Magyar Agrárközgazdasági Egyesület Budapesti Corvinus Egyetem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Turisztikai szuksegletek
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Egészségügyi vagy betegségügyi reform?
Miért fontos? 3478 Negatív hír az egészségügy szereplőiről nyomtatott és online sajtóban 2009-ben Mindenki érintett: EÜM, OEP, kórházak, orvosok, gyógyszergyártók.
E.ON – Versenyben Önökért!
Közegészség.
„Gyógyító Régiók” A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László.
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Napocska Napköziotthon
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Hogyan működik ma a világ? Sejt szinten avatkoznak be az életünkbe ! Miért ez a legveszélyesebb támadás az emberiség ellen ???
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Epigenetika és életmód
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Az Országos Alapellátási Intézet sajtótájékoztatója a magyar egészségügyi helyzet javításáról július 15.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Csak szomatikus génterápia végezhetô!
EUKÓNA 2008/ /c szakiskolai osztály. FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁS Egészséges életmód Egyéni szükségletek Megváltozott vásárlói szokások A mai gazdasági.
Üdvözölöm a Herbalife-nál! „Ha megálmodta, meg is tudja valósítani!” Walt Disney.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Tudatos a fogyasztó? Kozák Ákos március 28..
Helyettesítő termékek a tej esetében
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Azért egészségturizmus, mert:  Dinamikus fejlődés,  Rohanó életmód,  Célcsoport bővülés,  Pozitív gazdasági hatások,  2000.,  2003.,  ,
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
10. rész :Táplálékunk összetevői
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
Előadás másolata:

Magyar Agrárközgazdasági Egyesület Budapesti Corvinus Egyetem Egészségmagatartás és személyre szabott táplálkozás. Új irány az élelmiszermarketingben? Szakály Zoltán Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézet Magyar Agrárközgazdasági Egyesület III. Konferenciája Budapesti Corvinus Egyetem Budapest, 2015. május 12.

A modern táplálkozás evolúciója

„Gyógyító élelmiszer” A naturalista korszak A szervezet természetes gyógyító erejének támogatását tekintette az orvos legfontosabb feladatának. „Gyógyító élelmiszer” „A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.” Hippokratész „Sokkal fontosabb tudni azt, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert.” Személyre szabott orvoslás (Mehrotra, 2004.)

A kémiai-analitikai korszak Ebben a korszakban fedezték fel az élelmiszerek összetételét, a makrotápanyagokat együtt az anyagcsere-folyamatokkal. (Mehrotra, 2004.)

A biológiai korszak Populáció szintű marketing Egyre többet tudunk a vitaminokról, a mineráliákról, a nonnutritív anyagokról és a hiánybetegségek megelőzéséről. A korszak második felében megismeri a világ a makro- és mikrotápanyagok sejtszintű funkcióit is. A Humán Genom Projekt (HGP) az emberi genom teljes megismerésével egy teljesen új tudományterületet nyitott meg. Populáció szintű marketing Tápanyaghiány és egészségkárosodás Mindenki számára ugyanaz a termék angolkór jódhiányos strúma csontritkulás nyitott gerincűség

Egyéni beavatkozási stratégia A genomika korszaka Lehetséges-e, illetve szükséges-e különbséget tenni az egyének között az emberi genom részletesebb ismerete figyelembevételével, azaz az egyéni genetikai adottságok alapján? Egyéni beavatkozási stratégia A nutrigenomika a táplálkozásnak a genom szintjén kifejtett hatását tanulmányozza, és alkalmazza a genomika technológiáját a táplálkozástudományban, továbbá az élelmiszer technológiában és a táplálkozásmarketingben. A nutrigenomika azonosítja a tápanyagokra adott válasz egyének közötti különbözőségeit! (Mehrotra, 2004; Biró, 2006.)

Személyre szabott táplálkozás Vannak-e fogyasztói korlátok? Személyre szabott táplálkozás A három akadály: - Tudományos - Marketing - Fogyasztói A személyre szabott táplálkozás egy olyan koncepció, amely az étrendet, az élelmiszereket, illetve a tápanyagokat az adott személy egyéni (genetikai, életstílus és környezeti) szükségleteire adaptálja. Hogyan változnak az egyének étrendi ajánlásai genetikai profijuktól, koruktól, nemüktől és életmódjuktól függően? (Mehrotra, 2004; Biró, 2006.)

Digitális bennszülöttek A megkérdezett fogyasztók mindössze 27%-a tekinti vonzó lehetőségnek a genetikai teszten alapuló személyre szabott táplálkozás alkalmazását. 840.000 29% 18-29 évesek 44% Diplo-mások Elutasító Innovátorok Korai alkalmazók Bizonytalan Digitális bennszülöttek A lakosság 73%-a elutasító, vagy bizonytalan az új technológia alkalmazását illetően.

A betegségek kora lejárt „Élethosszig tartó egészség” A betegségek kora lejárt „Milyen jó lenne jó erőben és egészségben száz évig, vagy még tovább élni! Azután, mintha csak kikapcsoltak volna egy kapcsolót, a teste felmondaná a szolgálatot, s békésen, álmában halna meg az utolsó áttáncolt este után.„ David Agus (Agus D.: The End of Illness, 2011.)

Ebbe az irányba haladunk… Az Európai Unió 28 országából 18 államban éri el a születéskor várható élettartam a 80 évet, míg ugyanezen 18 országban az egészségben eltöltött élettartam a 70 évet. A különbség a két mutató között jellemzően 10 év, vagyis ennyi ideig betegeskedik egy átlagpolgár a fejlett európai országokban. (World Health Organization, 2014.)

Hogyan tudjuk csökkenteni a rést a két mutató között? …és Magyarországon? 66 év 75 év Különbség: 9 év 1 2 Hogyan tudjuk csökkenteni a rést a két mutató között? A listát vezető olaszokhoz viszonyítva 8 évvel élünk kevesebb ideig, és 7 évvel korábban leszünk betegek! (World Health Organization, 2014.)

A helyzet évek óta statikus Fenntartott cselekvés Áttérés tudatosabb táplálkozásra 22% „Én már olajban sütöm a szalonnát.” (GfK Hungária, 2009) 17,4% Önállóan képes irányítani magatartását Fenntartott cselekvés Fenntartás 5,0% Akik már cselekedtek Konkrét lépéseket tesz Cselekvés 7,0% 78% Felkészülés 22,6% Haspók Szemlélődés Konkrét lépéseket fog tenni Cselekedni fognak 48,0% Késztetést éreznek Úgy érzi, képes és kell változtatni Bezárkózás Nem akar változtatni a szokásain Teljesen passzívak (Forrás: Velicer et el., 1998; Szakály et al., 2014.; Munene, 2006.)

Szükségletek átrendeződése Megpróbálunk helyesen kommunikálni… Legyél könnyed és emocionális! Marketing (bizalom, hit) Tévhitek, bizalmatlanság érdektelenség, elutasítás Kommunikációs rés Legyél komoly és tudományos! Tudomány (tudás) Fogyasztói attitűdök változhatnak Fel kell oldanunk az ellentmondást Szükségletek átrendeződése (Az ún. „KISS-törvény” magyar fordításban)

Az egészség Maslow piramisa megfordul… „Élethosszig tartó egészség” Az egészség Maslow piramisa megfordul… Tovább ÉLEK Elkerülöm a BETEGSÉGET MINTA leszek terápia, műtét JOBB és VONZÓBB lehetek alternatív medicina TUDATOSAN akarok élni testtömeg-menedzselés testmozgás, fitnesz, táplálkozás prevenció, wellness, életmód (Forrás: Sas, 2014.)