Munka, energia teljesítmény.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

A gyorsulás fogalma.
II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Elektromos mező jellemzése
Mozgások I Newton - törvényei
Munkavégzés fajtái Szellemi munka Fizikai munka.
MUNKA, ENERGIA.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Newton törvényei.
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Az erő.
Összefoglalás Dinamika.
I. Törvények.
A test mozgási energiája
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Munka, energia, teljesítmény
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Legfontosabb erő-fajták
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Készítette: Kiss István
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Energia, munka, teljesítmény
By: Nagy Tamás…. A rögzített tengely körül forgó merev testek forgásállapotát – dinamikai szempontból – a tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzatával.
Különféle erőhatások és erőtörvények
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
Elektromosságtan.
Munka, energia teljesítmény.
Newton II. törvényének alkalmazása F=m*a
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
4. Tétel Erőhatás, erő, tömeg.
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
Dinamika alapegyenlete
Teljesítmény, hatásfok
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

Munka, energia teljesítmény

Mechanikai munka Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges irányban állandó sebességgel felemelünk. Ha az erő és az elmozdulás egymásra merőleges, akkor fizikai értelemben nem történik munkavégzés. Pl.: ha egy táskát függőlegesen tartunk, és úgy sétálunk, akkor sem a tartóerő, sem a nehézségi erő nem végez munkát.

A munka kiszámítása Az állandó nagyságú és irányú erő által végzett munkát úgy számoljuk ki, hogy az erőt megszorozzuk az erő irányába eső elmozdulással. Jele: W, mértékegysége: Nm=J Kiszámítása: W = F∙s Angol származású fizikus-kémikus, James Prescott Joule tiszteletére. Ha a test egyenes pályája és a változatlan nagyságú és irányú erő hatásvonala metszi egymást, akkor az erő munkája az erő pályaegyenesre eső összetevőjének és az elmozdulásnak a szorzata.

A munka kiszámítása Ha az erőt ábrázoljuk az elmozdulás függvényében akkor a grafikon alatti terület mérőszáma megegyezik a munkavégzés mérőszámával. Ezt állandó erő által végzett munka esetén könnyen beláthatjuk.

Emelési munka Fe Fneh=m∙g Emelési munkáról akkor beszélünk, ha egy testet függőleges irányba állandó sebességgel felemelünk. Ilyenkor: Fe=-Fneh Az emelőerő munkája: We=Fe∙h=m∙g∙h A nehézségi erő munkája: Wneh=Fneh∙h=-m∙g∙h mivel az erő iránya ellentétes az elmozdulással. Az emelőerő munkája egyenesen arányos a magassággal. Tehát minél magasabbra emeljük a testet, annál több munkát kell végeznünk.

Gyorsítási munka Ha egy m tömegű testre állandó erő hat s úton, akkor a test az erő irányába gyorsul. m F s Az álló helyzetből induló testen állandó erő hatására az elmozdulás irányában végzett gyorsítási munka: ahol v a test végsebessége, m a test tömege.

Súrlódási erő munkája Ha vízszintes felületen állandó sebességgel mozgatunk egy testet, akkor az általunk kifejtett erő megegyezik a felület által a testre kifejtett súrlódási erő nagyságával. Fh=-Fs m Fh Fs s Előjele negatív, mert a csúszási súrlódás akadályozza a mozgást. A húzóerő munkája ugyan ekkora, de előjele pozitív: Wh= ∙m∙g∙s.

Rugóerő munkája A rugó megnyújtásakor illetve összenyomásakor a rugóban fellépő erő egyenesen arányos a rugó hosszváltozásával, az arányossági tényező a rugóállandó: Fr=D∙x Ha a rugóban fellépő erőt ábrázoljuk a megnyúlás függvényében, akkor az origóból kiinduló félegyenest kapunk. A grafikon alatti terület mérőszáma a rugóerő munkájával lesz egyenlő. A rugóerő munkája:

Mechanikai energia Az energia a testek egy sajátos tulajdonsága, amely munkavégző képességük mértékét mutatja. Jele: E; mértékegysége: J (joule) Amennyiben az energia hasznosul, vagyis munkává alakul, a végzett munka révén a testek képesek átadni egymásnak energiájukat. Jellemzői: A testek, mezők elidegeníthetetlen tulajdonsága, amely a kölcsönható képességüket jellemzi. Az energia viszonylagos mennyiség. Fajtái: helyzeti energia mozgási energia rugalmas energia forgási energia

Energia változása munkavégzés közben A test mozgásával megegyező irányú erőhatás munkavégzése pozitív, a test energiája nő. A test mozgásával ellentétes irányú erőhatás munkavégzése negatív, a test energiája csökken. Ha egy testet egy időben több erőhatás éri, akkor a test energiaváltozását, a testen történt munkavégzést a testet érő erők eredőjével tudjuk számítani.

Helyzeti energia A viszonyítási szinthez képest h magasságba felemelt test helyzetéből adódóan energiával rendelkezik. Az energia mértéke megegyezik azzal a munkával, amelyet akkor végzünk, ha a testet a nulla szintről h magasságba emeljük állandó sebességgel, vagy amelyet a test végez, ha h magasságból a nulla szintre esik.

Mozgási energia Minden mozgásban lévő testnek van mozgási energiája. A mozgási energia mértéke megegyezik azzal a munkával, amelyet akkor végzünk, 1. ha egy m tömegű test sebességét nulláról v-re növeljük, 2. vagy amelyet a test akkor végez, ha sebessége v-ről nullára csökken.

Rugalmas energia Ha egy rugót megfeszítünk, megnő az energiája. Ezt hívjuk rugalmas energiának. A rugalmas energia megegyezik a hosszváltozás négyzetével, az arányossági tényező a rugóállandó fele.

Forgási energia Minden forgásban lévő testnek van forgási energiája. A forgási energia egyenesen arányos a szögsebesség négyzetével, az arányossági tényező a tehetetlenségi nyomaték fele.

Energiamegmaradás tétele Azokat az erőket, amelyeknek két pont között végzett munkája nem függ a pályagörbe alakjától, hanem csak a két pont helyétől, konzervatív erőknek nevezzük, mert munkájuk eredménye konzerválódik, azaz megőrzik az energiát. Konzervatív erő például a gravitációs erő és a rugóerő. A mechanikai energiák megmaradási tétele: Ha a testre ható erők eredője konzervatív erő, akkor a mechanikai energiák összege állandó: Em+Ef+Er+Eh=állandó

A teljesítmény A munkavégzés közben a munka nagysága mellett az is fontos kérdés, hogy mennyi idő alatt zajlott le a folyamat. A munkavégzés hatékonyságát a teljesítmény fejezi ki. Azt a fizikai mennyiséget, amely megadja a munkavégzés sebességét, tehát, hogy egységnyi idő alatt mennyi a végzett munka átlagteljesítménynek nevezzük. Jele: P, mértékegysége: J/s = W (watt) A pillanatnyi teljesítmény nagyon rövid időközhöz tartozó munkavégzés és az idő hányadosa.

A hatásfok A hasznos energiaváltozások mindig együtt járnak a cél szempontjából felesleges energiaváltozásokkal. Egy folyamat akkor gazdaságos, ha az összes energiaváltozás minél nagyobb hányada fordítódik a hasznos energiaváltozásra. A folyamatot gazdaságosság szempontjából a hatásfokkal jellemezzük. A hatásfok az a viszonyszám, amely megmutatja, hogy az összes energiaváltozás hányad része a hasznos energiaváltozás. Jele: η