Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vegyszer okozta sérülés diabetes lábon és annak következményei
Advertisements

Keringési szervrendszer betegségei
Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.
Válaszkészség vizsgálata
„D” modul: Mikrosebészet Célok
A Dévény- módszer.
Laparoscopic Appendectomia
KATASZTRÓFA ORVOSI SEGÉLYHELY (KOSH)
HÚGYCSŐ RUPTURÁVAL SZÖVŐDÖTT PENIS FRACTURA ESETE
13. Tétel.
Kerengési rendszer.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
Extremitas superior – felső végtag
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
KERINGÉSI RENDSZER.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Alapvető varrattípusok és speciális varrattechnikák
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Cystás vesebetegségek Obstruktív nephropathiak Vesedaganatok
Hydrocephalus. Shunt Dr. Fogarasi András PhD Magyarországi
Kisvérkör, nagyvérkör, magzati keringés, nyirokkeringés
Lestár Béla és munkatársai, Szent Rókus kórház sebészete
Dr. Fekete Zoltán dr. Gyurkovics Iván dr
Arteria profunda femoris aneurysmájának sikerrel operált esete
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Dr.Fekete Zoltán főo - dr.Gyurkovics Iván főo – dr.Bényi Béla
Az erek kórtana.
A nyirokkeringés zavarai
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
Shunt nélküli vitiumok
AngioCT.
CT vezérelt biopsziák.
Végtagok CT vizsgálatai
A gerinc és medence képalkotó diagnosztikája
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A Marfan-szindróma tünetei képekben
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
Csészealj pesszáriumok – Lyukacsos csészealj pesszáriumok
Lágyrész, izom, ín és szalagsérülések általában
A fogásképesség javítása posttraumás állapotokban
Csukló és kézmozgás javító:
Műtét technika alapjai
A MŰTÉT. FELTÉTELEK, ELŐKÉSZÍTÉS
Térdízületi TEP.
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
Elsősegély.
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Az emlőeltávolítás utáni reconstructio lehetőségei
Conicotomia, tracheostomia
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
ROM GYAKORLATOK Testrész Izület típusa A mozgás típusa
Sérvek (hernia) Orosz László.
ALAPVETŐ VARRATTÍPUSOK ÉS SPECIÁLIS VARRATTECHNIKÁK
A replantatio története
IDEGSÉRÜLÉSEK A FELSŐVÉGTAG PERIFÉRIÁS IDEGEIVEL KÖZVETÍTETT MOTOROS ÉS SENSOROS MŰKÖDÉS TESZI AZ EMBERI KEZET PÓTOLHATATLAN FOGÓ – ÉS ÉRZÉKSZERVVÉ. A.
Amputációk a kézen és a felső végtagon
Conicotomia, tracheostomia
Ambuláns betegek gondozása a kézsebészetben
Manuális témában a pályázatban vállalt sebészeti szakvizsga gyakorlati részének egységesítéséhez szükséges tananyag fejlesztés kidolgozásának irányítása.
NobelGuide TM Powered by Procera. Hagyományos implantáció lépései Paciens vizsgálata, megfelelő kezelési terv elkészítése.
Végtaghiányok, végtagrövidülés
IFELORE SOTE Oktatás Vérzések felismerése,
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Anaemia Dr. Boda Márta.
Extremitas superior – felső végtag
Előadás másolata:

Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az arteria radialis biztosítja. A tenyérben a két artéria a felületes és mély artériás ív útján egymással kommunikál. Ez az esetek 40 %-ában van így, mert gyakori a két artériás ív variációja.

Az érsérülés tünetei Nyílt sérülésekben a spriccelő artéria egyértelművé teszi az artéria sérülését, de a vérzés hiánya nem zárja ki azt (pl. ha thrombus zárja el a lument). Mindkét alkari artéria sérülésénél a kéz sápadt, a szövetek turgora elsősorban az ujjbegyeken csökken, a capillaris reflux zavart. Alkari artéria sérülésénél nem tapintható a csuklótájon az artériás pulzus. Az Allen teszt mind az egész kézre, mind egy-egy ujjra vonatkoztatva értékes felvilágosítást nyújt. Doppler- angiographia- műtéti revisio.

Érvarratok indikációja és technikája alkaron és csuklótájon Mindkét artéria sérülése az alkaron, illetve a csuklón abszolút műtéti indikáciot jelent. Ilyenkor legalább az a.ulnarist reconstrualni kell:

Az egyik artéria lekötése – különösen az a Az egyik artéria lekötése – különösen az a.ulnarisé alacsonyabb külső hőmérsékletnél fázékonnyá teszi a kezet A megmaradt 1db artéria esetleges későbbi sérülése fokozott veszéllyel jar. Az artéria varrata ill. pótlása technikailag jól kivihető. Ha az artéria sérüléséhez idegsérülés is társul, a hideghatás elviselhetetlenné válhat. A megvarrt artéria, a jobb vérellátás miatt csökkenti az idegvarratok után az intraneuralis hegképződést.

Az artéria radialis és az artéria ulnaris az alkar és a csukló magasságában 2-4 mm átmérőjű, a varrathoz a lupenagyítás is elégséges. A kipreparált érvégeket érfogóval lefogjuk, azokat Heparinos Ringer oldattal átmossuk és az érvégeket 8/0-as, 9/0-as atraumatikus varróanyaggal egyszerű csomós öltésekkel végezzük. Ettől proximalisan 7/0-6/0-5/0-as varróanyagot is használhatunk.

Műtéti technika Az ujjvégek varrata a legnehezebb technikailag. Lehetőleg minden ujjon legalább egy artériát és két vénát varrjunk. Műtét közben többször átöblítjük az érvégeket Heparinos Ringer oldattal.

Műtéti technika folyt. A megvarrt képleteket fontos bőrrel fedni – esetenként lebenyelforgatással. A bőrvarrat feszülésmentes kell hogy legyen. A kötésben az ujjvéget szabadon kell hagyni a keringés ellenőrzéséhez.

Érvarrat az ujjakon A digitalis idegek sérülésénél gondolni kell az ideg alatt fekvő artéria sérülésére is. A diagnozisban segít a digitalis Allen teszt. Az ideg- és érsérülésekhez gyakran társul a hajlító ín sérülése is. Ez a kombináció a mikrosebészeti korszak előtt az egyik legsúlyosabb ujjsérülést jelentette, amelyet gyakran követett amputatio.

Érvarrat az ujjakon folyt. Ma lehetőség van az ujj revascularisatiojanak helyreállítására az egyik, vagy mindkét artéria varratával.

A mikroérvarrat technikája Először az elülső falon helyezünk be 1-1 varratot egymástól 120º-nyira, ezek tartófonalként is szerepelnek. Ezt követi az elülső fal többi varrata. Ezután a tartófonalakkal és az érlefogókkal átfordítjuk az érvégeket és megvarrjuk a hátsó falat is. (A tovafutó varrat nem jó, mert beszűkíti a lument.)

A mikroérvarrat technikája folyt. Nagyobb kaliberkülönbségnél a vékonyabb éren “szalámi metszést” ejtve képezünk ki varrható felszínt, vagy a vékonyabb ér hosszanti bemetszését végezhetjük.