Írta és előadja: Hajgató Bence. Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
Advertisements

Az A vércsoport.
Korai János. Néhány szó rólunk  A PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐ TÁRSASÁG  Solymár, Nagykovácsi, Üröm határa, Külső Óbuda, Pesthidegkút,Pilisszentiván, Pilisvörösvár,
Hálózati és Internet ismeretek
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
Hardver alapok I. 10. osztály.
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Navigáció mobiltelefonnal
A HM EI RT Elektronikai Igazgatóság által kifejlesztett GPS rendszerek alkalmazása repterek forgalom irányítására
ILBK451, 2013/2014. I. félév, ea: Kovács Zita 4.Azonosítás AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI.
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)
Biztonsági kihívások a gyorsforgalmi úthálózaton Jákli Zoltán műszaki vezérigazgató-helyettes ÁAK zrt.
Számítógép, navigáció az autóban
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
GÉPJÁRMŰ BELÉPTETÉSI TECHNOLÓGIÁK (nem nyilvános járműbejáratok) avagy nem mind arany, ami fénylik Készítette: Filkorn József.
RF ID Sárkány Márta. Rádióhullámok útján terjedő információ Radio Frequency Identification Rendszer felépítése: Tag: azonosítandó entitás Leolvasó:
MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt. A mozdonyfedélzeti berendezések
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Dr. Berzéky József április 15.
Elektronikus vezetési karton
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Bemutatkozás Gergely Antal Gergő BME-VIK Mérnök informatikus szak
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Neumann elvek.
RFID labor az Intézetünkben
Közút-vasút keresztezések biztosítási módjainak összehasonlítása
A billentyűzet és a szkenner
Számítógépes alapismeretek
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Hálózatkezelési újdonságok Windows 7 / R2
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
Egészség Betegség.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Ember és környezetének viszonya
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
KÉSZÍTETTE: Mózes Norbert
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
Az adatvédelem szabályozása
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
1 „Lightweight” biztonsági megoldás rádiófrekvenciás azonosítással támogatott elektronikus kereskedelmi környezetben Cserbák Márton Konzulens:
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Personalization and privacy: a survey of privacy risks and remedies in personalization-based systems Eran Toch · Yang Wang · Lorrie Faith Cranor.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása
43. lecke A Humán Genom Program
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
AZ időspolitikák hatása
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
(Iskolai) Beléptető rendszer Raspberry Pi 2-vel.
A jövő Készítette: Bodó Beáta
Irat azonosítás május 9..
Gyakran felvetődő kérdés
A Fibonacci-féle sorozat
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
Előadás másolata:

Írta és előadja: Hajgató Bence

Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat működtető mesterséges nanoporok.  Mire képes? A DNS-ek és molekulák megvizsgálása és azonosítása.  Hogyan működik? A Nanopore elhelyezkedik egy mesterséges sejtmembránon és a DNS-ek vagy molekulák átjutásával adja meg az adatokat.  Mire jó? A rák és más hasonló sejtekkel kapcsolatos betegségek leküzdésének használatára és az egészséges életmód magasabb fokú ellenőrzése.

2. MAF (mass airflow) szenzor, IAT (intake air temperature) szenzor /járművek/  Autómobilokban és más járművekben elhelyezett beépített szenzorok.  Mire képesek? Mindkét szenzor legfőbb feladata a belső égésű motor és az ahoz tartozó készülékek hő és levegő mennyiségének és azoknak sürűségeinek vizsgálása.  Hogyan működnek? A szenzorok képesek leszűrni a levegő sűrűséget és továbítani azt az információt az ECU-nak (engine control unit).  Mire jók? Lehetővé teszik a motor meghibásodásának megelőzését, ezzel a balesetek egy részének a megakadályozását is elősegítik.

3. Mikrochip RFID (radio frequency identification) teknológia /állatmegjelölés/  Egy állat bőre alá elhelyezet mikrochip amely passzív RFID rendszert használ.  Mire képes? Egy leolvasó szkenner segítségével a chip megtudja adni azt a bizonyos számsort amellyel az állat beazonosítható.  Hogyan működik? A mikrochip-et az állatbőre alá állatorvosok ültetik be. Ezután a chip egy különleges rádiójelre reagálva adja meg a benne található számsort.  Mire jó? Habár a mikrochip nem képes az állat pozicióját lokalizálni, betudja azonosítani magát az állatott és ezzel megkönnyíti annak hazajutását.

4. GPS nyomkövető berendezés /elektronikus eszközök/  Szinte bármilyen kisebb, nagyobb elektronikai tárgyba elhelyezhető szenzorok.  Mire képes? Különböző szenzorokkal ellátott tárgyak helyzetének és pozíciójának bemérése, akár nagy távolságból is.  Hogyan működik? A berendezés különböző jeleket és adatokat továbbít műholdaknak vagy más vevő készülékeknek amelyek az információt egy védett internetes szerveren keresztül leadják a számítógépnek vagy mobil applikációnak.  Mire jó? Az ehhez hasonló szenzorok segítségével a Keresésnek egy új fejezetét nyitjuk meg.

Az adatok felhasználása 1.A magántulajdon védelme. 2.Rendfenntartás. 3.Pozíció keresés. 4.Egészség fenntartás 5.Társadalmi és Szociális felmérések.

Köszönöm a figyelmüket.