Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. www.ofi.hu Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy pályázat az Internet használat népszerűsítésére Tanulás a főzésen keresztül A Tempus közalapítvány Grundtrig pályázatása beadott projekt.
Advertisements

•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Tanuló szervezet.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
A TANULÓ SZERVEZETEKRŐL
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN Budapest, január 18.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Gondolatok az MKE Kémiatanári Szakosztályának működéséhez Vezetőségújító taggyűlés március 8. Szalay Luca, ELTE Kémiai Intézet.
Intézményfejlesztés = vezetésfejlesztés?
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Varga Attila A fenntarthatóságra nevelés új kihívásai.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
A szakiskola jelene és jövője
Barcsák Marianna KPSZTI
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek Varga Attila Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tel: 30/

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A tanulók viszonya az iskolához A magyar tanulók többsége szeret iskolába járni. A magyar tanulók többsége az iskola szóról a börtön szóra asszociál.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A jövő iskolája (OECD) Status quo – Bürokratikus modell – a rendszer megőrzése –Piac Iskolátlanítás –Hálózat –Válság - a rendszer elolvadása Újfajta iskoláztatás –Tanuló szervezet –Társadalmi központ

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az iskola mint tanuló szervezet Személyes kiválóság és önreflexió Mentális sémák, gondolati minták Közös jövőkép Csoportos tanulás Rendszergondolkodás

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A rendszergondolkodásról (Michael Fullan nyomán) Az oktatási rendszer –folyamatos átalakulásban van (NAT, közoktatási törvény) –sosem lesz tökéletes –minden elemén lehet csiszolni Következmények: – A reform, ha jól csináljuk örökké fog tartani –Aki csak másokban látja a hibát, maga is a probléma része.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Társadalmi központ Tanulásmenedzsment –Helyben releváns tudás –Információkezelés Együttműködés –Helyi közösséggel (Zöld Diákparlament) –Felsőoktatással, kutatóintézetekkel (debreceni egészséges életmód program) –Cégekkel (energiakaland.hu)

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A sikeres együttműködés jellemzői Nem extraszolgáltatás – a munka szerves része Pedagógiai célokat szolgál Közös jövőképen alapszik A vezetés aktívan támogatja Kicsiben indul és folyamatosan fejlődik, Folyamatos ellenőrzés, értékelés Az eredmények külső és belső kommunikációja

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Nemzetközi együttműködési lehetőségek U4energy –Energiatakarékosság, kampány, pedagógiai jó gyakorlat Carbon Detective –CO2 kibocsájtás csökkentés Beagle –Online biodiverzitás projekt fákról

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u CO2nnect.org - az iskolába vezető utazás CO 2 kibocsátásának vizsgálata - az eredmények megosztása egy nemzetközi adatbázis segítségével -a CO 2 kibocsátás összehasonlítása és megbeszélése - kapcsolatteremtés más iskolákkal - találkozás a helyi közösség más tagjaival és a közlekedés során keletkezett emisszió megvitatása - ötletek megfogalmazása és megosztása, hogyan lehetne a CO 2 kibocsátást csökkenteni

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Előnyök Magyarul is elérhetők, használhatók Optimális lehetőség a nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásra – önbizalmat ad Ugródeszka komolyabb együttműködések felé – pl. Comenius együttműködések Keretet adhatnak az iskolán belüli együttműködéseknek

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A ökoiskolák előtt álló kihívások Nem elég korán elkezdeni, később sem szabad abbahagyni Természet – társadalom egyensúly megteremtése a pedagógiai munkában Katasztrófapedagógia helyett személyes motiváció Ellenerőkre való felkészítés

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A fenntartható fejlődésre való nevelés helye tudomány és technológia társadalmi változások az összegyűjtött információk és stratégiák átadása, ökológiai ipar: az iskola mint az a hely, ahol kompetenciáink fejlődnek az egyén segítése, érzelmi fókusz, az iskola mint család demokratikus párbeszéd, társas folyamatok és tevékenységek: az iskola mint közösség természet a természet megóvása, az iskola mint értékközvetítő

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Köszönöm a figyelmet! Varga Attila