Az EU tejpiaci szabályozása. A tej és tejtermékek közös piaci szervezete n Belső piacszabályozási eszközök: –árrendszer –intervenciós rendszer –magántárolási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A tejágazat ökonómiai jellemzése
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Gabonaintervenciós rendszer az EU-ban
A gabonaintervenció eljárásrendjének kialakítása Magyarországon
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
Európai Uniós pályázatok Unio Tender Europa Kft..
Európai Uniós pályázatok
Értékesítési csatornák
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
Durumbúza termesztési támogatás A területalapú támogatás felett: 344,5 euró hektáronként Nem hagyományos területeken: 138,9 euró.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Készítette / Author: Tuska Katalin
KAP reformok (folytatás)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A k özös a grárpolitika jövője Horváth Gábor főtitkár főtitkár Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)‏
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pályázati lehetőségek Unio Tender Europa Kft.. Általános szabályok Társfinanszírozás Közép-Magyarországi régió: Budapest, Pest megye Konvergencia régiók:
Európai Uniós pályázatok
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Segélyezési rendszer átalakítása
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
A különleges tejtámogatás
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Export-import szabályozás
Marha, juh, kecskehús szabályozása.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
A szarvasmarha ágazat versenyhelyzete az Európai Unióban
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A tej- és a húsmarha ágazat, a marhahústermelés
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
A vágómarha- és marhahús -termelés
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
A vágómarha-termelés.
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
Cukor, napraforgó és burgonya
A magyar mezőgazdaság szerkezete
1 Az EU kudarca: A hagyományos ketrecek betiltása Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Az Európai Unió agrárfejlesztési politikája (CAPCARPE)
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
Európai Uniós ismeretek
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Az EU tejpiaci szabályozása

A tej és tejtermékek közös piaci szervezete n Belső piacszabályozási eszközök: –árrendszer –intervenciós rendszer –magántárolási támogatás –belpiaci támogatás –termelői tejkvóta és illetékrendszer –közvetlen termelői támogatások n EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem szabályozása: –import engedélyezés –export visszatérítés

A kvótarendszer

Az árrendszer céljai n piaci árstabilitás biztosítása n szezonális ingadozások mérséklése n termelők megfelelő szintű jövedelmének a biztosítása

A tej irányára n Az az ár, amelyet a termelői tej értékesítésekor az Unió piacán és a külpiacokon el kívánnak érni. n A tejév július 1-én kezdődik és a következő év június 30-ig tart. n A közösségi irányárat a 3,7% zsírtartalmú, feldolgozóhoz beszállított árra határozták meg. n Az irányár június 30-ig 30,98 €/100 kg utána fokozatosan csökken (2008. júniusban 25,72€)

Az intervenciós rendszer n Célja a tej és tejtermék piaci árának stabilizálása, a szezonális áringadozások mérséklése. n Vajra és sovány tejporra vonatkozik. n A felvásárlási ár nem lehet alacsonyabb az intervenciós ár 90%-ánál. n A felvásárlásokat az intervenciós ügynökségek pályázati kiírás alapján végzik.

A vaj intervenciós felvásárlása n Hetente megállapítják a piaci árakat, és tájékoztatják a Bizottságot. n Ha kialakultak a felvásárlás feltételei, az intervenciós ügynökségek kiírják a pályázatokat. n Csak előírásoknak megfelelő vajat vásárolnak fel: (pasztőrözött tejből, termelési engedéllyel rendelkező üzem, tejzsír-, víztartalom, gyártási idő, csomagolás).

A vaj intervenció felvásárlása n A pályázat tartalmi elemei: –ajánlattevő nem és címe –igazolás, hogy az árut a pályázati kiírást megelőző 23 napban gyártották –minimálisan 10 t felajánlott mennyiség, amit 25 kg-os tömbökbe csomagoltak. –a javasolt ár/100 kg –a vaj tárolási helye a felajánlás időpontjában –5€/100 kg biztosíték

A vaj intervenciós felvásárlása n A pályázatot adott hónap második és negyedik keddjén déli 12 óráig lehet benyújtani. n A nyertes ajánlattevő az ajánlattételi határidőtől számított 21 napon belül a vajat a kijelölt raktárhoz szállítja. n Az intervenciós hivatal az átvételt követő napon belül kifizeti az ajánlattételben jelzett árat.

A vaj intervenciós felvásárlása n Az első 30 nap próbatárolás n A próbatárolási időszak végén minőségellenőrzés, ha az áru ekkor nem felel meg a követelményeknek, az ajánlattevő köteles visszavenni és a tárolási költségeket kifizetni. n A vajat az intervenciós áron adják el, öt tonnánál nagyobb mennyiségekben. A vevő 10€/100 kg biztosítékot fizet.

