Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Advertisements

Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Tisztítás, fertőtlenítés
Az ásványi anyagok forgalma
Vízminőségi jellemzők
Kémiai szennyvíztisztítás
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
AEROB KEVERŐS BIOREAKTOROK
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Upstream / downstream folyamatok
Aceton, butanol 2,3-butándiol
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Biológiai műveletek Mikroorganizmusok, sejt – és szövettenyészetek felhasználása műszaki feladatok megoldására. Mikroorganizmusok irányított tevékenysége.
Flotálás.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Élelmiszeranalitika előadás
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Egyéb fermentációs technikák
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
ADSZORPCIÓ.
A szennyvíztisztítás hulladékai
ADSZORPCIÓ.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Nitrogén mineralizáció
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A légzés fogalma és jelentősége
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
A Föld vízkészlete.
CUKORNÁD.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Mezőgazdasági Kiadó, Budapest
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Cefrézés.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
A szennyvíztisztítás hulladékai
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Lebontó folyamatok.
Szervetlen vegyületek
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Mezőgazdasági Kiadó, Budapest Ipari fermentációs eljárások alapjai, berendezések Aerob fermentációs technológiák Rezessyné dr Szabó Judit, egyetemi docens Sör- és Szeszipari Tanszék Ajánlott irodalom: Gyimesi, J. és Sólyom, L. (1979): Élesztő és szeszipari kézikönyv Mezőgazdasági Kiadó, Budapest Pándi, F., Sólyom, L. (1982): Az ecetgyártás

Ipari fermentációs eljárások fevere =forr Értelmezés: biokémikusok ipari mikrobiológusok BIOKÉMIKUSOK: szerves vegyületek lebontásához kapcsolódó energia nyerés IPARI MIKROBIOLÓGUSOK: tágabb értelmezés mikroorganizmusok alkalmazása szerves anyagok enzim katalizálta átalakítása céljából A fermentáció híd: ősi kultúrák jelenkor biológusok mérnökök biológia elektronika, komputer technológia A fermentációs technológia: fermentációs technika feldolgozási technika

Levegőztető rendszerek A levegőztetőknek biztosítani kell: az élesztősejtek oxigén ellátását a tápközeg keverését a keletkezett széndioxid eltávolítását Levegőztető rendszerek Álló levegőztetők Forgó levegőztetők Kombinált levegőztetők Hatásfok függ: tartózkodási időtől anyag átadási felület nagyságától Az oxigén beoldódást meghatározza: a levegőztetés módja a levegő buborékok nagysága, száma a levegő buborékok tartózkodási ideje a folyadékban a cefre összetétele a hőmérséklet és a nyomás

Oxigénabszorpció KL: Tömegátviteli koefficiens (O2-re!) mikroba flokkulum gomba pellet egyedi sejt gázbuborék gáz-folyadék határfelület oldott O2 a fermentlében HAJTÓ ERŐ KL: Tömegátviteli koefficiens (O2-re!) a: Gáz-folyadék hetárfelület KLa: Teljes abszorpciós koefficiens Levegőztetési hatékonyság C*: Telítési O2 koncentráció C: Aktuális O2 koncentráció lépései: 1. gázbuborék - gáz-folyadék határfelület 2. folyadék-film diffúzió 3. folyadék főtömege konvekció 4. mikrobát körülvevő folyadékfilm diffúzió 5. mikrobán belüli diffúzió 6. végső ellenállás az oxigénhasznosulás „reakció ellenállása” sebesség meghatározó lépés: a gázbuborék belsejéből a folyadék főtömege felé irányuló diffúzió C*= f(T°, O2 nyomás) Hőtoleráns mikroorganizmus mezofilbe

Álló levegőztetők Perforált csöves levegőztető Sugár csöves levegőztető levegõ be távozó levegõ távozó leveg ő ő be tápanyag adagolás Külső, belső vízhűtés 1-3 mm-es furatok Rossz hatásfok: 1-2 % Eltömődő furatok Max: 2-5 m3 reaktorok

