„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

VÁLLALKOZÓI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, június 16. Előadó: László Béla projektvezető (Magyar Kedvezményhálózat)
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
5. A reklám Megszületett a reklám törvény: évi LVIII. törvény (ami már megjelenése előtt is heves vitákat váltott ki) A törvény hatálya kiterjed,
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
1.4. Modern fizetési formák
DIGITÁLIS PÉNZ.
Készítette RÉZMŰVES RAMÓNA.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
E – Logisztika 1. szeminárium
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Erőrrásbevonás számvitele
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A piac Szakiskola.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Mobil fizetés és elektronikus fizetés „ Nem minden betétgyűjtés, ami annak látszik…” II. E-Money Symposium november 20, Hilton Budapest WestEnd.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Értékesítési csatornák
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A magyar háztartások fizetési szokásai
Kováts Surd, Martinovic Boris
A számítástechnika és informatika tárgya
Nagy Gábor MF01-M2.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Az e-kereskedelem (e-business)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
E-beszerzés Bravo csoport.
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Kérdések a második zh-hoz
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Makrogazdasági pénzügyek
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
GO! STORE® - MAGYARORSZÁG
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, MÁJUS.20.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
A hitelintézeti rendszer felépítése
Mítosz vagy valóság? Közműdíj-fizetés mobilról. 2 / Turny Ákos - Közműdíj-fizetés mobilon / 4/1/2015 Dinamikus fejlődés minden területen 1998 – 1999Az.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Bankmérleg, eszköz oldal
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Projektirányítás – kifejtős kérdések Feladatsor. 1. Adja meg a PCM szakaszait!
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
E-pénz hol vagy? Bartha Lajos MNB, Pénzforgalom és értékpapír-elszámolás IV. E-Money Symposium Budapest, november 3.
Az e-Bank az e-Számla és az e-Elszámolóház, mint komplex megoldás Budapest, február 23.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Copyright © Billbarter Hungaria Zrt. Megoldás a lánc és körbetartozás problémáira, forrásnyújtása vállalkozásoknak, üzleti kockázataik csökkentésére!
A bankrendszer.
A PÉNZ KELETKEZÉSE, FEJLŐDÉSE ÉS A MAI PÉNZ
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
A piac és a piacgazdaság
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Előadás másolata:

„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, 2012. október 3

Helyi pénz e-pénz formában? TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0019 A Kaposvári Egyetem tudományos képzési tevékenységeinek és szakmai műhelyeinek fejlesztése Helyi pénz e-pénz formában? Gál Veronika – Kolber Kitti – Gáspár Bencéné dr. KE-GTK Pénzügy és Számvitel Tanszék

Alapkérdések Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a helyi pénz? A helyi pénz milyen pénzfunkcióval vagy pénzfunkciókkal rendelkezik? A pénzhelyettesítők melyik típusába tartozik? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az elektronikus pénz? Hogyan definiálják az elektronikus pénzt? Milyen a jogi szabályozás? Ezeknek a tulajdonságoknak milyen kapcsolata van a pénz definíciójával, tulajdonságaival?

A pénz funkciói Értékmérő: termékek árai a pénzben határozódnak meg. A termék ára = belső értékével. Közvetíti a cserét. Forgalmi eszköz: Az áruk forgalmában a tranzakciók a pénz segítségével bonyolódnak le. A pénz és az áru azonos időben, de ellentétesen mozog. Fizetési eszköz: A pénz és az áru eltérő időben ellentétesen mozog. Felhalmozási eszköz: A pénz tartalékolása a vagyon felhalmozódásának egyik formája (kincsképző funkció). => Állandó igény, hogy stabil, ne csökkenő értékű legyen. Világpénz: az előző funkciókat egyes pénznemek képesek a nemzetközi forgalomban is betölteni. *Kun János:A pénzhelyettesítőkről taulmány, 2006. november

A pénzhelyettesítők létrejötte Mára „a pénz elvesztette áruformáját”. Megjelentek a pénzhelyettesítők (fizetésre a pénzzel egyenértékűen használhatóak). A pénzhelyettesítők társadalmi – gazdasági igényt elégítenek ki, beilleszkednek a pénzügyi rendszerbe. Pénzteremtésre a pénzhelyettesítők általában nem alkalmasak. A pénzhelyettesítők csak helyettesítik, nem teremtik a pénzt. Kivétel a hitelkártya: a hitelkártyával történő vásárláskor, a hitelkeret terhére pénzt teremtünk. * Pénzügytan, 1998. 15. oldal **Kun János:A pénzhelyettesítőkről taulmány, 2006. november

