Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egynapos sebészetek Pest megyében
A tanári munka értékelése
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A fejlesztés hatása a szervezetre
HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉS – CSOPORTFOGLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ INTÉZETBEN
Várakozások az eredmények tükrében,
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
A vízitúra szervezésének előrehaladása Programfejlesztési Központ XI.A.5.1-XI.A.5.3.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Vesetranszplantációs várólistán lévő betegek cardiovascularis állapota
A dializáló nővér szerepe a transzplantációs várólistára
4th East-Weast Colorectal Days October, 2008 Hajdúszoboszló A betegek jogai és az orvosi felelősség Magyarországon Patient's Rights and Medical.
Adatvédelem és nyilvánosság az egészségügyi adatkezeléseknél Adatvédelmi Biztos Irodája 2005 Dr. Sziklay Júlia.
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Egészségügyi intézmények kontrollingja Kórházi kontrolling Fekete Daniel, Szőke Kristóf, Zila László 2006.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Kettőnél több csoport vizsgálata és kísérlet tervezés Makara B. Gábor MTA KOKI.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
Korai hazaadás problémaköre különös tekintettel az újszülöttkori anyagcsere szűrésekre Dr. Mészner Zsófia Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. e-BUSINESS FAIR BUSINESS Megbízható elektronikus kereskedő.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Szociális regiszter publikus felület használata
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Fogászati ellátás november Kiosztott ill. kitöltött kérdőívek aránya.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Vision Consulting Az egészség szolgálatában Misszió Egészségügyi Központ Kht. Koczok Judit Ribárszki Anikó Csibi Ferenc Erdős Attila március 11.
A betegellátás keretei és rendszere
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Felkészült intézményvezetők – „HR Protokoll” Dr
Stressz-teszt. 2 Kampány fajtája: Életmódváltást támogató edukációs program Kategória: Egyéb, a többi kategóriába be nem sorolható médiacsatorna Kampányidőszak:
85,2 milliárd forint uniós forrás az egészségügy fejlesztésére („Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban”)
„Sok vagy kevés vizsgálat” „Sok vagy kevés vizsgálat” ad hoc munkacsoport Tagjai: Dr. Gilányi IbolyaMiskolc Dr. Nagy ÉvaDunaújváros Sándor JózsefNyíregyháza.
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sürgősségi szakápoló képzés munkahelyi.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Kiss Zsolt mb. főigazgató-helyettes
Szakmapolitikai fórum
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sajtótájékoztató.
Előadás másolata:

Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház

287/2006 (XII.23) Kormányrendelet Kik és miért kerülnek várólistára? -Központi várólista: országosan egy (vagy kevés )helyen végzett beavatkozások. Szakmai alapon kerülnek fel a betegek, és ez a sorrend változás alapja is. Intézeti várólista : -azok a beavatkozások, amely az adott intézetben alacsony kapacitás miatt hosszan várakoznak. -a betegek egyszerűen választanak másik szolgáltatót, orvost - illetve az intézet szervezéssel könnyen meg tudja szüntetni.

Országos várólista : Azok a beavatkozások, amelyekre várakozni kellett között, és bekerültek a rendeletbe. -Vezetési kötelezettsége független a kórházi kapacitásoktól, -Van olyan, ahol a beteg sok intézet között választhat, és ezek többnyire rövidek. -A hosszú várólisták jellemzően a megyei intézetekben érhetőek el, a betegmozgás nehezebb. -LÉNYEGES: szakmai szabályozás alig van

Hogyan kerülnek fel a betegek a listára Mitől függ a hossza? -Még mindig kockás füzet -Konzervatív kezelés után? előtt? -Orvosválasztás? -Mi történik a várakozás közben? -Egyéni igények, halasztások. Hányszor? -Kontroll vizsgálatok? -Szakmai alkalmasság? -A hosszú lista önmagát gerjeszti, növeli!

Megoldási ötletek -Több pénz, rövidebb lista!? DE -A betegnél még hatékony a konzervatív kezelés, nem kéri! -A betegnek a javasolt időpontban más elfoglaltsága van, nem kéri! -Nem a választott orvos operálná, nem kéri! A fentiek elméletileg előjegyzéssé válnak, de akkor is ott vannak a potenciális várakozók között! -Egyéb betegsége miatt szakmailag alkalmatlan vagy azzá vált, nem operálható! (de akkor miért van fenn?)

Valós megoldás -Jogszabály felülvizsgálat -Szakmai protokollok! -A beteggel szembeni elvárások -Az orvosválasztás megmaradása esetén szabályozás. (akár fizetési kötelezettség is!)