Forgó levegőztetők Vogelbusch levegőztető Frings-féle önszívó levegőztető fékező lapok forgó levegő elosztó Kavitációs sapka levegő Előnyei: Nem igényel kompresszort, nincsenek eltömődő furatai, könnyen tisztítható A reaktor teljes térfogatában egyenletesen eloszlatja a levegőt. Jó hatásfokkal dolgozik: 30-35 % Forgó, üreges propeller perforált vagy hasított Késleltetett buborék eltávozás 100-200 ford/perc

Fermentációs termékek Mikrobiális biomassza Elsődleges metabolit termékek Másodlagos metabolit termékek Makromolekulák: enzimek poliszacharidok Rekombináns termékek

A fermentorok minimális szintű mérési és szabályozási feladatai rpm M hőmérséklet szabályozás P keverés szabályozása pH habgátlás gőz

Fermentációs technológia Cél: megfelelő mennyiségű és minőségű termék előállítása Szakaszos technológia – léptéknövelés

Élesztő biomassza előállítás műveleti lépései Melasz és tápanyag előkészítés Oltóélesztő és színtenyészet készítés Üzemi fermentáció Biomassza kinyerés – – feldolgozási technológia sütőélesztő aktív szárított élesztő inaktív biomassza

Saccharomyces cerevisiae Fakultatív anaerob szervezet Anyagcserét szabályozó mechanizmusok Pasteur effektus molekuláris oxigén jelenlétében az erjesztés gátlódik Crabtree effektus a cukor felesleg még jó oxigén ellátás mellett is gátolja a légzési enzimeket Sejt morfológia Aerob körülmények között: C6H12O6 6CO2 + 6H2O + 2876 kJ

A kereskedelmi sütőélesztő kémiai összetétele Víz: 72 % (20 % külső, 52 % belső víz) Szerepe: oldószer kolloid szerkezet Ásványi anyagok: 5-10 % (sz.a. %-ban) P>K>Mg>Ca>Fe>Na nyomokban: Cu, Zn, Mn, Co Szervesanyagok: 90-95 % (sz.a. %-ban) szénhidrátok (20-50 %) glikogén glükán-mannán trehalóz fehérjék (30-40 %) emészthetőség (86%) nukleoproteidek lipoidok ( 1-2 %) valódi zsírok szterinek, karotinoidok (ergoszterin) Vitaminok vízoldható vitaminok: B vitamin család PAB Nikotinsav Pantoténsav Biotin Folsav zsíroldható vitaminok: A-prekurzor D-prekurzor E = tokoferol K = phyllochinon U = ubichinon ENZIMEK

Az élesztőgyártás alap- és segédanyagai Szénforrás: Melasz Nitrogénforrás: szervetlen nitrogén tápsók: ammónium-szulfát ammónium-hidroxid monoammónium-foszfát diammónium-foszfát Foszfortartalmú anyagok: mono-, diammónium-foszfát vagy foszforsav Ásványi anyag igény: a melasz fedezi Növekedést serkentő anyagok: biotin adagolás Víz: Levegő: Az élesztő sejtanyagának előállításához

Melasz összetétele Víz – Cukor/szacharóz – nem cukoranyagok Száraz anyagtartalom: 80 % (50 % cukortartalom) Nem cukor anyagok szerves nem szerves (8-12%) Szerves anyagok: nitrogénmentesek: hemicellulózok pektinanyagok szerves savak raffinóz invertcukor nitrogéntartalmú: szabad aminosavak

Melasz előkészítés Előmelegítés Hígítás, savazás Hőkezelés Derítés 50 °C pH=5,0 1-2 perc 138 °C

