A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

5. A klasszikus logika kiterjesztése
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Matematika a filozófiában
A fizika világ- és Isten-képe
Tudás, közösség, hatalom
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Mi a filozófia? Filozófia as tanév I. előadás.
IRE 9 /27/ 1 Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László2011. TÁMOP – I ntelligens R endszerek E lmélete 9.
Az iterációtól a diszkrét dinamikus rendszerig CSERESZNYEÉRÉSI KONFERENCIA Június Pécs Klincsik Mihály Sárvári Csaba.
1 1 1.
George Berkeley a lélekről: szubsztancia mint kötegelmélet Bartha Dávid.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A metatudat tere: a transzcendentalista kultúra The Space of Meta- Consciousness: the Transcendentalist Culture László Márfai Molnár (HU)
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Boole-algebra (formális logika).
Praxis-elméletek a szociális munkában Avagy: mi a kurzus értelme és aktualitása?
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Bevezetés a filozófiába
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Filozófia Intézet Jelentkezhetnek BA vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező Bölcsészek Társadalomtudósok Pszichológusok T ermészettudósok, matematikusok.
Tudományfilozófia Rédei Miklós
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Arisztotelész szillogisztikája
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Az irodalomtudomány alapjai Anglisztika alapszak Germanisztika alapszak Kedd ADs 035.
Az irodalomtudomány alapjai
FILOZÓFIATÖRTÉNET II. Ismeretelmélet
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Tudományfilozófia ETR Kódok: BBN-FIL , FLN Hétfő szoba Rédei Miklós ELTE BTK LogikaTanszék
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Hátralevő évek: Próbálkozás a paradoxon kiküszöbölésére a rossz úton – 1906 k. feladja. Vita Hilberttel a geometriáról: szélsőségesen konzervatív kantiánus.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
A fizika mint természettudomány
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz humanisták (Zabarella, …), Petrus Hispanus (a 18. századig). Az újkori tradicionális logika kialakulása: Ramus, Port-Royal, Jungius. Transzcendentális logika, szemben a formálissal: Kant, … A logika matematizálása: Leibniz, Bolzano, Boole, de Morgan, Schröder, Peirce, Frege. Nem minden fér bele: pl. Mill induktív logikája. Handbook of the History of Logic 3.: The Rise of Modern Logic – From Leibniz to Frege

Újkori tradicionális logika: megmarad a természetes nyelvi keretek között leegyszerűsíti a középkor túlfinomult distinkcióit elhagy témákat, pl. szofizmák, insolubiliák kialakít új kanonikus elveket a logika három alapelve: ellentmondás, kizárt harmadik, azonosság négy területe: fogalom, ítélet, következtetés, módszertan. a logika a helyes gondolkodás tudománya. Alapművek: Ramus: Dialectique/Dialectica (1555/56) Arnauld-Nicole: La logique, ou l’art de penser (1662) Jungius: Logica Hamburgensis (1638)

Arnauld-Nicole („Port-Royal logika”): Karteziánus logika Tárgy: fogalmak/terminusok/ideák Idea: egy dolog elmebeli érzékelése vagy megjelenése. Lehet világosés elválasztott, avagy konfúz (homályos). A proprietates terminorum elágazó farkú sárkányát felváltja a komprehenzió és extenzió (tartalom/terjedelem, intenzió/extenzió) kettőssége. Komprehenzió: amit a terminus implikál Extenzió: ami alája tartozik (része vagy eleme? azaz speciese vagy példánya?) Fordított arányossági törvény Propozíció: az elme összekapcsol/szétválaszt (valamilyen módon két terminust. (Propozíció-ítélet azonosítás: súlyos akadály a kijelentéslogika útjában.) Következtetés és feltételes propozíció azonosítása.

A visszavezetési elmélet: „fölösleges elmejáték”. A három (4) alakzatnak ismeretelméleti jelentőséget és külön-külön alapelveket tulajdonítanak. Pl. 3. alakzat: Ha két terminust ugyanarról állíthatunk, akkor részlegesen állíthatók egymásról is. Ha az egyik terminus tagadható valamiről, amiről a másik állítható, akkor az egyik részlegesen tagadható a másikról. Jövő hétre elolvasandó: Leibniz: Válogatott filozófiai írások (1986) „Általános megjegyzések” Az alapvető igazságok Szükségszerű és esetleges igazságok