A magánraktározási támogatás n Sovány tejporra n A szerződés az tejport tároló ország intervenciós ügynöksége és a magánraktározást végző természetes vagy jogi személy között jön létre. n A szerződéskötési kérelmet a betárolást követő 30 napon belül bel kell nyújtani.

A CAP új reformja (Single Farm Payment) és várható hatása az EU tejágazatára A módosított kvóta-rendszer 2014/15-ig fennmarad. Aszimmetrikus árcsökkentés (a vaj intervenciós árát 4 év alatt összesen 25%-kal, a sovány tejpor árát 3 év alatt 15%kal csökkentik. A tejtermeléssel összefüggő kifizetéseket 2008-tól kötelezően kell alkalmazni, de lehetséges a korábbi alkalmazás is.

n A vaj intervenciós mennyiségét is csökkentik, 4 év alatt tonnáról tonnára. n A tej irányárát megszüntetik. n A kompenzáció rögzített: 11,81 euró/t 2004-ben, 23,65 euró/t 2005-ben tól 35,5 euró/t. n Görögország kvótája megnő tonnával.

A reform várható hatása n n A tejárak csökkenése, mely a termelői árat a termelés átlagos önköltsége alá csökkentené 2010-re, támogatások hiányában számottevően csökkentené a termelés volumenét. n n A kisebb, kevésbé hatékony gazdaságok kénytelenek lesznek felhagyni a termeléssel, kvótájukat a nagyobb gazdaságok szerzik meg. n n Ugyanazt a tejmennyiséget kevesebb gazdaság termeli meg.

n n A kvótát megszerző gazdaságok az állománylétszám növelésével növelik termelésüket – a 150 tehénnél többet tartó gazdaságok a kibocsátást szándékozik növelni. n n A növekvő termelékenység eredményeként az EU termelési szintje nem változik, a belső fogyasztást mintegy 15%-kal továbbra is meghaladja majd. n n A világpiacon nem csökken az EU feleslegek okozta feszültség.

Az EU marhahús piacának rendtartása

A rendtartás célja, a termékkör meghatározása n n A rendtartás célja:   a termelés fejlesztése, a termékminőség javítása   a termelők megfelelő életszínvonalának biztosítása   a marha és borjúhús piac stabilizálása   a fogyasztók ellátása méltányos áron, megfelelő minőségű marha és borjúhús termékekkel

A rendtartás célja, a termékkör meghatározása A termékkör meghatározása:   élő marha és borjú   emberi fogyasztásra alkalmas friss, hűtött, és fagyasztott marha és borjúhús, vagy belsőség   emberi fogyasztásra alkalmas sózott, pácolt, szárított vagy füstölt marha- és borjúhús, vagy belsőség   egyéb tartósított, feldolgozott vagy dobozolt termékek, faggyú

Árjelentési rendszer n n A piaci intervenciós beavatkozások – –alapja: árfigyelések és az árjelentési rendszer működtetése. – –összegyűjtött árakat a tagállamok Brüsszelbe a Bizottságnak továbbítják, amely az árak alapján dönt a piaci beavatkozások formájáról.

Szarvasmarha piaci ár meghatározása Kötelező a vágóállat minősítési és árjelentési rendszer működtetése. n n A szarvasmarhák piaci árát a hasított testek EUROP minősítése alapján állapítják meg.

Szarvasmarha piaci ár meghatározása n A jegyzett árakból minden osztályra régiónkénti átlagárak kiszámítása Regionális árak súlyozásával minden osztályra kiszámolnak egy nemzeti referencia árat. Regionális árak súlyozásával minden osztályra kiszámolnak egy nemzeti referencia árat. Mért regionális árakat a tagállamok szerda éjfélig közlik a Bizottsággal. Mért regionális árakat a tagállamok szerda éjfélig közlik a Bizottsággal.

Szarvasmarha piaci ár meghatározása n n Az összes kategóriára együttesen megállapított közösségi piaci átlagár Ezt az átlagos árak súlyozott átlaga adja, a súlyozást az egyes kategóriákban vágott mennyiségeknek a Közösségben végzett összes felnőtt szarvasmarhavágáshoz viszonyított aránya határozza meg.

A pályázaton való részvétel feltételei n n Pályázatot a szarvasmarhavágásra engedéllyel rendelkező vágóhíddal rendelkező állat- és húskereskedők nyújthatnak be. A pályázatok benyújtása a kiíró tagállam intervenciós ügynökségénél történik, nyugta ellenében írásos ajánlattétellel. n n Minimum 10 tonnás mennyiség!

Intervenciós felvásárlás, magántárolás Az árut 10 és 20 tonna közötti tételekben kell leszállítani. n n Az intervenciós ügynökség a termék átadását követő nap között fizeti ki a sikeres pályázóknak a szerződött árat. n. n Magántárolási támogatást lehet igénybe venni.

