Társadalmi változások a sportban: Új tendenciák egy régi válságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A sportszocializáció.
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
A magyar sport helyzete előtt és után
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
{ MSTT – Nyerges Mihály Emlékkonferencia Eredményjelző: Magyar sport 2012.
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
Készítette: Geszler Nikolett
Van-e különbség?  Cél  Minőség  Létszám  Résztvevő  Rendezők  Lebonyolítás  Nyilvánosság  Eredmény  Érték.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Dr. Ternovszky Ferenc A nemzeti kultúra szerepe, jelentősége.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A vállalkozások környezete
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
A cigányság integrációja Magyarországon
Településmarketing Értékaudit.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Társadalomtudományi Tanszék
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A Héraklész Program merítési bázisa
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Sportklaszter – innovatív tartalékok a sportban
Menedzsment, struktúrák az egyéni sikersportágakban Versenyképesség?
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ)
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
BME Közösségi sportlétesítmények non- profit üzemeltetésének új iránya Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem november 5. Andor György –
MESF Dr. Baráth Etele és Parti Zoltán/Magyar Kajak-kenu Szövetség.
A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG ÉS AZ EGYETEMI SPORT.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Tájékoztató előadás a szakról ELTE PPK Nyílt Nap január 29. Sportszervező BSc.
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Magyarország – Győr, 2017 EYOF
Európai Uniós ismeretek
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Gazdaságpolitika 4. ea..
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Előadás másolata:

Társadalmi változások a sportban: Új tendenciák egy régi válságban Dóczi Tamás Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Magyar Szociológiai Társaság Konferenciája Debrecen, 2009. November 13-14.

Bevezetés Sport és társadalmi változások Két irányból vizsgálható, ezek összefüggnek A társadalmi változások hogyan hatottak a sport társadalmi alrendszerének működésére? A sport alrendszerét önmagában elemezve A modern sport születése Keret: a városi társadalom kialakulása

Bevezetés A modern sport világméretű elterjedése A professzionális élsport növekvő népszerűsége (1920-as évektől) Amatőr és professzionális sport szétválása Az élsport erősödő mediatizációja Politikai és gazdasági tényezővé vált A sport alrendszere elveszítette autonómiáját A modern sport és az olimpizmus értékei Verseny, növekedés, fejlődés (Eichberg, 1984) Az olimpiai eszme terjedése a nyugati kultúra diffúziójaként is értelmezhető Hidegháború Az élsport sikereit a rendszerek legitimálására használták

Bevezetés Globalizáció és sport A tőke és a befektetés, a munkaerő, valamint a kulturális szimbólumok és ideológiák országhatárokon átívelő áramlása Hatása eltérő lehet a világ különböző területein (Bauman, 1998) és a különböző sportágak esetében is (Houlihan, 1997) Kritika: az egyenlőtlenségek sportolók, egyéb szereplők, sportklubok és országok között is növekvőben vannak (Ben-Porat & Ben-Porat, 2004)

Célkitűzések A következő kérdések megválaszolása Mennyiben volt eltérő a sportban felmerülő válságjelenségek kezelése retorikai és gyakorlati szinten? Hogyan hatottak a Magyarországon végbemenő társadalmi-politikai változások a sportra? Hogyan jelenik meg a sport válsága az uralkodó diskurzusban? Hogyan jelenik meg a sport válsága az élsport mögött háttérbe szoruló területeken?

Módszerek Dokumentumok elemzése Survey módszer Sportpolitikai dokumentumok A sportmédiában megjelenő írások Survey módszer ISSP (International Social Survey Programme) nemzetközi összehasonlító kutatása (2007) És az ehhez kapcsolódó omnibusz-kutatás Egészséggel és sporttal kapcsolatos szokások és attitűdök Adatfelvétel – TÁRKI, 2007. december Minta (N=1027) Többlépcsős, Arányosan rétegzett, Valószínűségi mintavételi eljárás A súlyozott minta nem, életkor, településtípus és iskolai végzettség szerinti megoszlása jól illeszkedik a felnőtt népesség megfelelő adataihoz Országos reprezentatív minta

Fordított piramis… A magyar sport helyzete az államszocializmusban A munkásság sportja a jelszavakban hangsúlyos A gyakorlatban az élsport eredményességének jelentőségét minden (sport)politikai útkeresés evidenciaként tekintette (Bakonyi, 2007) A sportpolitika eredményességét az érmek számában mérték Élsport – szórakozás és nemzettudat egyik legfontosabb forrása – manipulatív eszközökön keresztül A sport további területei – lakosság sportja, diáksport, egyetemi és főiskolai sport – csak retorikai szinten voltak hangsúlyosak A pártdokumentumokban időnként látleletek a sportrendszer problémáiról Említett problémák: Létesítményhelyzet Utánpótlás A sportolás helye a lakosság életmódjában

A rendszerváltás(?) előtt A ’80-as évektől egyre többen sürgetik a változást szakmai fórumokon 1986: Kudarc a Labdarúgó VB-n A változtatás szükségessége a médiában is napirendre kerül (Bakonyi, 2007) Váltás az irányító szervben: Állami Ifjúsági és Sporthivatal 1988: Sikeres olimpiai szereplés, de botrányok is A lakossági reakciók nem voltak a megszokottak Rendszerváltó-láz A sportvezetésben sok volt élsportoló – „kötött” paradigma A sikerpropaganda folytatódott „Bár anyagi lehetőségekben és létesítményekben elmaradunk, még mindig a legjobbak között vagyunk” (Schmitt Pál, MOB elnök, Olimpiai Bulletin, 1988)

