Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Újszülött ellátása, jellemzői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Újszülött ellátása, jellemzői"— Előadás másolata:

1 Újszülött ellátása, jellemzői
GONDOZÁSI ALAPISMERETEK BA Bekéné Zelecz Katalin

2 Az újszülött A szülés, születés az egész család számára élmény. Újszülött kor: a születéstől kezdve a köldökcsonk leeséséig tart/vagy az első 4-6 hét A 37 – 40. hétre született grammnál nagyobb baba. Testtömeg: gr Testhossz:48-54 A kép helye: Letöltés ideje:

3 Az újszülött ellátása Az első feladat az újszülött keringési és légzési rendszer funkciójának ellenőrzése és az életképesség megfigyelése. A kép helye: letöltés ideje:

4 Az újszülött jellemzői
Fej: aránylag nagy a törzshöz képest Bőr: élénkrózsaszín, magzatmázas A kép helye: Letöltés ideje: A kép helye: letöltés ideje:

5 APGAR pontozás Reflexingerlékenység Nem reagál Fintorgás
Aktív védekezés Értékelt jellemzők 0 pont 1 pont 2 pont Szívfrekvencia < 100 > 100 Légzésszám Apnoe Irreguláris, felületes vagy gasping (kapkodó) légzés Élénk és sír Bőrszín Sápadt, cyanoticus Sápadt vagy cyanoticus végtagok Rózsaszín Izomtónus Atoniás Hypotoniás Élénk mozgás

6 APGAR Pontozás 2. 0 érték a legkedvezőtlenebb 2 a normális
Az összes érték 0-10 között van. 0-3 között újraélesztés 4-6 intenzív megfigyelés 7-10 nincs teendő. A kép helye: letöltés ideje:

7 Az APGAR PONTOZÁS A pontozást rendszerint 1 és 5 perccel a szülés után végezzük el. Célja: az újszülött életjeleinek, életképességének vizsgálata. 5 tünetet, jelet vizsgálunk. Tünetenként 0-2pont adható. Max pont: 10

8 Köldökzsinór elvágás/ köldök ellátás
„Steril körülmények között ellátjuk a köldököt (egyszer használatos kapocs, hexachlorophen vagy povidone-iodid használható ha ez a szárazra törlés és az anya hasára helyezés előtt nem történt meg.” (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Egészséges újszülöttek ellátása szülőszobán és a gyermekágy ideje alatt) GYERUjszulott_ellatas_a_szuloszobanref_P.pdf A kép helye: letöltés:ideje:

9 A nyák leszívása A második feladat a nyák eltávolítása az újszülött légútaiból./steril eszközök használata kötelező/ Ha a magzatvíz tiszta és nincs nyálka a légutakban, a légutak leszívása nem szükséges. Ha a magzatvíz zöldesen festett, meconiumos vagy véres, azonnal le kell szívni a légutakat, hogy megelőzzük a magzatvíz vagy vér aspiratioját. Ha a magzatvíz sűrű meconiumot tartalmaz, a gyomrot is le kell szívni. Megjegyzés: Aspiráció: félrenyelés, tüdőbe kerülés Meconium: magzatszurok

10 Szem ellátása Szülés közben, a szülőcsatornában az újszülött fertőződhet gonorrhoeával ekkor súlyos gyulladás alakulhat ki. Ennek megelőzésére hazánkban kötelező a szem ellátása: Oculogutta neonatorum oldatot kell cseppenteni.

11 Fürösztés Csap alatt történik. Szappan nélkül. Csak leöblítés.
A magzatmázat nem kell lemosni.

12 Váladék leszívása a gyomorból
Nem túl puha szondával. Csökken a hányással kapcsolatos aspiráció veszélye. Gyomormosás(ha szükséges) 10ml fiziológiás só oldattal.

13 A korai mellrrehelyezés fontos.
Mellre helyezés A korai mellrrehelyezés fontos. A kép helye: letöltésideje:

14 A mérések, egészséges értékek újszülötteknél
Az újszülött súlyának, testhosszának és testméreteinek mérése.(hossz, súly) Fej körfogat: 34 – 36cm Mell körfogat: 32 – 34cm Testtömeg: gr Testhossz: 48 – 55cm RR(vérnyomás):80/40Hgmm Pulzus: /min Légzés:34-48/min Testhőmérséklet:36,5-37,5 C A kép helye: letöltés ideje:

15 Egyéb feladatok Felöltöztetés Pólya Karszalag MAMÁHOZ- mellre helyezés
Dokumentáció

16 Első orvosi vizsgálat 24 órán belül meg kell töténi.
Ellenőrizni kell: a légzést, keringést(pulzus száma, szabályossága)hőmérsékletet, bőrszínt, viselkedést, sírást. az adaptáció (alkalmazkodás) megfigyelése (vagyis hogy az újszülött hogyan alkalmazkodik a környezethez , a méhen kívüli élethez.

