Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jövő Készítette: Bodó Beáta 2006.03.10.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jövő Készítette: Bodó Beáta 2006.03.10."— Előadás másolata:

1 A jövő Készítette: Bodó Beáta

2 Tartalom Nanotechnológia Nanotechnológia 2. Nanocsőchipek
A hatodik generáció Műholdak Optikai számítógép fagyott fényből Az intelligens ház

3 Nanotechnológia Az egyik jelenlévő trend a számítógépek fejlesztésében a mikrominiatürizálás, az az igyekezet, hogy mind több áramköri elemet sűrítsenek mind kisebb és kisebb méretű chipekbe. A kutatók az áramkörök sebességét a szupravezetés felhasználásával is igyekeznek felgyorsítani 1959-ben Richard P. Feynman Nobel-díjas tudós megjósolta, hogy egy napon a tudomány segítségével képesek leszünk egy enciklopédia tartalmát egyetlen tűhegyre felírni.

4 Nanotechnológia 2 1989-ben az IBM kutatói (IBM Almaden Research Laboratory, San Jose, California), pásztázó alagút mikroszkóp segítségével 35 xenon (Xe) atomot helyeztek el egy  -270 °C-ra hűtött felületre úgy, hogy az az IBM betűit formálta meg. Ma különleges anyagokkal (mint pl. a fullerén - C60) és speciális eljárásokkal parányi motorokat, eszközöket és a jóslathoz kapcsolódóan miniatűr, 10-9 m nagyságrendű betűket is képesek vagyunk készíteni

5 Nanocsőchipek A jövő mikroelektronikus eszközeinek vezetékei, diódái és tranzisztorai alig 1 angströmös (10-8 centiméteres) átmérőjű, grafitsíkokból “felgöngyölt” szén nanocsövekből készülhetnek. erősek, kémiailag inaktívak, elviselik a szélsőséges hőmérsékleteket, és vezetőként szinte ellenállás nélkül vezetik az áramot. Átmérőjük is jóval kisebb, mint a ma használatos legvékonyabb vezetékeké. Japán kutatók vizsgálatai szerint mikroelektronikai elemek nanocsövekből is készíthetők

6 A hatodik generáció A hatodik generációs számítógép létrehozására irányuló kutatás egy másik trend A születőben lévő hatodik generáció az együttműködő – kooperatív –, osztott irányítási struktúra felé halad. Ezek a folyamatirányító rendszerek már önszervező és önjavító „képességgel” rendelkeznek. Ha valahol meghibásodást észlelnek, a környezetükbe telepített egységek igyekeznek úgy elosztani a feladatokat, hogy a hiba ne okozzon jelentős mértékű termeléskiesést. Az előző generációkban kizárólag a „fej”, vagyis a központi számítógép tehette ezt meg. Az osztott irányítási rendszer működéséhez a nagyobb biztonság érdekében több elérési útvonalat kell kialakítani. A hatodik talán a biológiai elvek alapján működő számítógépeké lesz.

7 Műholdak Másik meglévő trend a számítógépes hálózatok fejlődése. Ezekben a hálózatokban már műholdakat is felhasználnak a számítógépek világhálózatának működtetésére.

8 Optikai számítógép fagyott fényből
A Harvard kutatói kimutatták, hogyan lehet ultrahideg atomok segítségével megfagyasztani és kontrollálni a fényt, hogy egyfajta "magot" - vagyis CPU-t -hozzanak létre optikai számítógépek számára Ezek a számítógépek tízszer gyorsabban lennének képesek szállítani az információkat, mint a hagyományos elektronikus eszközök. Ez az új kutatás forradalmi áttörés lehet a szupergyors számítógépek kutatásában, melyek elektronok helyett fény használnának az információ feldolgozására.

9 Az intelligens ház Hi-tech berendezések
A hálószoba különféle szenzorokkal van felszerelve, amelyek folyamatosan figyelik egészségi állapotunkat Az elektronikai berendezések egyetlen különlegessége a központi hálózat Az elektronikus konyhai eszközök mindegyike intelligens A hűtő megmondja, hogy mi van benne és mi hiányzik A sütők a legteljesebb mértékben tisztában vannak azzal, hogy egy-egy ételt meddig és milyen hőmérsékleten kell sütni, sőt akár recepteket is tölthetünk le rájuk az Internetről.

10 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "A jövő Készítette: Bodó Beáta 2006.03.10."

Hasonló előadás


Google Hirdetések