A mohácsi busójárás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
farsangi témahét NAGY CSOPORT 2013.február
Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
NAGY CSOPORT VÍZ MODUL február 1-28.
Hortobágyi Nemzeti Park
A tél elűzése, a tavasz várása
Ausztráliai túra Az Ausztrál Államszövetség 6 szövetségi államból és 2 szövetségi területből áll, fővárosa: Canberra. A 6 szövetségi Új Dél Wales (New.
Zene: Wild Theme (The Shadows) (The Shadows) Utazás Norvégiában Kattints az előrehaladáshoz.
Világörökségünk A budai vár.
Marketing- és reklámügyintéző. KEDVCSINÁLÓ Reklámzabálók Promóciós kiállítás Promóciós kiállítás Év eleji kirándulás Év eleji kirándulás Egynapos kirándulás.
VILÁGÖRÖKSÉG MAGYARORSZÁGON.
Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Farsang Farsang és busójárás.
Arany János:   Alkalmi vers Az uj évet (ócska tárgy!) Kell megénekelnem, Hálálkodva, ahogy illik, Poharat emelnem. Mit van mit kivánni még Ily áldott.
Vigevano Egy 60 ezres városka Milánótól 30 kilométerre.
Vízkereszt és farsang.
A karácsonyi ünnepkör.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Sunny Dance Band.
A mohácsi csata.
Mohácsi busójárás /17 Készítette: Vaczkó Alex.
Örökség fesztivál. A Pécsi Napokra idén szeptember 15 és 25 között kerül sor. A tizenegy napos összművészeti fesztivál a baranyai térség egyik legszéleskörűbb.
Meghívó !!! Február 6-n a Nagyrákosi lakosság Nosztalgia Rönkhúzást tart 14 órai kezdettel. Melyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk.
Zene: Wild Theme (The Shadows) (The Shadows) Utazás Norvégiában Kattints az előrehaladáshoz.
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
Szellemi örökségek itthon és a Kárpát-medencében
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
Elég.
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Tudd van egy gyertya a szívünkben Van kié lobban, van kié nem
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Helyi értéktől a hungarikumig Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság.
Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Készítette: Mgr. Szarka Zsuzsanna
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Mert tudom, semmi nem szakíthat el az én Uram szerelmétől
Minden lépés, minden szó Legyen tiszta, mint a hó, ahol járok Te legyél az út!
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Amikor én még… Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
Luca napi szokások.
A NYANYELVI ISMERETEK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉSE A T EHETSÉGHIDAK P ROGRAMBAN Abaújszántó, május 22. Tehetségnap Vezető fejlesztő: Nagy Ottóné Fejlesztő:
Utazás Budapest. Helyszín, időpont Idén, 33-dik alkalommal, március 5-7 között kerül megrendezésre a Hungexpo budapesti vásárcsarnokban, Budapest.
Zene: Wild Theme (The Shadows) (The Shadows) Utazás Norvégiában Kattints az előrehaladáshoz.
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
Megváltóm, elfogadtalak! Szívem örül, az üdv enyém,
Világörökségek Magyarországon
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
Fogyatékosok Napközi Otthona
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a.
Székesfehérvári Királyi Napok 2013.
Jindo csodája.
Száll a hír, a legjobb hír földig hajol minden bölcs,
ĦåℓℓǿฟєєИ Ҝǿ√áčṧ Ṁΐℓáή .
Jindo csodája KATTINTS.
Mont Saint Michel Zene: Masters Of Chant – Brothers In Arms.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Kolozsvár.
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

A mohácsi busójárás

A busójárás egy népszokás, a Mohácson és környékén élő emberek farsangi ünnepsége. A mohácsi busójárás 2012 óta hungarikumnak számít.

Eredete A legenda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakosok megelégelve a rabigát ijesztő álarcokba öltöztek maguk készített zajkeltő eszközökkel éjszaka csónakkal átkelve a Dunán kizavarták a törököket Mohácsról.

Az öltözet Szőrével kifordított rövid bunda Szalmával kitömött gatya Színes gyapjúból kötött cifra harisnya Bocskor a lábon Derekukon öv vagy marhakötél Marhakolomp Kereplő vagy buzogány Birkabőrcsuklyás álarc

A jankelék A mohácsi busójárás másik jelmezes alakja a busó mellett. A busóktól annyiban különböznek, hogy van egy ronggyal teli zsákjuk. Előfordul, hogy korommal vagy keményebb tárggyal ütögetik a lányokat vagy régebben haragosaikat.

UNESCO 2009-ben a mohácsi busójárás felvették az emberiség szellemi kulturális reprezentatív listájára. Magyarországról elsőként ezt vették fel a listára. A nemzetközi jegyzéken szereplő elemek hirdetésével a szervezet célja felhívni a figyelmet a kulturális örökség szóban, tudásban, kézségben vagy szokásokban élő elemeinek védelmére.

Busócsoportok A busók többsége csoportokba tömörül, de minden évben vannak, akik spontán módon, egyedül, vagy kisebb alkalmi csoportulásként csatlakoznak a felvonulókhoz. A busócsoportok érintettsége is többszínű, hiszen vannak akik zenészek, táncosok, maszkfaragók, akik alkalmilag más csoportokkal spirituális kapcsolatba kerülnek. A csoportok delegált vezetőjükön keresztül egyeztetnek a város vezetőivel, a szervezőkkel. A csoportok egymás közti rivalizálása egyben folyamatos késztetést jelent a farsangi karneválon való színes és igényes megjelenésre.

Programok A „műsor” fő elemei: a partraszállás, amelynek során a túlparti „Szigetből”- ahogyan a helybéliek mondják, eveznek át ladikokon a busók. Jelmezes busófelvonulás a Kóló térről a főtérre. A télbúcsúztató koporsó vízre bocsátása. Sötétedéskor az egybegyűltek elégetik a telet máglyagyújtással és a főtéren körtáncokat járnak.

"szőrével kifelé fordítják mind a subákat, madzaggal kötik át, ráfűzve kong a kolompjuk; zúgva-búg a busók nagy kürtje, amott a kereplők vad recsegésétől visszhangzik messze a tájék, mintha pokolból támadt volna az ördögi népség, várja az indítást a busó-had." (Pákolitz István: Busó farsang)