A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Esélyt az esélyteleneknek
Az egyenlőtlenségek és a szegénység
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Csoport munka.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Társadalmi rétegződés, életmód, szabadidő
A turizmus rendszer környezete
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Gazdaságszociológiai alapfogalmak Csere, piac, munkareőpiac.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
4. Egyenlőtlenség és szegénység
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A cigányság integrációja Magyarországon
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
Szegénység Alapfogalmak.
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Az urbanizáció és a térbeli társadalomszerkezet statisztikai vizsgálati lehetőségei Németh Zsolt KSH Pécsi Igazgatósága.
Kultúra és Szocializáció
A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA I.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Kommunikációs egyenlőtlenségek B 18. tétel A médiaelmélet fő kérdései: hatalom egyenlőtlenség.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
4. A társadalmi struktúra és rétegződés
Szociológia - Jogszociológia
Piacliberalizáció Magyarországon
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Thomas Piketty Paris School of Economics
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A munkahelyi diszkrimináció
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Társadalmi szerkezet és rétegződés
A magyar társadalom szerkezetének alakulása az utóbbi 100 évben
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
Gazdaság, társadalom és életmód az ötvenes években Sztahanovista családja körében.
Társadalmi struktúra és oktatás. A társadalom megközelíthető  Környezet, térbeliség  Struktúra  Kultúra felől.
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
A kommunista diktatúrák
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
LEADER, Identitás, Sport
Társadalmi szerkezet és rétegződés. Alapfogalmak Társadalomszerkezet: A különböző társadalmi csoportok (osztályok) közötti társadalmi viszonyok (pl. munkamegosztás,
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
Varga Júlia MTA KRTK KTI
Előadás másolata:

A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA II. Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő A bemutatót készítette: Péter Erzsébet

Kolosi Tamás „L” modellje Az 1960-as évektől a gazdaság társadalomszerkezetének újratermelési sémáját egy olyan L alak feszíti ki, ahol az L egyik szárát (függőleges) a redisztributív, a másik szárát a (vízszintes) a piaci viszonyok jelentik. A Kolosi- modell szerint az 1950-es években szinte kizárólagos volt a redisztributív jelleg, az erős központi beavatkozás felülről, a feltétlen lojalitás és alávetettség alulról. A központi irányítást egy szűk pártállami elit gyakorolta, amely csak később bővült különféle ágazati, minisztériumi és egyéb érdekek (szakszervezetek) szereplőinek bekapcsolódásával.

A merev tervutasítást a SZABÁLYOZÓK IDŐSZAKA követte, megjelentek az első gazdaság alulról jövő kezdeményezései, amelyek a szabályozó alkufolyamat eredményeképpen esetleg zöld utat kaphattak. Kialakult az INFORMÁLIS ÉRDEKEGYEZTETŐI MEZŐ, ami előrelépésnek számított, de nem volt nyílt pályázati rendszer. Megjelentek az áru és pénzviszonyok. MÁSODIK GAZDASÁG: - a gazdaság 10 %-át érintette - „megengedem-megszorítom” alternatíva - az árképzéssel próbálták szabályozni a magánszférát

Szelényi Iván „két háromszög” modell 1975 után a mezőgazdaságban és az iparban fontos eredményeket hoztak a magánkezdeményezések. Ennek eredményeképpen a társadalom rétegződése a 1980-as évek közepétől lényegesen megváltozott. Osztályszempontú megközelítés jellemzi. Véleménye szerint a vizsgált időszakban a legfeszítőbb ellentét a káder elit és a fizikai dolgozók osztályai között feszült. A munkásság a deklarációk ellenére nem volt hatalmat gyakorló uralkodó osztály, hanem a káder elit alávetettje.

Kolosi és Szelényi modell Hazánkban a gazdaság társadalomszerkezetét kétféle integráció alakította a hetvenes évektől: A bürokratikus-redisztributív Piaci Mindketten pozitív fejleménynek tartották a piaci integráció megjelenését, s a fejlődést ennek bővülésétől várták. A második gazdaság léte azt jelentette, hogy vele megnyílt az érvényesülésnek egy másik, a rendies szerkezeten kívüli lehetősége. Olyan hasznos ismereteket mentettek át, amelyek a piaci elvű társadalmak nélkülözhetetlen elemei.

A magyar társadalom rétegződése a 60-as 80-as években Ferge Zsuzsa: Társadalmunk rétegződése (KSH, 1963) Az ötvenes években két osztály és egy réteg modell, az un. Sztálini modell uralkodott, amelyben meghatározó szerepet kapott a termelőeszközhöz való viszony. Munkásosztály Termelőszövetkezeti parasztság Értelmiség

Ferge Zsuzsa rétegződés modelljének kategóriái Értelmiségiek, vezetők Középszintű szellemi foglalkozásúak Irodai dolgozók Szakmunkások nem mezőgazdaságban Betanított munkások nem mezőgazdaságban Segédmunkások nem mezőgazdaságban Mezőgazdasági fizikai dolgozók Nyugdíjasok

Kolosi Tamás empirikus rétegvizsgálatai a 80-as években Hipotézisek a Ferge modellből Státuszinkonzisztencia: A státusszösszetevők (dimenziók) közötti különbözőség, a meg nem felelés. Társadalmi státusz: életformaelemekből és a társadalmi pozíciót meghatározó elemekből áll. Életforma: Életviteli elemekből áll, a társadalmi pozíció a munkamegosztási helytől és az érdekérvényesítés mértékétől függ. 8 dimenzió A legjobb helyzetűek az elit a legrosszabb helyzetűek a depriváltak (a társadalom 1/5-de)csoportja.

Depriváltak A nehéz társadalmi helyzetűek, azok, akik a társadalmi átlaghoz képest megfosztottak, olyan hiányt szenvedők, akik nem tudnak helyzetükből fakadóan teljes értékű társadalmi életet élni. Nem csak az anyagi szükségletet szenvedők tartoznak ide, hanem akik nem tudják gyermekeiket iskoláztatni, esetleg nem kapnak társadalmi vagy politikai szerepet.

Rendszerváltás utáni évek TÁRKI Háztartási panel vizsgálat 1989-től létrejött egy többpártrendszerű, pluralista nyugati típusú parlamenti demokrácia és ennek intézményei. A gazdaság piaci alapúvá vált és a magánszféra meghatározó súlyú lett (70%). Az ország visszanyerte politikai szuverenitását, megszűnt a szovjet csapatok hazánkba való jelenléte és tagjai lettünk a NATO-nak.

Gazdasági és növekedési problémák (reformok, kölcsönök) Ugrásszerűen megnőtt a munkanélküliség Nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség ( a középréteg lejjebb csúszott) A változások vesztesei az alacsony iskolai végzettségűek, szakképzetlen munkások.

Az új elit Bürokrácia Burzsoázia (tőkések) Értelmiség Technokrata elit