A pénzhelyettesítők csoportjai A pénzhelyettesítők 2 nagy csoportja (Kun, 2006): Technikai pénzhelyettesítők: céljuk a pénz hagyományos forgalmi eszköz funkciójának javítása. A pénzhelyettesítőnek megfelelő számlapénz- vagy bankjegymennyiség valahol letétben van. Az eladó minden tranzakció után készpénzre (bankszámlapénzre) váltja a pénzhelyettesítőt. Közgazdasági pénzhelyettesítők: céljuk a gazdasági aktivitás serkentése egy-egy térségben, vagy vállalkozói körben => a pénz gazdasági szabályozó funkcióját kívánják javítani. Ez az utóbbi megállapítás a helyi pénzre különösen igaz. *Kun János:A pénzhelyettesítőkről taulmány, 2006. november

A helyi pénz funkciói Milyen funkciókat tölt be a helyi pénz a pénz funkciók közül? Megállapítások: Értékmérő funkciója van: a helyi pénz egy egysége és a hivatalos pénz egy egysége vagy egy-egy arányban áll egymással, vagy az árak a helyi pénz valamilyen mennyiségében is meghatározhatók. A hivatalos pénz rendelkezik az értékmérő funkcióval => a helyi pénznek is van ilyen funkciója. Forgalmi funkcióval rendelkezik: áruk, szolgáltatások vásárlására alkalmas fizetőeszköz.

A helyi pénz, mint pénzhelyettesítő A helyi pénz célja a gazdasági aktivitás serkentése. Társadalmi – gazdasági igény hívta életre. Értékmérő és forgalmi funkciója van. Ebből következik: Technikai pénzhelyettesítő a pénzfunkciói alapján. Közgazdasági pénzhelyettesítő a célja alapján. *Kun János:A pénzhelyettesítőkről taulmány, 2006. november alapján

Elektronikus pénz EKB definíciója Európai Központi Bank: Technikai eszközön elektronikusan tárolt pénzügyi érték, amely széleskörűen használható fizetésekre anélkül, hogy szükségképpen igénybe kellene venni a bankszámlákat és a kibocsátót a tranzakcióhoz. Az elektronikus pénz alapvetően előre fizetett eszközként működik. Report on Electronic Money, 1998., http://www.ecb.int/pub/pdf/other/emoneyen.pdf

Elektronikus pénz Magyarországon/1 Hpt, CXII. törvény, 1996: „a hitelintézet által kibocsátott fizetési eszköz (kártya, csekk vagy egyéb dolog), amely birtokosa számára lehetővé teszi, hogy a kibocsátó hitelintézettel szemben fennálló valamely pénzkövetelésével rendelkezzék, annak terhére készpénzt vegyen fel vagy áruk, illetőleg szolgáltatások ellenértékét kiegyenlítse”. Nem konkrétan az „elektronikus pénz”-t, mint készpénz-helyettesítő fizetési eszközt definiálja.

Elektronikus pénz Magyarországon/2 Az 1996. évi CXII. törvény 2009. X. 1-jén hatályba lépő módosítása már meghatározza az elektronikus pénz illetve az elektronikus pénzeszköz fogalmát alapján: „5.2 Elektronikus pénz: készpénz átvétele illetőleg számla- pénz átutalása ellenében kibocsátott elektronikus pénzeszközön tárolt pénzérték, amelyet elektronikus fizetés céljából a kibocsátón kívül más is elfogad. 5.3 Elektronikus pénzeszköz: olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz - így különösen értéktároló kártya, számítógép memória - amely az elektronikus pénz tárolására szolgál és amellyel az ügyfél közvetlenül végezhet fizetési műveleteket.”

Elektronikus pénz jellemzői Az elektronikus pénz (e-pénz) sajátos elektronikus fizetési eszköz. Az e-pénz a bankjegyekhez és érmékhez hasonlóan javak és szolgáltatások vásárlására használható. Pénzhelyettesítő eszköz a fizetési eszköz funkciója révén. Ezen funkciója alapján a technikai pénz-helyettesítők csoportjába tartozik. Az e-pénz ugyanakkor a célja alapján, mely a fizetési forgalom gyorsítása, és ezáltal a gazdasági aktivitás fokozása, a közgazdasági pénzhelyettesítők körébe tartozik.

