A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alternatív energiaforrások
Advertisements

A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL
Süli Petra Van-e élet az olaj után?-A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás.
Energiatakarékos otthon
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
A güssingi energiaellátási modell Példa a decentralizált energiaellátásra Bödi Katalin.
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Szénhidrogén technológia és katalízis kurzushoz Jellemzők-1_2
Üzemanyagcellák Bondor Márk.
Szénhidrogén energetika
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Kőolajfeldolgozási technológiák
Az alternatív energia felhasználása
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Megújuló Energiaforrások
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Alternatív energiaforrások
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Megújuló energiaforrások
A kőolaj és a földgáz.
Környezetünk levegő minősége
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Szén felhasználása energiaforrásként 1890-re az Egyesült Államokban a szén mint legfőbb energiaforrás, felváltotta a fát. Az első szénnel fűtött erőmű.
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Fúzióban a jövő.
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás.
Energetikai gazdaságtan
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,
Készítette: Csala Flórián
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos fejlesztése a mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság területén lehetővé.
Készítette: Somogyi Gábor
Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d
Elektromos áram, áramkör
Az alternatív energia felhasználása
4. Energiaátalakitó folyamatok és gépek
James Watt.
Szén felhasználása energiaforrásként 1890-re az Egyesült Államokban a szén mint legfőbb energiaforrás, felváltotta a fát. Az első szénnel fűtött erőmű.
Fejlesztés, hasznosítás, profit Megújuló energiához kapcsolódó kutatások a Pannon Egyetemen Dr. Domokos Endre Egyetemi adjunktus - kutatásvezető Pannon.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
1. témakör Energetika 1. rész DR. ŐSZ JÁNOS ÁBRASOROZATA.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
A tüzelőanyag cella, mint az energia tárolás és hasznosítás eszköze Készítette: Nagy Linda Konzulens: Dr. Kovács Imre.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Kiss Bettina Hosszú Norbert
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Energetikai gazdaságtan
Energiaforrások.
Energia – történelem - társadalom
energia a víz elemeiből
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén lehetővé teszi azt, hogy képesek vagyunk nemcsak a Földön, hanem a világűrben is élni. A XIX. században az emberek otthonaikat fával vagy szénnel fűtötték, világításra petróleumlámpát vagy gyertyákat használtak, és vasúton, gőzhajókon utaztak, vagy lovon illetve gyalog közlekedtek. Mivel az elmúlt két évszázadban rendkívül megnőtt a népesség energiaigénye, a vegyészek és vegyészmérnökök új energiaforrásokat kerestek, folyékony üzemanyagokat, elemeket, akkumulátorokat és új típusú energiatakarékos technológiákat fejlesztettek ki. A kémia vívmányai forradalmasították a közlekedést: az autók, repülőgépek, az űrhajók és az utak építéséhez felhasznált, újonnan kifejlesztett illetve továbbfejlesztett szerkezeti anyagok révén. A természetes forrásból származó ércek és a kőolaj kitermelési technológiájának kidolgozásával, új anyagok kifejlesztésével a kémikusok az emberiség számára egy teljesen újfajta életstílust tettek lehetővé. I. 1. Energiaforrások Szén felhasználása energiaforrásként Kőolaj feltárása és kitermelése Nukleáris energia Alternatív energiaforrások I. 2. Elektromos energia tárolása és a hordozható energiaforrások Egyszer használatos elemek Akkumulátorok és újratölthető elemek I. 3. Utak és hidak alapanyagai Beton Aszfalt Fémek és ötvözeteik Karbantartási és javítási technológiák I. 4. Petrolkémiai üzemanyagok Benzin előállítása nyersolajból Üzemanyag adalékok Gépkocsi katalizátorok I. 5. Gépjárműipar Modern anyagok a kényelemért és a biztonságért Műanyag alkatrészek Gumiabroncs-technológia I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok Hélium Rakéta üzemanyagok Repülőgépek és rakéták szerkezeti anyagai I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS

Kronológia 1882 A háztartásoknak az első széntüzelésű erőművek szolgáltatnak elektromos áramot A német Gottlieb Daimler megépíti az első benzinnel működő, szikragyújtású, dugattyús motorral felszerelt autót Aszfalt burkolatú utak építése A szénhidrogének termikus krakkolásával (a molekulák hő hatására történő láncszakadása) nő a kőolajból kinyerhető benzin mennyisége Thomas Midgley Jr. ólom-tetraetilt alkalmaz kopogásgátló adalékanyagként gépjárművek üzemanyagában A francia Eugene Houdry kidolgozza a kőolaj katalitikus krakkolásának eljárását nagy oktánszámú benzin előállítására Az amerikai BF Goodrich cég kifejleszti az első tömlő nélküli gumiabroncsot Kifejlesztik a miniatűr alkálielemet Üzembe helyezik az első szilícium alapú napelemet Bemutatkozik a Boeing 707, mely megváltoztatja az egész légi közlekedést es években kifejlesztik az ólommentes benzint, és elkezdik betiltani az ólmozottat Számos autótípusba katalizátort építenek be Elterjed a lítium-ionos akkumulátorok alkalmazása a mobiltelefonokban és a laptopokban A Columbia Űrrepülő a világ első újrahasznosítható űrrepülője. I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS Eugene Houdry a katalitikus krakkolás konverterének modelljével A Daimler-féle gépkocsi egy bélyegen Boeing 707 Űrrepülőgépek Széntüzelésű erőmű Aszfalt burkolatú út készítése Thomas Midgley Jr. A Goodrich-féle tömlő nélküli gumiabroncs korabeli reklámplakátja Az első szilícium alapú napelem Gépkocsi katalizátor működési elve Lítium-ionos akkumulátor működési elve Töltés Merülés Áram- szedő Áram- szedő Lítium- anód Féligáteresztő hártya Lemezes inert katód