17 Az újszülött jellemzői
testtartás „Rendszerint ellazult állapotban fekszik. A könyöke, csípője, térde behajlítottan, törzse egyenes, a fejét pedig az egyik oldalra fordítja. Kezét feje mellett tartja.”(Dr. Bauer Béla)( szulottkori-jellegzetessegek.html) A kép helye: Letöltés ideje

18 Az újszülött táplálása
Korai mellre helyezés fontos. Már a szülőszobán is. A legjobb táplálék az újszülöttnek az anyatej. A kép helye: Letöltés ideje:

19 Újszülött jellemzői Bőre:rózsaszín,
magzatmázas születéskor nem kell lemosni. Pár nap elteltével ha hámlást tapasztalunk, az is természetes jelenség. Ha jó az oxigén ellátása, akkor rózsaszínű A bőr turgora (rugalmassága) megfelelő. Körmei, az ujjbegyet elérik, illetve túl érik. Köldökcsonk látható első, második héten leesik. Kialakul a köldök. Koponyája szabálytalan, ha hüvelyi szülés volt.

20 Kutacsok Nagykutacs:a homlokcsont és a falcsontok között lehet tapintani, még nem csontosodott össze. Kiskutacs hátul a falcsontok és a nyakszirtcsont között figyelhető meg ez egy kisebb háromszög alakú rés A kép helye: letöltés ideje:

21 ürítés Széklet Az első meconiumos.
Anyatejes táplálásnál: kenőcsös, kb:3-4 naptól:sárgás,”aranys árga” világos barna. Vizeletürítés: szalmasárga színű, Sokszor kb: 20-szo r keveset ürít. Normális esetben vizelet szagú, nem bűzös.

22 Sírása, arckifejezése Megszületéskor élénk, erős.
Ha hosszan tartó, éles, nehezen megvigasztalható, nehezen szüntethető, akkor arra oda kell figyelni, betegség jele is lehet. Arckifejezése: békés, alvás közben ráncai kisimultak, mosoly is látható néha. Ébren: „figyeli” a környezetét szemét mozgatja, hunyorog, vagy sír. Ha a nyugodt újszülött hirtelen erős éles sírásba kezd, vagy ha az addig élénk újszülött hirtelen aluszékonnyá válik, akkor orvoshoz kell fordulni.

23 reflexek Szopó reflex( táplálkozási): az arcát érintjük, a száját nyitja, szopó mozdulatokat tesz. Fogó reflex: ha a kezébe tesszük az ujjunkat, „ráfog”az alábbi linken megnézheti ?v=GNYvmcVV7-E Moro(átkarolási) reflex ha hirtelen zajt tapasztal pl: tapsolunk egyet a két kezével átkaroló mozdulatot végezhirtelen zajra /vagy hirtelen mozgásváltozást Moro reflexet az alábbi linkeken megtekintheti Német nyelven: ?v=DfnomzlY01I Angol nyelvű magyarázattal: ?v=s_lAFst43TE Elemi járás: felemeljük az újszülöttet, talpait kemény alapra állítjuk, amire lépegető mozgásokkal válaszol. elemi kúszás:hasra fektetetjük a gyermeket, talpát megtámasztjuk, erre térdét behajlítja, megemeli a popsiját

24 Idegrendszeri vizsgálatok-izomtónus, reflexek
Az alábbi linken megtekintheti: om/watch?v=SzMe48n StE8

25 Felhasznált/ ajánlott irodalom
Vízvári László(szerk):Gondozá stan, Műszaki Kiadó, 2004 Dr. Majoros Mária, Lajtai Zsoltné, Kollár Mónika, Dr. Dravai Sarolta: Az egészséges csecsemő és kisgyermek fejlődése, gondozása c. könyv, Líceum Kiadó, Eger, Dr. Bauer Béla:( bela.ro/2013/03/ujszul ottkori- jellegzetessegek.html Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Egészséges újszülöttek ellátása szülőszobán és a gyermekágy ideje alatt ollok/CSECCSEMOGYERUjszulo tt_ellatas_a_szuloszobanref_P.pdf


Letölteni ppt "Újszülött ellátása, jellemzői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések