Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Erzsébet kor színháza
Advertisements

Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Reformkori színjátszások
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Shakespeare és az angol reneszánsz dráma
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Az angol reneszánsz színház
Shakespeare Rómeó és Júlia
A görög színház mint épület
Jules Verne.
A görög színház működése
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
VIII. Henrik feleségei.
A reneszánsz.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
MÓDSZEREK, FEJLESZTHETŐ KÉSZSÉGEK
Móra Ferenc
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Hamlet 15/B.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
Filmklub. Cím: Szerelmes Shakespeare Eredeti cím: Shakespeare in Love M ű faj: dráma – romantikus - vígjáték Ország: angol-amerikai Gyártási év: 1998.
Voltaire és Rousseau 23/B.
Anton Pavlovics Csehov
A Globe színház 18/A.
William Shakespeare és a színjátszás
Reneszánsz.
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
8. FRANCIA IMPRESSZIONIZMUS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Németh Antal rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
Üdvözöljük a Tisztelt Szervezőket és a Bíráló Bizottságot!
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Madách Imre: Az ember tragédiája
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája a színpadon
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare

Anglia a 16.század végére Európa nagyhatalma lett. Gyarmatosításai , kereskedelmei és ipara révén gazdag polgárság alakult ki. Az irodalom vezető műneme a Dráma lett. William Shakespeare(1564-1616) Stratford-Uvon-Aponba született , London melletti mező városba. Apja gazdag polgár , anyja földbirtokoslány volt. 1852-ben feleségül vette nála 8 évvel idősebb Anne Hathawayt , akitől három gyermeke született. 1586-87 táján hagyta el családját. 1592-ből való az első hír londoni létéről. Itt kapcsolatba került a színházzal , s ekkor már sikeres színész és drámaíró. 1599-ben épült Globe színház fő részvényese volt, s időközben –drámaírói sikerei révén-meg is gazdagodott. 1607 után írói sikerei révén meggazdagodott és befejezte a drámaírást. Stradfordban telepedett le. Anglia Felemelkedése

Írói munkássága Írói munkásságáról jóval többet tudunk . Összesen 37 darabot írt. Eleinte valószínűleg régebbi darabok feldolgozásával foglalkozott. Mintegy két évtizedes drámaírói munkássága legismertebb darabjai : Királydrámák pl.: VIII.Henrik IIIRichárd Romeo és Júlia Színjátékai közül: Szentivánéji álom Velencei Kalmár Ahogy teszik Vízkereszt Klasszikus történelmi drámái: Julius Caesar Hamlet Troilius és Cressida Ottelo Lear király Mcbeth Antonius és Kleopátra

Shakespeare színpada Hivatásos színtársulatok jöttek létre , s 1576 és 1616 között legalább tíz nyilvános színházat is építettek London külvárosaiban.Ezek közül a legnevezetesebb , a kívülről nyolcszögletű , belülről kör alakú Globe Színház , 1599-ben épült. A színpad jellegzetes hármas beosztása: Előszínpad Hátsó színpad Felső színpad A színterek gyors váltását , az idő és térbeni távolságok áthidalását tették lehetővé. A Shakespeare színpadon nem voltak díszletek. A színdarabokat egyfolytában játszották , nem voltak felvonásközi szünetek. A drámák nem felvonásokra tagolódtak , hanem színekre(jelenetekre). A női szerepet csak fiúk alakították , színésznők még nem szerepeltek a reneszánsz kori angol színházak színpadán. A középkori drámákból elsősorban a tér és az idő szabad kezelése , a hangulati ellentétesség , a hangnemek kevertsége őrződött meg az angol reneszánsz színjátszásában.

Fő műve Rómeó és Júlia Két ősi emberi emberi szenvedély , a gyűlölet és a szeretet tragikus szembenállása a témája Shakespeare fiatalkori művének , a Rómeó és Júliának . Valószínűleg 1594 és 1596 között Keletkezett . Nyomtatásában 1597- ben jelent meg. Szerelmi tragédiája: Ez a mű az angol reneszánsz első szerelmi tragédiája , melynek alapja az igazi szerelemből fakadó párválasztás. Rómeó és Júlia természetes vonzalma a reneszánsz szabadság vágy hírdetőjévé válik ,, mellyel akaratlanul is összeütköznek a régi kegyetlen feudális erkölcsökkel.

The End