Az elektronikus pénz fajtái Azonosítható e-pénz: minden egyes tranzakció valamilyen központi rendszerben kerül feldolgozásra. Anonim e-pénz: minden tekintetben hasonló a fizikai pénzhez, nem lehet követni a mozgását (Mondex) On-line e-pénz: a tranzakció végrehajtása során kapcsolatban kell lennie a bankkal. Off-line e-pénz: nem kell a bankjával folyamatos kapcsolatban állnia, mert a tranzakció nélküle is lebonyolítható. (Ez lényegében igazi digitális készpénz.) Zárt e-pénz: csak igen korlátozott felhasználási lehetőséggel rendelkezik, azaz nem használható olyan széles körűen, mint a készpénz. Nyílt típusú: az elektronikus pénztárcában tárolt érték a pénzzel egyenértékűen kezelhető. Ecopédia, www.dolceta.eu; Kapócs Tamás: Elektronikus pénztárca alkalmazás tervezése és fejlesztése chipkártyás környezetben, BMGE, 2006

Elektronikus pénztárca (e-purse) Az elektronikus pénz biztonságos tárolására és az ezzel kapcsolatos tranzakciókban való részvételre alkalmas elektronikus eszköz. Az e-pénz úgy kerül forgalomba, hogy a vásárló készpénzért (érméért vagy bankjegyért) előre megvásárolja és az elektronikus pénztárcájában azt rögzíti. Az e-pénz számos különböző elektronikus hordozóeszközön jelenhet meg, akár készpénz kiadó automatáról (ATM) akár az internetről letölthető. Feltölthető intelligens (smart) kártyákkal működő rendszer. http://www.mimi.hu/gazdasag/elektronikus_penztarca.html Kapócs Tamás: Elektronikus pénztárca alkalmazás tervezése és fejlesztése chipkártyás környezetben, BMGE, 2006

Az elektronikus fizetési rendszer funkcionális modellje Figyeljük meg! Elektronikus pénzfizetésnél a fogyasztók a kibocsátóval, a kereskedő az elfogadó bankkal áll kapcsolatban. Forrás: Association of E-money Institutions in the Netherlands: Electronic Money and E-money, Instituitons, 2002. 7.oldal,

A helyi pénz működése, elszámolása Figyeljük meg! A lakosság és a vállalkozások is a kibocsátó szervezettel állnak kapcsolatban. Forrás: Wickert Irén – Szarvas-Fekete Tibor – Tapolczai Tímea – Balogh László: Saját kibocsátású utalványok (helyi pénz) számviteli elszámolása, Gazdasági és üzleti kihívások a Kárpát-medencében, Státus Kiadó, Madéfalva, 2011., ISBN 978-606-8052-52-6, 320. oldal

A helyi pénz és az elektronikus pénztárca elszámolási rendszerének összevetése Az előző két ábra alapján látható, hogy az elszámolás logikája nagyon hasonló. A fogyasztó, a lakosság mindkét rendszerben a kibocsátóval áll kapcsolatban. Eltérés a vállalkozások, kereskedők kapcsolatában van: az elektronikus fizetési rendszerben ők az elfogadó bankkal vannak kapcsolatban, és az elfogadó bank áll a kibocsátóval kapcsolatban, az utalványrendszerű helyi pénz esetében a vállalkozások is közvetlenül a kibocsátóhoz kapcsolódnak.

Következtetések A helyi és az elektronikus pénz definícióinak, jellemzőinek, funkcióinak és a lehetséges fizetési módoknak áttekintése után az alábbi a következtetésre jutottunk: A helyi pénz kibocsátása elektronikusan is lehetséges. Tipikusan zárt e-pénz formában lehetne kibocsátani (de ez a megkötés fel is oldható), Anonim, off-line formában nem lenne szükség a tranzakció során azonnali banki kapcsolatra, így olcsóbb informatikai eszközökkel is megoldható lenne a használata. Erre a legalkalmasabb formának az elektronikus pénztárca tűnik.

Következtetések Mire kell figyelni? Járulékos költségek: papír alapú – előállítási költségek, csere költsége, stb. elektronikus pénz – kártya előállítása, feltöltő illetve fogadó informatikai rendszer költségei Felhasználók hozzáállása – humán szempontok Idegenkedés az új fizetési módoktól Technikai problémák (pl. termelői piacokon, stb.) A pénzhelyettesítők megítélése nem egységes (érdekellentétek miatt). *Kun János:A pénzhelyettesítőkről taulmány, 2006. november alapján

Köszönöm a figyelmet! TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0019 A Kaposvári Egyetem tudományos képzési tevékenységeinek és szakmai műhelyeinek fejlesztése Köszönöm a figyelmet!