Az önkormányzatok településfejlesztési

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
„Fenntartható” utak K+F bizottság Szakmai Fórum február :00 Magyar Közút NZrt. Holnapy László NFM főosztályvezető-helyettes, a bizottság vezetője.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A TELEPÜLÉSÜGYI ÉS AZ ÉPÍTÉSÜGYI SZABÁLYOZÁS VÁLTOZÁSAI
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
területi tervezési és értékelési referens
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Kiváltás projektszemmel, a jövő
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Településfejlesztés Forman Balázs.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A hazai tervezés és a as időszak tervezésének aktualitásai
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az EU Városi környezet tematikus stratégia érvényesítéséhez kapcsolódó horizontális eszközök Krakler Judit vezető-főtanácsos ÖTM Építésügyi és Településrendezési.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Kővári János országgyűlési képviselő,
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
A Megyei Önkormányzat új helye és szerepe a területfejlesztésben
A as Európai Uniós tervezési időszak várható legfontosabb feladatai TÉRSÉGI VÁLLALKOZÓI FÓRUMOK január Szolnok – Jászberény –
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
Bükk – Térségi LEADER Egyesület
KEREPES VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Szabályozási Főosztály
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
AZ OPERATÍV PROGRAMOK PÁLYÁZATI FELTÉTELEIRŐL, ANNAK MEGFELELÉSÉRŐL RÉSZLETESEN.
Az állam hozzájárulása az urbanisztikai elképzelések megvalósításához
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Ágazati fejlesztési lehetőségek az európai uniós források tükrében
1 Péchysek Baráti Köre, Debrecen AZ ÁLLAMI FŐÉPÍTÉSZ SZEREPE AZ ÉPÍTÉSZETI MINŐSÉG ÉRVÉNYESÍTÉSÉBEN, AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉBEN Összeállította:
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP Pályázati lehetőségek – jövő évi pályázatok.
A MAGYAR FEJLESZTÉSPOLITIKA IRÁNYAI AZ EURÓPAI UNIÓ AS KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKÁBAN EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG MINISZTERELNÖKSÉG.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Csermelyi Andrea február 28.
Településrendezési, településképi aktualitások
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Településképvédelem2017.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előzetes véleményezési szakasz Lakossági fórum március 27.
Előadás másolata:

Az önkormányzatok településfejlesztési és településrendezési feladatai Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal Állami Főépítészi Iroda Fakász Tamás állami főépítész

A területfejlesztés és területrendezés intézményrendszere A területfejlesztés intézményrendszere: 2007-2013 2014-2020 - országos - országos - régiós - megyei - kistérségi - települési - települési A területrendezés intézményrendszere: - országos - megyei - települési

A terület- és település fejlesztés és rendezés összefüggései

2014-2020 közötti operatív programok operatív program (indikatív megnevezés) forrás Gazdaságfejlesztési és innovációs OP (GINOP) ERFA Versenyképes Közép-Magyarország OP (VEKOP) Terület- és településfejlesztési OP (TOP) Integrált közlekedésfejlesztési OP (IKOP) ERFA, KA Környezeti és energetikahatékonysági OP (KEHOP) Emberi erőforrás fejlesztési OP (EFOP) ERFA, ESZA Közigazgatási- és közszolgáltatás-fejlesztési OP (KÖFOP) KA Vidékfejlesztési program (VP) EMVA, ETHA Rászoruló személyeket támogató OP (RSZTOP) ESZA Magyar halgazdálkodási OP (MAHOP) ETHA

Az önkormányzatok építésügyi feladatai Étv. 6.§ A települési önkormányzat településfejlesztési és településrendezési feladatokat lát el. Településfejlesztés településfejlesztési koncepció integrált településfejlesztési stratégia (ITS) Településrendezés (településrendezési eszközök) településszerkezeti terv (TSZT) helyi építési szabályzat (HÉSZ) és annak melléklete a szabályozási terv (SZAT)

Településfejlesztési feladatok (Étv. 9. §) A településfejlesztés feladata a településen élők számára a települési élet- és környezetminőség javítása, a környezetbiztonság erősítése, a települési erőforrásokra építő, az erőforrások fenntarthatóságát biztosító, hosszú és rövid távú fejlesztési irányok, célok és az azok elérését biztosító programok és eszközök meghatározása. Településfejlesztési koncepció Hosszútávú Meghatározza a település jövőképét, környezeti, társadalmi, gazdasági és infrastrukturális átfogó fejlesztését. Tartalmi követelményei 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet mellékletében szabályozva Integrált településfejlesztési stratégia Középtávú Bevonható források ismeretében a koncepcióban meghatározott célok megvalósítását elősegítő programok. Tartalmi követelményei 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet mellékletében szabályozva Partnerségi egyeztetés

A településrendezés feladata meghatározza a település összehangolt fejlődésének térbeli-fizikai kereteit, adottságait és lehetőségeit hatékonyan kihasználva elősegíti annak működőképességét a környezeti ártalmak legkisebbre való csökkentése mellett, biztosítja a település működéséhez szükséges infrastruktúra-hálózatot, biztosítja a település, településrészek megőrzésre érdemes jellegzetes, értékes szerkezetének, beépítésének, építészeti, természeti és tájképi arculatának védelmét. tervi hierarchia Országos Területrendezési Terv (OTrT) Megyei Területrendezési Terv (MTrT) Településrendezési Terv

Településrendezési eszközök külön és egy időben is készíthetők helyi építési szabályzat (HÉSZ) és annak melléklete a szabályozási terv szerkezeti terv (TSZT) határozattal jóváhagyva rendelettel jóváhagyva Tervezési időtáv 10 év, felülvizsgálat 4 évente. Meghatározza: a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, az egyes területfelhasználási módokat, a működéséhez szükséges műszaki infrastruktúra elemeinek a település szerkezetét meghatározó térbeli kialakítását és elrendezését. a településszerkezeti tervvel összhangban megállapítja: a táj, az épített- és a természeti környezet, a környezeti elemek védelmével kapcsolatos területhasználati korlátozásokat, az egyes területek felhasználását és az azokon való építés rendjét és intenzitását. Partnerségi terv - határozat

Seregélyes nagyközség településszerkezeti terve Seregélyes nagyközség településszerkezeti terve területfelhasználás és infrastruktúra hálózat terve beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek

Seregélyes nagyközség szabályozási terve Seregélyes nagyközség szabályozási terve beépítési lehetőségek szabályozása (HÉSZ) köz és magán használatú területek lehatárolása

A településrendezési eszközök időbeli hatálya átmeneti rendelkezések

Köszönöm a figyelmüket!