A rendszerváltás(?) után Új lehetőségek – de anyagi források nélkül A lakossági és az iskolai sport az önkormányzatok feladatkörébe került át Az anyagi keretek hiányoztak Támogatás szubjektív döntések alapján A korábban is bírált „kézi” vezérlés egy szinttel lejjebb került (Bakonyi, 2007) Gyakori váltások a sportirányítás struktúrájában A valós változások elmaradtak A politika nem vállalta fel az élsport eredményeinek romlását Továbbra is erőn felüli támogatás „Ismét meggyőződhettünk arról, hogy a magyar kormánynak, parlamentnek további, még az eddiginél is nagyobb támogatásban kell részesítenie a magyar sportot.” (Horn Gyula, miniszterelnök, Olimpiai Bulletin, 1996)

Peking 2008 Olimpia előtt: érzékelhető várakozás a sport-nyilvánosságban Az érmet nyert országok száma minden korábbinál magasabb Feltűnő a politikai-gazdasági nagyhatalmak elsöprő sikere Erősödő egyenlőtlenségek Az eredmények elmaradása –magyarázatok és elemzések A téma ismét „napirendre került” A lakosság reakciói nem voltak ennyire intenzívek Az élsport a saját maga és a média által megteremtett elvárásoknak egyre nehezebben tud megfelelni Az eredmények fenntartása erőn felüli támogatást igényel

Magyarország 2009… A magyar sport „fordított piramisában” az élsport már évtizedek óta elsőbbséget élvez az iskolai és a lakossági sporttal szemben Állami támogatás Szponzoráció A 2008-as sportköltségvetés arányai (Salga, 2009) Élsporthoz kapcsolódó kiadások: 13 199.5 mFt (95.82%) Szabadidő- és diáksporthoz kapcsolódó kiadások: 577.2 mFt (4.18%)

A sport helye a társadalomban Sportolási szokások (Gál, 2008)

A sport helye a társadalomban Sportfogyasztási szokások (Földesiné, 2008)

A sport helye a társadalomban Mennyire fontos a magyar sportolók / csapatok sikeressége? Főkomponens: Fontos, hogy a magyarok sikeresek legyenek a világversenyeken N Min. Max. Átlag Std.dev. 1003 -3.956 0.908 0.000 1.000 Csoport Átlagscore N Std. dev. Sportközvetítés-kedvelő 0.2862 562 0.8016 Magas színvonalon fogyasztó 0.1996 203 0.8369 Főiskolát, egyetemet végzett 0.1061 136 1.0562 Megyeszékhelyen élő 0.0958 208 0.9632 18-29 éves -0.0730 1.0297 Községben élő -0.1146 334 1.0579 Soha nem sportoló -0.2037 312 1.0920 Minimális fogyasztási színvonalú -0.2380 137 1.1928 Nem kedveli a sportközvetítéseket -0.3651 434 1.1072

Az eredmények tükrében… Alacsonyabb státuszú csoportok a sportolásból és sportfogyasztásból is kiszorulnak (Gál, 2008; Földesiné, 2008) Leszakadó csoportok (socially excluded) A sport pozitív társadalmi funkciói nem érvényesülnek Egészségmegőrzés Társas élmények – erős és gyenge társadalmi kötések Nincsenek szerteágazó társadalmi hálózataik A nemzettel, mint elképzelt közösséggel (Anderson, 1991) is kevésbé tudnak azonosulni Értékek és normák

A sport diskurzusát alakító szereplők Sportmédia Szenzációt és eladható híreket akar Fokozza a várakozást, értékel, bírál, lelkesedik Alakítja a közvéleményt, gyakorta helyettesíti is Sportvezetők (a médián keresztül) Az előző rendszer paternalisztikus gondolkodását még a fiatalabb nemzedék is örökölte (Földesiné, 2005) Élsportolók (a médián keresztül) Érthető módon az élsport-centrikus paradigmában gondolkodnak Politikai szereplők (a médián keresztül) A sikerek továbbra is reprezentációs értékkel bírnak a sportért felelős miniszterek és államtitkárok számára Gazdaság szereplői (marketing-tevékenységen keresztül) Eladható kirakatembereket, csapatokat és rendezvényeket keresnek

A „pénzhiány” diskurzusa a sportban „A sport a rendszerváltás vesztese” Szükség lenne rendszeres állami és önkormányzati támogatásra „Ne csak 4 évente adjanak…” „Nem lehet fenntartani az eredményeket” „Más országok versenyzői jobb feltételek között készülhetnek” „Csődbe mennek az egyesületek, műhelyek” Romlik a létesítmények állapota „A sportolásból nem lehet megélni” A sport egyéb színterei alig kerülnek napirendre Az élsport közügy, a lakosság sportja magánügy A civil társadalom alig kap helyet a nyilvánosság fórumain A sportszervezetek inkább kvázi-civil szervezetek (Földesiné, 2009) Autonómiát akarnak, de egyúttal teljes állami támogatást

Következtetések A gazdasági válság hatása a sport területeire A gazdasági válságot indokként használják A költségvetés csökkentésére A komolyabb paradigmaváltás késleltetésére A szűkülő forrásokért a sport különböző területeinek képviselői egymás ellen harcolnak A gazdasági válság erősen sújtja a szabadidősportot és a diáksportot is Az állami költségvetés-csökkentés érinti az önkormányzatokat és az oktatási intézményeket Háztartások romló anyagi helyzete Csökken a szabadidős tevékenységekre, így a sportolásra szánt pénz

Következtetések 2 A „sportoló nemzet” víziója távolodik Rövid távon nem várható javulás a lakosság egészségi állapotában A magyar sport-nyilvánosság diskurzusában a versenysporthoz nem köthető elemek hangsúlytalanok Az élsport eredményeit továbbra is felhasználják Érdemes lenne kihasználni a sport integráló és közösségépítő erejét Paradigmaváltásra van szükség

Köszönöm a figyelmet!