Herzog Csilla - Racsko Réka Eszterházy Károly Főiskola, Eger.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A Hallgatói Mentorprogram működése
Mozgóképkultúra és médiaismeret Háttér: ● Választható közismereti vizsgatárgy (5. érettségi tárgy) ● ig kétszintű az érettségi 2011-től a felvételi.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Gazdasági és vállalkozási ismeretek tanítása a Junior Achievement Magyarország Alapítvány programjával Bátán Báta, május 20.
Mire jó az internet? • Kommunikáció a családdal, a barátokkal • Elérhető információ és szórakozás • Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Híradók a közvéleményben június 16. Az adatok forrása : június 6-9. között készült 1000 fős telefonos kutatás.
Primer és szekunder kutatás
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Könyvtárhasználati verseny
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A munka világával kapcsolatos tudás
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.
Az Axon Lízing és Pénzügyi Zrt. arculatának elemzése
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER , BALATONALMÁDI A középfokú médiaoktatás legújabb.
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
„Sztárok” az irodalomban
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Felnőttoktatási tájékoztatója
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Tanítás- és tanuláselmélet V. A kompetencia Knausz Imre.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Közösségszervezés BA.
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
A 99,4 SUNSHINE FM BEMUTATÁSA, FELÉPÍTÉSE
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Kompetencia alapú szakoktatás
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Előadás másolata:

Herzog Csilla - Racsko Réka Eszterházy Károly Főiskola, Eger

I. Bevezetés: a médiaműveltség fogalma II. A médiaműveltség kutatás egy lehetséges iránya III. A kutatás kvantitatív és kvalitatív módszerei IV. Eredmények közlése V. Összegzés

„ A médiaműveltség olyan készségek, ismeretek és értelmezési képességek összességét jelenti, melyek alapján a fogyasztók hatékonyan tudják használni a médiát. A médiaműveltség hatékony használatán értjük: - a médiatartalmak tudatos választását - a médiatartalmak és szolgáltatások jellegének megértését - képesek legyünk hasznosítani az új kommunikációs technológiák által nyújtott lehetőségek teljes körét” (Forrás:

Forrás: (Forrás: Study on Assesment Criteria for Media Literacy Levels. Final Report edited by EAVI for the European Commission. Brussels,

I. Kvantitatív módszerek: Kérdőíves kutatás 2 saját fejlesztésű papír-ceruza mérőeszközzel (N=2954 tanuló) A.) Az elektronikus médiumok használatára vonatkozó kérdőív B.) A mozgóképkultúra és médiaismeret tárgyhoz kapcsolódó tudáselemek, ismeretek, készségek és képességek NAT-ra épített vizsgálata II. Kvalitatív módszerek: 1. Tanári interjú (N=111 tanár) 2. A mozgóképkultúra és médiaismeret órák osztálytermi folyamatainak teljes jegyzőkönyvezése ( N=105 tanóra ) 3. A tizenévesek médiaszövegeinek narratív elemzése (N=60) 4. A tanulók fókuszcsoportos foglalkozásokon történő megfigyelése (8 csoport, összesen 107 tanuló)

Miskolc Székesfehérvár Budapest Szeged Debrecen NyíregyházaEger Békéscsaba Szolnok Salgótarján Kecskemét

N=2954

Mennyire értesz egyet azokkal a kijelentésekkel, melyek a tévével kapcsolatosak? - Tévénézés közben is lehet hatékonyan tanulni - A televízió rossz irányba befolyásolja az embereket - A televízió jó irányba befolyásolja az embereket (kontroll kérdés) - A tévében mindenkinek azt szabadna néznie, amit akar - Válaszlehetőségek: nagyon egyetértek / egyetértek / nem értek egyet / nagyon nem értek egyet

Mint ahogy tudod, a tévében különböző műsorok vannak. Szerinted mennyire igazak / valósághűek az általuk közölt információk?  Valóság-show-k (olyan televízió műsorok, ahol a szereplőket különféle életszerűnek tűnő helyzetekbe helyeznek – mint pl. a Big Brother, A sziget, Való Világ, stb.)  Hírműsorok ( pl. a TV2, az RTL Klub, Duna TV)  Természettudományos műsorok (pl. a Duna TV, Magyar Televízió 1, National Geographic, Spektrum ) Karikázd be a műsorok mellett azt a számot, ami a Te véleményedet tükrözi! 1-5 attitűdskála (mindig igaz / legtöbbször / néha / sosem / nem tudom + Nem nézek ilyen műsort opció)

Mennyire kerülsz hatása alá a következő televíziós szövegfajtáknak? (1-től 5-ig számmal jelöld, hogy érzésed szerint mennyire hatnak rád az alábbi médiaszövegek!) 1= Egyáltalán nincs rád hatással 5=Nagyon erősen hat rád  Tudományos- és ismeretterjesztő műsorok, vígjáték, hírműsorok

N=2956

 Kiképzett kérdezőbiztosok  Az interjú személyes megkereséssel készült (N=111, ebből 58 általános, 53 középiskolai tanár)  A kérdéssort tartalmazó űrlap a 2009-ben lefuttatott pilot study eredmény figyelembe vételével készült  A szóbeli interjú 7 zárt végű és 4 nyílt végű kérdést tartalmazott Vizsgálat főbb kérdései: 1. A közoktatási intézményben melyik évfolyamon, és heti hány óraszámban tanítják a mozgóképkultúra médiaismeret tárgyat; 2. A médiaoktatás integráltan, vagy önálló tanórai keretben folyik-e; 3. A szaktanár milyen képzettséggel rendelkezik 4. Mi a médiaoktatás célja 5. Milyen a médiaoktatás technikai feltétele 6. Élnek-e a speciális, általában tanórai kereteken kívül történő oktatási formákkal (Pl: Sajtó és Tanulás=SÉTA; Hírlapot a diákoknak= HÍD)

Kérdés: Önálló tárgyként vagy integrált formában folyik a médiaoktatás? Önálló tárgy 79 intézményben (71,2%) Integrált forma 32 iskolában (28,8%) Kérdés: Milyen tantárgyba integrálják szívesen a Mozgóképkultúra és médiaismeret tárgyat? Magyar irodalom (17 ) Rajz és vizuális kommunikáció (12) Számítástechnika (5) Kérdés: Milyen végzettséggel rendelkezik a médiaoktató? Miért ő tanítja? Egyetemi szakirányos diplomával: 37 fő (33,3%) 120 órás továbbképzés: 34 fő (30,6%) Hiányzó óraszám miatt: 12 fő (10,8 %) Más ok miatt: 28 fő (25,2%)

 Végzettség foka, és szak  Módszertan (hagyományos /klasszikus, interaktív és újgenerációs módszerek)  Sokszínű médiatapasztalat, információszerzés csatornáinak folyamatos változása