Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyéb fermentációs technikák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyéb fermentációs technikák"— Előadás másolata:

1 Egyéb fermentációs technikák
Auxosztátok (nutrisztát) pH-auxosztát

2 nutrisztát

3 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Félfolytonos fermentáció lnx Félfolytonos r. produktivitása α.V térfogatot fejtünk le 3-5 ciklus, l.glükonsavfermentáció

4 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Turbidosztát elvű folytonos fermentáció

5 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002  =max IS LEHET !!!

6 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 FELHASZNÁLÁSA: KUTATÁS, OPTIMÁLÁS

7 GRADOSZTÁT

8 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
Rátáplálásos (fed batch) szakaszos fermentáció A hanyatló fázis meghosszabbításaként értelmezhetjük a fed batch technikát, állandó, változó vagy periódikus módon friss tápanyago(ka)t adagolunk a rendszerbe, elvétel nincs. *alacsony állandó szintű S koncentráció (élesztőfermentáció, glükóz represszió, Crabtree effektus), *magas állandó S koncentráció (citromsav fermentáció) *prekurzor folyamatos adagolása (penicillin: fenilecetsav, triptofán:indol) pH szabályozás!! Változó térfogat, f(t): állandó, idõfüggő, folytonos, periódikus

9 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 VÁLTOZÓK Kvázi állandósult állapot μ=D

10 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Állandó betáppal: A teljes sejttömeg lineárisan nő Vfb  0,5-0,6 Vtotal Vvége 0,7-0,85 Vtotal

11 EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Ismételt fed batch fermentáció


Letölteni ppt "Egyéb fermentációs technikák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések