Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magzat fejlődése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magzat fejlődése."— Előadás másolata:

1 A magzat fejlődése

2 Hétről hétre hogyan fejlődik a magzat?
1-4. hét: fogamzás 5. hét: Megkezdődik a gerincoszlop és az agy kifejlődése. Az embrió hossza négy milliméter. 6. hét: Kifejlődik és elkezd dobogni a szív. Kezdenek kialakulni a szemek, a fülek, a száj, és megjelennek a kar- és lábkezdemények is. 7. hét: Formálódik a tüdő, a gerincoszlop és az agy. 8. hét: Valamennyi fontosabb szerv jelen van, bár még nincsenek teljesen kifejlődve. A szív egyenletes ütemben ver. A magzat hossza két és fél centiméter.

3 6.héten

4 8.héten

5 9. hét: Most fejlődik ki az arc. Tisztán látható az orr.
10. hét: A fülkagyló kezdeménye már látható. Az ujjak és a lábujjak is feltűnnek. 11. hét: A legfontosabb szervek kifejlődnek, így véget ér a magzat legsebezhetőbb korszaka. Kialakulnak a külső és belső nemi szervek. A magzat súlya nagyjából 10 gramm, hossza 5,5 centiméter. 12. hét: Növekednek a körmök, a magzat szopja az ujját. Az eközben lenyelt magzatvizet vizeletként üríti. A magzatfolyadék minden huszonnégy órában teljesen kicserélődik. 13. hét: A csontvelő, a máj és a lép fokozatosan átveszi a vérsejttermelés feladatát. Fejlődik a csontozat.

6 9.héten

7 10.héten

8 11.héten

9 12.héten

10 13.héten

11 14. hét: A magzat képes elfordítani a fejét, és a homlokát is tudja ráncolni. Reagál a külső ingerekre. 15. hét: Sűrűsödni kezd a hajzat, megjelennek a szempillák és a szemöldökök. A magzat hallása is kifejlődött, így a magzat az édesanya szívverését éppúgy hallhatja, mint a hangját. Hossza tizenkét centiméter, súlya eléri a száz grammot. 16. hét: Az anya ekkor kezdi érezni a magzat mozgását. A magzat testét elborítja az úgynevezett magzatpehely, melynek a megfelelő testhőmérséklet fenntartásában van szerepe. 17. hét: Most kezd kifejlődni az ízlelőbimbó. A magzat hamarosan képes lesz megkülönböztetni az édes és savanyú ízeket. 19. hét: A fogínyben kialakulnak a tejfogak, és létrejönnek az állandó fogak csírái is.

12 14.héten

13 15.héten

14 16.héten

15 17.héten

16 18.héten

17 19.héten

18 20. hét: A magzat bőrén fehér zsíros anyag, a magzatmáz kezd kialakulni.
23. hét: A fiúknál kialakul a herezacskó, a lányok petefészkében máris több millió petesejt érik. 25. hét: A magzat agysejtjei tovább fejlődnek, miközben az agy struktúrája egyre szövevényesebb. A magzat a légzést gyakorolja. 27. hét: A magzat szemei nyitva vannak, és érzékeli a has bőrén átszivárgó fényt. 28. hét: Az ezen a héten megszületett magzat már életképes, bár a test rendszerei még nem kellően érettek.

19 20.héten

20 21.héten

21 22.héten

22 23.héten

23 24.héten

24 29. hét: A magzat szinte minden helyet kitölt a méhben
29. hét: A magzat szinte minden helyet kitölt a méhben. A szemek, amelyek most már felnyílnak és lecsukódnak, fókuszálni kezdenek. 31. hét: Működnek az idegsejtek és az idegpályák. A születendő gyermek érzi a fájdalmat, ha megbökik, megmozdul, és érezhetően reagál a hangos zajokra. Hossza kb. negyven centiméter, súlya mintegy 1,4 kilogramm. 33. hét: A tüdő mostanra teljesen kifejlődik. 37. hét: A magzat elkezdi kiválasztani a kortizon nevű hormont, amely segít a tüdő teljes kifejlődésében, hogy az a születést követően alkalmas legyen a légzésre. 38. hét: A magzat felszedett egy kis zsírt magára, ezért gömbölydedebbnek tűnik. Hajszálainak hossza elérheti az öt centimétert, és körmeire máris ráférne egy vágás. 39. hét: A magzat felveszi a születési testhelyzetet. Fejjel lefelé, maga alá húzott lábakkal kuporog a megszületésre várva.

25

26

27


Letölteni ppt "A magzat fejlődése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések