Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A kulcskompetenciák.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Könyvtári és Informatikai Szövetség
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP 3.1.4/08/ Társadalmi Megújulási Operatív Program
Drajkó László Microsoft Magyarország
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Kompetencia alapú oktatás
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Kulcskompetenciák és kompetenciafejlesztés a nevelés folyamatában Képzők képzése HEFOP Nyíregyháza,
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A vállalkozás indításának előnyei és veszélyei korosztályonként.
Az Európai Unió és az oktatás: közösségi célok és nemzeti oktatáspolitika „Országos Tanévnyitó Konferencia” Budapest Halász Gábor Országos.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Alapkompetenciák a munkadarabok tükrében
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Kompetenciák.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Hogyan hat a dráma a kulcskompetenciákra? Egy most induló nemzetközi kutatás ismertetése Cziboly Ádám Káva Kulturális Műhely DramaF R ING E nov.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Harmadik matematikakönyvem
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Kompetencia -eredményesség
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák Revita Alapítvány – Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft. „FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban” TAMOP 1.4.7-12/1-2012-0001

Kulcskompetenciák OECD – DeSeCo program A kulcskompetenciák az… egyének sikeres életéhez jól működő társadalomhoz szükségesek Alapelemeik: ismeretek érzelmek kognitív készségek etikai és más értékek gyakorlati készségek motiváció attitűdök Transzferálható, átvihető, szakma feletti!

Kulcskompetenciák OECD – DeSeCo program A kulcskompetenciák 3 kategóriája: interakció heterogén társadalmi összetételű csoportokban autonóm cselekvés interaktív eszközhasználat „Az interakció heterogén társadalmi összetételű csoportokban elnevezésű kategória az egyén másokkal való érintkezésére helyezi a hangsúlyt. Az autonóm cselekvés esetében a viszonylagos autonómia és identitás áll a középpontban. Az interaktív eszközhasználat az egyén és a világ közötti, anyagi és szociokulturális eszközökön (köztük a nyelven és a hagyományos elméleti tudományokon) keresztül megvalósuló interakcióra vonatkozik.”

Kulcskompetenciák OECD – DeSeCo program Interakció heterogén társadalmi összetételű csoportokban megfelelő viszony kialakítása és fenntartása másokkal együttműködés konfliktusok kezelése és megoldása

Kulcskompetenciák OECD – DeSeCo program Autonóm cselekvés az átfogó szemléletű vagy a széles összefüggéseket szem előtt tartó cselekvés élettervek és személyes elképzelések kialakítása és megvalósítása a saját jogok, érdekek, korlátok és szükségletek hangoztatása és érvényre juttatása

Kulcskompetenciák OECD – DeSeCo program Interaktív eszközhasználat nyelvek, szimbólumok és szövegek interaktív használata a tudás és az információk interaktív használata a technológia interaktív használata

Kulcskompetenciák Európai Parlament és Tanács ajánlása – Az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák európai referenciakerete A kulcskompetencia… Ismeretek, készségek és attitűdök egysége Transzferzábilis Többfunkciós Társadalmi beilleszkedés és foglalkoztathatóság feltétele

Kulcskompetenciák Egész életen át tartó tanulás kulcskompetenciái: anyanyelvi kommunikáció idegen nyelvi kommunikáció matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák digitális kompetencia a tanulás tanulása személyközi és állampolgári kompetenciák vállalkozói kompetencia kulturális kompetencia

Munkaerő-piaci kulcskompetenciák Munkakör-specifikus kompetencia-modellek Elméleti és „munkaadói” megközelítés Komoly potenciál munkaerő-piaci szolgáltatóknak! ESCO – „Készségek/kompetenciák, képesítések és foglalkozások európai osztályozása” Munkakör-specifikus készségek / kompetenciák Transzverzális készségek / kompetenciák Kompetencialeltár és módszertani leírás. IKE Consulting Kft., Nemzeti Munkaügyi Hivatal, 2013. Pécs Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal az Új Széchenyi Terv keretében a TÁMOP 1.3.1-12/1-2012-0001 kódszámú, „A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése II.” című kiemelt projekt „1. Az NFSZ munkaerő-piaci átmeneteket kezelő képességeinek megújítása” című alprojektben az „Álláskeresői szolgáltatásfejlesztés - Kompetenciafejlesztés” témakörében. Munkaerő-piaci kulcskompetenciák újszerű megközelítése, Szarvas, 2008, kiadja a Tessedikkel a XXI. Századba Második Esély Népfőiskola Fejlesztési Partnersége, a kiadványt készítették az Integrált Megközelítések Tematikus Hálózat Kompetencia Termékcsoportjában résztvevő szervezetek az EQUAL program keretében

Munkaerő-piaci kulcskompetenciák ESCO - Transzverzális készségek/kompetenciák A munkához való hozzáállás, a munkához kapcsolódó értékek Az ismeretek alkalmazása Gondolkodási készségek és kompetenciák Nyelv és kommunikáció Társas készségek és kompetenciák és még 3 szintű alábontás…