Az értékkategóriák
A mezőgazdaság (halmozott) bruttó termelési értéke (termékek és szolgáltatások) 2001- ben folyó áron 1350 milliárd forint Szerkezete: - növénytermelés 52% - állattenyésztés 48%
Mezőgazdasági termékek termelése Milliárd Ft, folyó áron
A mezőgazdasági termelés volumene 1990-2000
Mezőgazdasági termékek bruttó termelésének volumenindexe 1990-2001
Mezőgazdaság bruttó (halmozott) termelési értéke Mg- i eredetű Termelő felhasználás 190 md Ft Halmozatlan bruttó termelés értéke 1160 md Ft
Mezőgazdaság bruttó (halmozott) termelési értéke Mg- i eredetű Termelő felhasználás 190 md Ft Nem mezőgazdasági eredetű termelő felhasználás 650 md Ft Mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke ( GDP hozzájárulás) 510 md FT
Az Agrárolló alakulása 1989- 2001
A folyó termelőfelhasználás volumenidexei 1990-2001
Mire nyújt fedezetet a bruttó hozzáadott érték? - amortizáció (kb. 70 md Ft) ( nettó hozzáadott érték 440 md Ft) - munkabérek, személyes jövedelmek - adók, járulékok, közterhek - nettó vállalkozói jövedelem ( nyereség) Az egyes kategóriák „kétarcúsága”.
Egyéb kategóriák: - nettó termelési érték - pótlási alap - bruttó jövedelem
A gazdasági szféra egészét felölelő ÁKM (1993-1996) (100% = Ágazat bruttó termelése, ill. kibocsátás) Y X W
ÁKM belső mátrix (X) és értékösszetevők (W)
ÁKM külső mátrix (Y) (Bruttó kibocsátás = 100%)
Élelmiszeripar aránya a GDP-ben százalék (%)
Élelmiszeriparban foglalkoztatottak aránya százalék (%)
Élelmiszeripar aránya a beruházásban
Élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma, Milliárd Ft
Élelmiszer forgalom részesedése az összes kiskereskedelmi forgalomból
Nemzetközi üzlet-láncok piaci részesedése a magyar élelmiszerkereskedelmi forgalomból
Élelmiszeripar tulajdonosi szerkezete 1992
Élelmiszeripar tulajdonosi szerkezete 2001
Egy főre jutó élelmiszer fogyasztás - alapélelmiszerek
Egy főre jutó élelmiszer fogyasztás - zöldségfélék, élvezetei cikkek
A magyar élelmiszerárak alakulása az EU áraihoz képest 2002 Megnevezés Egység EU átlagár Magyar ár Magyar ár/ EU átlagár euró % Fehér búzaliszt 1 kg 0,64 0,29 45,4 Fehér kenyér 500 g 1,17 0,35 30,2 Marhahús csont nélkül 10,67 4,75 44,5 Sertéshús csont nélkül 8,17 3,69 45,1 Főtt sonka 6,65 3,77 56,7 Csirke, tiszított 1kg 3,03 1,95 64,3 Tehéntej, pasztőrözött 1 liter 0,83 77
A magyar élelmiszerárak alakulása az EU áraihoz képest 2002 Megnevezés Egység EU átlagár Magyar ár Magyar ár/ Eu átlagár euró % Vaj 250 g 1,45 1,31 90,9 Tojás 12 db 2,07 1,01 48,5 Margarin 0,69 0,53 76,9 Étolaj 1 liter 1,98 1,21 60,9 Alma 1kg 1,6 0,41 25,8 Burgonya 1 kg 0,67 0,25 37,9 Vöröshagyma 0,97 0,48 49,2 Kristálycukor 1,15 0,77 67 Átlag 54,7
Élelmiszerárszint különbségek az EU tagországaiban az ezredfordulón EU átlag = 100
Az egyén fogyasztását befolyásolja J, A fogyasztó reáljövedelme Áx Az elsődleges élelmiszerek ára Áh A helyettesítő élelmiszerek ára Z Egyéb tényezők( szokások, életkörülmények, ízlések, reklám stb.) Bruttó nemzeti kereslet Fx= f( L, J, Áx, Áh, Z)
ÉLELMISZER KERESLET várhatóan megduplázódik 2025-re A világ népessége 8 milliárd fő körül alakul Növekedés a fejlődő országok városaira koncentrálódik 33 megaváros (8+millió) 500 nagyváros (1+millió) GDP növekedés megfelelő vásárlóerőt biztosít
KÍNÁLATOT KÖZVETLENÜL MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK A fajlagos hozamok növekedése Mezőgazdasági művelésbe kerülő, illetve onnan kivont területek Az intenzív művelési módok (öntözés, többszörös művelés) bővülésének mértéke A mezőgazdasági termelőkapacitások környezeti károsodása
AZ AGRÁRPIACI HELYZETRE HATÓ TÉNYEZŐK GDP tényleges növekedése a várt ütemben vagy annál lassabban gyarapodik a népesség hogyan fejlődik a világ agrárkereskedelmének logisztikai kapacitása mi történik Kínában? mi történik Oroszország/Ukrajna mezőgazdaságában? milyen ütemű lesz az élelmiszertermelés globalizációja?
A GLOBÁLIS ÉLELMISZER RENDSZER VÁRHATÓ HATÁSAI Olcsóbb élelmiszer a világ szegényeinek megbízhatóbban és kevesebb környezeti károsítással Növekvő mezőgazdasági termelékenység a felszabaduló munkaerőt lekötő vidékfejlesztéssel Alacsonyabb élelmiszer árak és csökkenő kereskedelmi diszkrimináció A fejlődő világ növekvő városi lakossága átalakuló élelmiszerkeresletének megbízható kielégítése, hatékony és környezetbarát termelés alapján A világ gazdag fogyasztói részéről jelentkező összetett kereslet minőségi kielégítése