Közvetlen termelői kifizetések Az Unióban a marhahús szektorban a piacok stabilizálása, a húsfogyasztás egyensúlyának megtartása, a termékek versenyképességének külpiaci javítása érdekében fizetett piaci támogatásokat fokozatosan csökkentik. Ezzel párhuzamosan növelik a közvetlen termelői kifizetéseket.

A közvetlen termelői kifizetések jogcímei n n Speciális prémium: hímivarú marha után járó éves prémium. Anyatehén támogatás: húsmarha típusú, vagy húsmarhával (beleértve a kettőshasznosítású fajtákat is) történt keresztezésből született és hústermelésre szánt borjak nevelésére tartott anyatehén, illetve üsző után járó támogatás.

A közvetlen termelői kifizetések jogcímei n Szezonalitást csökkentő támogatás: speciális prémiumhoz kapcsolódó támogatási forma. Célja a piacra kerülő állatok vágásának időbeni széthúzása. Vágási támogatás:vágóállat vágásra, illetve harmadik országba történő exportra leadásakor igényelhető. Vágási támogatás:vágóállat vágásra, illetve harmadik országba történő exportra leadásakor igényelhető. Extenzifikációs támogatás:speciális prémiumban és/vagy anyatehén prémiumban részesülő állatok után vehetik igénybe az állatsűrűségi előírások betartása esetén Extenzifikációs támogatás:speciális prémiumban és/vagy anyatehén prémiumban részesülő állatok után vehetik igénybe az állatsűrűségi előírások betartása esetén

Előlegek kifizetése Az adminisztratív ellenőrzések és helyszíni szemlék eredménye alapján a tagállamok a termelőknek előleget fizetnek, melynek mértéke a speciális támogatás, az anyatehén támogatás, valamint a vágási támogatás összegének 60 %-a. A speciális támogatás esetében az előlegszázalékot a tagállam 40 %-os mértékig csökkentheti. Az adminisztratív ellenőrzések és helyszíni szemlék eredménye alapján a tagállamok a termelőknek előleget fizetnek, melynek mértéke a speciális támogatás, az anyatehén támogatás, valamint a vágási támogatás összegének 60 %-a. A speciális támogatás esetében az előlegszázalékot a tagállam 40 %-os mértékig csökkentheti.

Az EU marhahús előállításának közelmúltban lezajlott reformjai n AGENDA 2000 (árcsökkentés-közvetlen kifizetés-új támogatási formák megjelenése) –kompenzáció a csökkenő közösségi intervenciós árakért = speciális prémium, vágási prémium –a húsmarhatartó termelők jövedelmének növelése= anyatehén támogatás –extenzív legeltetési technikák alkalmazásának ösztönzése= extenzifikációs prémium

–segítség a kedvezőtlen adottságú területek termelőinek, valamint azon az országok termelőinek, ahol a marhahústermelés fontos szerepet játszik= megemelt anyatehén prémium –piaci egyensúly biztosítása az év során=szezonalitást csökkentő prémium –tagállamok segítése, hogy támogassák a speciális termelési rendszereket= pótlólagos támogatás

n A támogatások összege: – €150/ökör speciális prémium – €200/anyatehén anyatehén prémium – €40-€80/db extenzifikációs prémium – €80/db vágási prémium

n A reform nem bizonyult olyan sikeresnek, mint ahogy várták. Továbbra is számottevő maradt az intenzíven termelő rendszerek szerepe és ezek kibocsátása. n A CAP legutóbbi reformja ezért azt a célt tűzte ki, hogy a kifizetéseket el kell választani a termeléstől és egységes farmonkénti - történelmi jogosultság alapján álló -,jövedelemtámogatásként folyósítani

n A reformtól azt várják, hogy a termelésre való ösztönzés megszűnése következtében az output csökkentésén keresztül a marhahús árak emelkedéséhez vezet. így pedig a jövedelmek fenntartása, vagy akár növekedése megvalósul.

n Egységes Farmtámogatás: felhígult változatot fogadtak el 2003 június 6-án. n 2005 jan. 1-től hatályos, de van átmeneti idő. n A tagállamok választhattak három forgatókönyv közül: – től alkalmazza a teljes szétválasztást –részleges szétválasztást alkalmaz és nem vállal kötelezettséget a teljes szétválasztásra. –csak től alkalmazza a szétválasztást

n Az EU termelők tehát a jelenlegi támogatáscsomagnak legalább egy részét a termeléstől függetlenül megkapják. n Az egységes támogatás egyes részei azonban bizonyos környezetvédelmi, vagy földvédelmi intézkedések megvalósításától függnek.