMODELL JELENLEGI MŰKÖDÉSE, TOVÁBBFEJLESZTÉSÉNEK FŐBB IRÁNYAI
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
LÁTLELET MAGÁN – JOGOSULT - HATÓSÁGI ÁLLATORVOS
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
A villamos hálózatra való csatlakozás új rendje és díjai
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Mit láthatunk a honlapon? Az előző ISO 9001 szabvány szerint kiadott tanúsítványok (várhatóan) az új ISO 9001 szabvány kiadását követő 24 hónapig.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Családtámogató ellátások
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Földgáz üzlet jellemzői Forrás: egyenletes szállítás, alacsony flexibilitás hosszú távú (5-15 éves) import szerződések Fogyasztás: szezonalitás (hőmérséklet,
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Kereskedelmi és Iparkamara Győr Költség, energia „zöld” energia OLLÉ JÓZSEF Magyar Energia Hivatal szakértő.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Előadás másolata:

1 Békés György f őosztályvezető-helyettes DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Mennyiben szolgálja a hatósági árképzés a fogyasztóvédelmet? Dobogókő április 2.

2 Tartalom 1.A kérdés értelmezése 2. Hogyan védhető a fogyasztó? 3. Árszabályozás, óh! 4. Konkrét példák 5. Átláthatóság

3 1. A kérdés értelmezése -Ki a „fogyasztó”? -Miért kell védeni? -Kitől (mitől) kell védeni? -Mit jelent az „árképzés”? - Ki a „hatóság” és mekkora a mozgástere?

4 2. Hogyan védhető a fogyasztó? -jogszabályok § -hatósági előírások, jóváhagyások -ellenőrzések - fogyasztói panaszok kivizsgálása

5 3. Árszabályozás, óh! Kell-e?(igen) Miért kell?(mert…) Hol kell?(és hol nem?) Meddig kell?(……)

6 3. (1. folytatás) Szempontok - indokoltság (óh) - ösztönzés - kockázatviselés - rövid vs. „hosszú” távú - szolidaritás - rugalmasság vs. stabilitás - keretek vs. részletes szabályok

7 3. (2. folytatás) Van-e „jó” árszabályozás? NINCS! Akkor? Legyen minél kevésbé „rossz”!!!!!! Korlátok értékelése

8 4. Konkrét példák a) Közüzemi rendelet (96/2003. GKM) Ha a szolgáltató egybefüggő 24 órás időtartamnál hosszabb üzemzavar miatt földgázt nem szolgáltat, a háztartási alapdíjat a kieső 24 órás időszakok arányában nem fizettetheti meg. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az előre bejelentett és megadott időtartamú tervszerű karbantartás miatti kiesésre. A háztartási fogyasztó kérésére történő szolgáltatás (időleges) szüneteltetés idejére a háztartási alapdíjat nem kell megfizetni. Ebben az esetben a gázmérőt le kell szerelni, és a háztartási fogyasztó köteles megfizetni a gázmérő le- és felszerelésének a szolgáltató Üzletszabályzatában meghatározott szabályok szerinti díját.

9 4. (1. folytatás) Ha a 20 m 3 /h feletti mérővel rendelkező fogyasztó gázmérőjének névleges teljesítménye a beépített gázüzemi berendezések névleges teljesítményeinek összegénél legalább 15%-kal nagyobb, a fogyasztó kezdeményezheti a gázmérő cseréjét a gyártási méretsorozatnak megfelelő típusú és teljesítményű gázmérőre. A fogyasztói kezdeményezést a szolgáltató, a rendelkezésére álló műszaki adatok figyelembevételével köteles a földgázelosztási működési engedélyessel 30 napon belül felülvizsgáltatni. A felülvizsgálat lezárását követő újabb 15 nap elteltével a szolgáltató a fogyasztást a műszakilag indokolt gázmérő teljesítményének megfelelő tarifával köteles elszámolni. Ha az elosztó a felülvizsgálat alapján kicseréli a gázmérőt, az új gázmérő beszerzésének költsége a gázmérő tulajdonosát terheli. A mérőcserével kapcsolatos gázmérőkötés kialakításának költsége szintén a fogyasztót terheli, kivéve, ha az elosztó az indokolt gázmérőcserét 3 hónapon belül nem hajtja végre.

10 4. (2. folytatás) A szolgáltató a gázellátásba bekapcsolt településeken a mérési időszakra meghatározott átlagos fűtőértéket köteles rendszeresen, a helyileg szokásos módon közzétenni. Ha a szolgáltató a fogyasztás elszámolásánál nyomáskorrekciót alkalmaz, köteles a számlán a mért és a korrigált értéket is feltüntetni és a szolgáltatási területére hiteles mérőeszközzel mért légköri (barometrikus) nyomásértékeket rendszeresen, a helyileg szokásos módon közzétenni. A szolgáltató köteles lehetővé tenni, hogy a gázellátásba bekapcsolt település önkormányzata, valamint a területileg illetékes fogyasztóvédelmi szervezetek a fentiek szerinti méréseket és számításokat ellenőrizhessék, vagy ellenőriztethessék. A szolgáltató köteles a közüzemi alapdíjat fizető fogyasztók számláján a fogyasztói panaszokkal foglalkozó irodák, telefonszámait, ügyfélfogadási rendjét feltüntetni.

11 4. (3. folytatás) b) Rendszerhasználati rendelet (70/2003. GKM) A Hivatal a GET 4. § (1) bekezdés s) pontja alapján kiadott határozatában állapítja meg a fogyasztók ellátási színvonalának mérésére szolgáló legfeljebb négy minőségi mutatószámot, azok kiszámításának módszerét, valamint elvárt szintjét. Amennyiben adott naptári évben a fogyasztókat kiszolgáló szállító és elosztó engedélyes bármely minőségi mutatószáma az elvárt szintnél rosszabb, a következő naptári év július 1-jétől kezdve egy éven keresztül minőségi árengedményt köteles adni a hozzáférési jogosult számára.

12 4. (4. folytatás) A kötelezően adandó minőségi árengedmény mértéke: a)0,5 %, ha az adott minőségi mutatószám legalább 5 %- kal, de 10 %-nál kisebb mértékben rosszabb, b)1 %, ha az adott minőségi mutatószám aktuális értéke legalább 10 %-kal rosszabb, mint az elvárt szint. Amennyiben több mutatószám esetében is kimutatható az eltérés, az árengedmény mértékét minden mutatószám figyelembevételével, összegzéssel kell megállapítani. A minőségi árengedmény alkalmazása az engedélyes számára külön felszólítás nélkül kötelező. Amennyiben a közüzemi szolgáltató árengedményben részesül, akkor köteles annak teljes összegét – a Hivatallal egyeztetett módon – a közüzemi fogyasztónak továbbadni.

13 gázdíj Alap v. Telj.díj Rendszer használat Kereskedelem gázktg elosztás tárolás szállítás Gázktg. Mobil finanszírozás Knk ktg. HAG belépési kilépési mobi l csúcs betárolás kitárolá s 5.Átláthatóság Közüzemi ár- és költségszerkezet

14 <20 m3/h m3/h m3/h > 500 m3/h Elosztás alap és tdíj Elosztás forgalmi díj Szállítás tdíj Szállítás forgalmi díj Tárolás td Tárolás menny. díj Ksz árrés Knk árrés közüzemi alap és tdíj közüzemi gázdíj Közüzemi gázárak szerkezete a különböző fogyasztói kategóriákban gázdíj telj.díj

15 Köszönöm a figyelmüket!