Oltóélesztő előállítás Színtenyészet: Egysejt kultúra Laboratóriumi színtenyészet Kémcső 200 ml  2000 ml 2-3 nap 30°C Üzemi színtenyészet 200-400 liter buborékoszlop reaktor 1 – 2 m3 34 °C, 9 – 10 óra A fermentáció folyamatának ellenőrzése: cukorfogyás savfok biológiai tisztaság

Üzemi fermentáció Erjeszthető szénhidrát-koncentráció: több egymást követő szaporítási lépésben Erjeszthető szénhidrát-koncentráció: Ha csökkentjük a fermentlé aktuális cukorkoncentrációját, akkor a szaporodást segítjük elő a szeszképződés rovására. Nagyüzemi megoldás: rátáplálásos technológia A szakaszos tenyésztés végén friss, koncentrált tápoldatot adagolnak a rendszerbe. Az adagolás mértékét a fermentor szabad térfogata határozza meg. Szénhidrát adagolással a katabolit represszió megakadályozható. Nagy a produktivitás f

MAUTNER-féle technológia Üzemi színtenyészet (1. anyaélesztő) Üzemi szaporítási lépések: (2. anyaélesztő) 9 Blg° steril melasz + tápsók; 26-28°C, 15 m3, 50-100 m3/óra/m2, 3– 4 % alkohol, 9-10 óra  4 Blg° (3. anyaélesztő) csöves levegőztetők rátáplálásos technológia 100 m3, 1/3 melasz + tápsók; 28-30°C, 150-200 m3/óra/m2, (4. anyaélesztő) üzemi ágy készítése: steril melasz 15-20%-a 1,4 Blg°, beoltás a 3. anyaélesztő 1/3-ával, 250-300 m3/óra/m2, 12 óra Tárolás: sűrűtej formájában hűtés Eladó élesztő Tápanyag 5-10 %-a, 0,8 Blg°, beoltás a 4. anyaélesztő 1/5-vel, 300 m3/óra/m2, 12 óra Kitermelés: 100 kg melaszból (50 % cukor) 72-75 kg prés élesztő 8-9 Blg° 3 óra 5-6 Blg° 2,6-2,8 Blg° adagolás

Sűrűcefrés eljárások Technológiai fejlesztés előidézője intenzív levegőztetők Oxigén hasznosulás 20 -22 % Oltóélesztő mennyiségének növelése Melasz felhasználás növelése Szakaszos technológia – fermentor kapacitás növekedése Szaporítási ciklusok: 13-16 óra 3. generáció  4. generáció 5. generáció Kitermelés: 100 kg melasz  90-92 kg présélesztő

Feldolgozási technológia Biomassza kinyerés Fermentlé szeparálása, élesztőtej mosása, sűrítése, 20-22 % sz.a. Hűtés Tárolás Dob- Form. szűrés 35 % sz.a.

Szárított sütőélesztő előállítás Fermentáció CÉL: nagy trehalóz tartalmú élesztő biomassza élesztőtörzs enyhén alkoholos közeg: szénhidráttartalom növelése levegőztetés csökkentése Feldolgozási technika CÉL: aktív szárított élesztő

Aktív szárított sütőélesztő előállítása Koncentrálás: 35 % szárazanyagtartalom Extrudálás (adalékok: antioxidáns, felületaktív anyagok, stabilizálószerek) Dehidratálás: meleg levegő – fluidizációs szárítóberendezés Csomagolás

Ecet fajták Ecet: ~valamilyen etanol tartamú oldat fermentációja során nyert ecetsav tartalmú termék ~ valamely mezőgazdasági termék kettős fermentációjával előállított ecetsav tartalmú termék Fajtái: szeszecet borecet almaecet malátaecet savóecet zöldségecet mézecet

Ecetsav-baktériumok rendszertani besorolása Pseudomonodales Család: Pseudomonaceae Nemzetség: Acetobacter Gluconobacter (Acetomonas)

