EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Advertisements

SZÜLÉSZET NŐGYÓGYÁSZAT
HAPTONÓMIA Az affektív kontaktus tudománya
Szívbetegség és várandósság
A magzati vérkeringés.
Mese várandósságról és születésről.
Hogyan válasszak FOREX robotot?
A légzés és az egészség.
A légzés és az egészség.
SZOPTATÁS ELŐSEGÍTÉSE SZÜLÉSZETBEN SZÜLÉSZETBEN PAP KÁROLY AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza.
Hüvelyi szülésbefejező műtétek
Mikor beszélünk koraszülésről?
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
A csípőficam.
Sportolás hatása szervezetünkre
Alternatív szülési formák
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A terhességgel & szüléssel összefüggő szakértői kérdések.
Megtermékenyítéstől a születésig
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Vérzések, vér alakos eleminek problémái újszülött korban
Icterus újszülött korban
A mentális betegségek osztályozása,
SZÜLÉSVEZETÉS INTÉZETEN KÍVÜL
Újszülöttek helyszíni ellátása
AIDS Világnap: december 01..
Belső női nemi szervek.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Fejlődést befolyásoló tényezők:
PTE ÁOK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Második előadás.
Az emlősök osztálya.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Megújuló energiaforrás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A sírás és nyelvkiöltés a magzati korból származó viselkedésmintázat
Magzati veszélyeztetettségi állapotok
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
Mozgásterápia a mindennapi gyakorlatban
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
Csészealj pesszáriumok – Lyukacsos csészealj pesszáriumok
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az áldott állapot csodái
1. Anya – gyermek kapcsolat
Az OGYEI kiemelt programjai
A MÉHEN BELÜLI FEJLŐDÉS SZAKASZAI
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Veres Irén DE-EK IV. évf. szülésznő hallgató
Két élet védelme Két élet védelme (oxyologus speciális feladatai terhes nők ellátása során) Ács Gábor dr., Bányai Sándor dr., Furka Andrea oh., Lesznyák.
Gerincvédelem a mindennapokban
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Készítette: A No cigi csapata
Feltételes és Feltétlen Reflex
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Újszülött ellátása, jellemzői
PIHENŐIDŐK.
A képzés helyszíne, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta

A szülés időpontja Általában a terhesség 40. hetében következik be. A terhesség idő előtti megszakadásának (vetélés, koraszülés) oka lehet pl. az elégtelen progeszteron-termelés, a méh fejletlensége, stb.

Koraszülés A kihordási idő normális időtartama: 37-43 hét. A 37. hét előtt született csecsemők koraszülöttek. A koraszüléshez kapcsolódó zavarok adják csecsemőhalandóság vezető okát: ← a tüdő fukcionális éretlensége ← emésztőrendszer fejletlensége ← immunrendszer fejletlensége

A szülés szakaszai Tágulási szakasz (8 - 16 óra) Kitolási szakasz (néhány perc – 2 óra) Placenta leválása

Tágulási szakasz A szülőfájások megjelenése. Állandó, rendszeresen ismétlődő méhösszehúzódások, melyek egyre intenzívebbé válnak  a méh izmai megrövidülnek, felfelé húzódnak, ami által a magzatot lefelé, a méhnyakat pedig felfelé nyomják. A méhizomzat erőteljes kontrakciójának jelentkezése után 8-16 órával jön világra a gyermek – először szülő anyáknál hosszabb a vajúdási idő, mint ismételten szülőknél.

Kitolási szakasz A magzat előlfekvő része – általában a feje – erősen tágítja a szülőutat, ami az oxitocinszekréció reflexes fokozásán át a méhösszehúzódások erősödését váltja ki.

Apgar pontrendszer Kiterjedten használják annak megállapítására, hogy igényel-e az újszülött sürgős orvosi beavatkozást vagy sem. Az újszülöttet szülés után 1 perccel, majd 5 perccel ismét pontozzák a skálán. Az egyedi pontok összessége adja meg az újszülött általános fizikai állapotának mérőszámát. A 4-nél kevesebb pontot elérő újszülöttek igen gyenge fizikai állapotban vannak.

Apgar pontrendszer Értékelt jellemzők 0 pont 1 pont 2 pont szívfrekvencia < 100 > 100 légzésszám apnoe irreguláris, felületes vagy gasping (kapkodó) légzés élénk és sír bőrszín sápadt, cyanotikus sápadt vagy cyanoticus végtagok rózsaszín izomtónus atoniás hypotoniás élénk mozgás reflex-ingerlékenység nem reagál fintorgás aktív védekezés

A placenta leválása A méh összehúzódik lecsökkent tartalma köré. A méhlepény összelapul és leválik a méh faláról.

SZÜLÉSI ALTERNATÍVÁK ÉS PÓZOK

Apás szülés A leendő anya általában igényli, hogy gyermeke apja jelen legyen a szülésen:  az apa bátorítása, érzelmi támogatása megnyugtatja  sokszor csökkenti a fájdalomcsillapító iránti igényt  gyermekszületés különleges élményének megosztása érzelmi és pszichés eredménnyel is jár: erősíti a családi kötelékeket.

Víz alatti vajúdás/ szülés Magyarországon még nem túl elterjedt. A víz lazító és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt. A víz alatti szülésnek komoly ellenzői is akadnak, azonban a kutatások szerint a víz bakteriális fertőzöttsége nem jelentős, és a méh aktivitását, a szülés haladását kedvezően befolyásolhatja a langyos víz. A magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a vízben szülést nem támogatja, de nem is tiltja. Vannak országok (például Svédország), ahol törvény tiltja a vízben szülést. A víz alatti szülés hívei szerint, ez a szülés egyik legősibb formája, ez a fajta szülés összeköttetést jelent a magzati élet vízben töltött 9 hónapja és az evolúciós fejlődés között.

Egy víz alatti szülés képei

Szülőszék U-alakú, könnyen tisztítható. A farokcsontot és a gátat szabadon hagyja. Az élő és állítható „kartámla” maga a férj/ dúla, aki a szülő nő háta mögött foglal helyet. Kihasználja a gravitáció hatását, ülő helyzetben ugyanis a kontrakciók közti szünetekben a fej nem húzódik vissza, ezáltal könnyebb a koponya áthaladása a csontos szülőcsatornán. A szülő nőnek nem kell aktívan nyomnia, a lágyrész-sérülések általában elkerülhetők.