NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Területi államigazgatási szervek
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Etikai Kódex.
Szervezetfejlesztési Program
Humán rendszerek, közszféra
Belső kontrollok, belső ellenőrzés aktuális kérdései
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A környezetvédelem intézményrendszere
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
DOKUMENTUMKEZELÉS.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
Állam munkavédelmi feladatai
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Az ÚMVP intézményrendszere
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
Új kihívások a katasztrófavédelemben
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Munkahelyi egészség és biztonság
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Magyar Útügyi Társaság
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS IGAZGATÁSA A Magyar Vasúti Hivatal feladatai Dr. Kerekes István.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A rendészet szervei.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Budapest, március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály.
A kritikus infrastruktúra védelmi és információbiztonsági hatósági feladatokról Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes főosztályvezető SEVESO III. regionális.
EFOP CSALÁS ELLENES INTÉZKEDÉSEK MÁJUS 12. DR. SÁGI ZSOLT EU FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT ÉS STRATÉGIÁKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Jövőkép Hasznos Gábor Kármentesítési referens
Magyar Útügyi Társaság
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
IRÁNYÍTÁS/ ELLENŐRZÉS
Előadás másolata:

NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály Budapest, 2015. június 10.

Nemzeti Védelmi Szolgálat szerepe a korrupció megelőzésében A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (Korm. rendelet 39. § (2) bekezdése szerint a belügyminiszter a rendészetért való felelőssége körében összehangolja a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatokat. E feladatokat a belügyminiszter a Nemzeti Védelmi Szolgálat útján látja el.

Paradigmaváltás jellegzetességei a Korrupciómegelőzési Főosztály működése tükrében sajátos helyet foglal el a szervezetben, mivel küldetése elsősorban a megelőzés nincs közvetlen (represszív jellegű) beavatkozási lehetősége a korrupciós folyamatokba, de támogatja a normasértő magatartásokkal szembeni fellépést javaslatokat fogalmaz meg a közigazgatás számára az integráns (korrupciós kockázatot csökkentő) működés feltételeinek a megteremtésére

az integritás területén Nevesített feladatok az integritás területén - előkészíti a korrupció elleni kormányzati stratégiát és felterjeszti a rendészetért felelős miniszter részére (1336/2015. Korm. határozat) - kidolgozza a korrupciómegelőzési intézkedési terv és az integritás jelentés elkészítését támogató módszertani segédletet, amelyet felterjeszt a rendészetért felelős miniszter részére - végzi az integritási és korrupciós kockázatok felmérését -közreműködik az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszerének fejlesztésében és összehangolásában

Teljesített feladatok - Az 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet alapján elkészítettük a integritás jelentést, valamint a korrupciómegelőzési tervet támogató módszertani segédletet (a jelentések értékelése: eltérő intenzitás) - Az integritás tanácsadók szakirányú továbbképzése III. évfolyama megindításában való közreműködés (41 költségvezetési intézmény megkeresése, ennek nyomán 32 fővel indult meg a tanfolyam) - A kommunikáció megkönnyítése érdekében egy zárt levelező csoport kialakítása és működtetése, mely egyfajta sajátos adatbázis több, mint 50 fővel - Az integritás tanácsadók kijelölését, annak visszavonását megelőző sajátos eljárásrend kialakítása, működtetése (24 fő)

Nemzeti Korrupcióellenes Programban Integritás a Nemzeti Korrupcióellenes Programban A 1336/2015. (V.27.) Korm. határozat lényeges eleme az integritás erősítése. Szervezeti: - Az integritás erősödése = korrupció csökkenése. Támogatja az ÁSZ 2012. évben indított integritás felmérése, mely folytatódik, illetve bővül, többek között a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok csatlakozásával. (kockázatelemzés, tervezés) - Kockázatkezelés kiterjesztése Személyi: Az integritás tanácsadók szakirányú továbbképzése, Közszolgálati tisztségviselők folyamatos képzése, Társadalmi attitűdformálás (széles körben értelmezett személyi integritás) Mindez összhangban van a KÖFOP tervezett célkitűzésével, az integritást sértő (korrupciós) cselekmények megelőzésének követelményével. hivatásetika

A személyi és szervezeti integritás biztosítása Kemény vonalas szemlélet („Zéró tolerancia”) (kapacitáshiány – megelőzés) Megelőzésen alapuló szemlélet(„Mi az oka?”) Szervezeti szintű integritáspolitikák összehangolása (a megelőzés és a szankcionálás egyensúlya)

Kockázatkezelés Közlekedési kockázatok Korrupciós kockázatok Kockázat kontrollja Személyi alkoholos befolyásoltság vezetői engedély hiánya vezetési jártasság hiánya erkölcsi gyengeség drogfüggőség adósság nemzetbiztonsági vizsgálat megbízhatósági vizsgálat kifogástalan életvitel ellenőrzése Szervezeti gépjármű világításának hiánya megfelelő fékrendszer hiánya műszaki problémák hatáskör túllépése gyenge belső ellenőrzés tisztázatlan felelősségi viszonyok világos alá-fölérendeltség, hatáskör belső és külső ellenőrzés belső szabályzatok Társadalmi kátyús úttest gyenge közvilágítás közlekedési táblák hiánya korrupcióval szembeni elnéző szemlélet jogkövetkezmények hiánya gyenge jogintézmények szemléletformálás szigorú szankciók, következetes végrehajtás működési hatékonyság növelése Külső rossz időjárási viszonyok agresszív sofőrök ország jövedelmi helyzete az adott társadalom kultúrája kedvezőbb jövedelmi viszonyok változó kulturális környezet Következménye: baleset korrupció korrupció csökkenése

Főbb célkitűzések - az integritásirányítási rendszer további erősítése a 1336/2015. (V.27.) Korm. határozat végrehajtásával - az 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet módosításának előkészítése annak érdekében, hogy az integritás tanácsadók markánsabban jelenhessenek meg a közigazgatási szervek működésében - folyamatos párbeszéd, szakmai kommunikáció - elkötelezettek körének bővítése (integritás tanácsadók számának növelése)

Korrupciómegelőzési Főosztály Köszönöm a figyelmet. www Korrupciómegelőzési Főosztály Köszönöm a figyelmet! www.korrupciomegelozes.kormany.hu