Ecetsav-baktériumok biokémiája Általános jellemzőik: szerves anyagok oxidálására képesek (etilalkohol ecetsavvá oxidálása), obligát aerob légzést folytatnak alacsony pH-án (2,5-3,0) is életképesek Gram-negatív jellegűek kicsi, rövid, olykor megnyúlt pálcák, egyesével esetleg láncokban faji tulajdonságaik labilisak, nagy mutációs hajlam Anyagcseréjük: szerves anyagok oxidálása a pentózkörben az Entner-Doudoroff úton a citromsav ciklusban glikolízis révén történő lebontás nem játszik szerepet Acetobacter: sejtet körülvevő csillózat - esetleg hiányozhat is acetátot, laktátot oxidálják Gluconobacter (Acetomonas): sarki csillózat - esetleg hiányozhat is acetátot, laktátot nem oxidálják nem rendelkeznek a citromsav-ciklus működtetéséhez szükséges enzimekkel

Az ecetsav-baktériumok élettani sajátságai Tápanyagigény: C forrás: alkoholok, monoszacharidok N forrás: ammóniumsók, aminosavak, peptidek Ásványi anyagok: P, Mg, K, Ca, Fe, Cu, Mn, S Vitaminok: pantoténsav, tiamin, p-amino-benzoesav, nikotinsav Bioszanyagok: élesztő autolizátum, kukoricalekvár, malátakivonat Alkoholtűrő képesség: 13 tf % Savtermelő képesség: 10-13 tf % Optimális szaporodási hőmérséklet: 25-32°C Hőpusztulás: 50-60°C Levegőigény: az ecetsav-baktériumok 1 g szárazanyagra számolt specifikus oxigénigénye: 7750 ml O2/óra

Acetobacter és Gluconobacter törzsek etanol oxidációja ecetsavvá CH3CH2OH Optimális oxidációhoz elegendő oxigén szükséges: az Acetobacter növekedéséhez: etanol > 0,02 % és ecetsav jelenléte is szükséges Az oxigén hiány a sejtek elhalásához vezet Összkoncentráció (g ecetsav/100g + tf % alkohol) Oxigénhiány Sejtpusztulás 5 % 2 min 34 % 12 % 10 – 20 sec

Az ecetgyártásnál alkalmazott tápközegek

Ipari eljárások – Nyugvó cefrés eljárások Orleánsi eljárás Pasteur eljárás 1 m2 alapterület, 30 cm magas Battériákba rendezhető Alapanyag: pasztőrözött bor Elérhető savtöménység: 10 % Hártyaképződés - Diffúziós anyagátadás Fermentációs ciklus idő 8 nap (10 l ecet) Termék: orleánsi borecet 4-5 % ecetsav tartalom, kellemes zamat

Mozgó cefrés eljárás – Frings-féle óriásképző 30-90 m3 gyűjtőtér levegő ecetelvétel forgácstér cefrevezeték elosztótér forgácstér Fajlagos levegő: 3-4 m3 Lefejtés: 0,3 tf % alkohol konc. Első ipari rögzített sejtes eljárás

Felületi, mozgó cefrés ecetgyártás műveleti lépései Denaturálás: 34 tf % alkohol 3,3 g/100 cm3 ecetsav Cefre készítés: 11,5 tf % alkohol 1,2 g/100 g ecetsav tápanyag: 1 g/l glükóz 0,5 g/l (NH4)2HPO4 0,5 g/l MgSO4 0,5 g/l MnSO4 nyomelem vitamin Fermentáció 0,03 tf % alkohol 11,5 tf % ecet

Szubmerz ecetgyártás – Frings acetátor Saválló acéltartály Levegőztető berendezés Levegőrotaméter Levegővezeték Habtörő Eltávozó levegő vezetéke Hűtővezeték Ellenőrző hőmérő Cefreszivattyú Fejtőszivattyú Alkográf vezérli az ecet lefejtését a cefre feladását