Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, 2005. április 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
Akció a civil-nonprofit szervezetek méltóságáért! SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért november 27.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Hálózatépítés, mint az együttműködések fejlesztésének hatékony eszköze Eger, szeptember 14.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Skanzen Örökség Program Partnerség napja – „Együtt a régióért” Miskolc, március 18.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Az ÚMVP intézményrendszere
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Magyar Köztársaság kormánya
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Negyedik Partner Regionális Partnerségi Program TÁMOP /
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.

A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Vedd ki a részed! Hazai intézmények és civil szervezetek közvetlen kapcsolódási lehetőségei EU-val kapcsolatos témákban Alexa Noémi, Ph.D Transparency.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
„Vedd ki a részed!” - amit a civilek már megtettek egymásért Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttm ű ködési Hálózat Miskolc, március 30.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Mi a Maci? Maci a MAgyar Civilszervezetek rövidítése.
Magánadományozás, a függetlenség kulcsa Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány Jacsó Annamária, programvezető november 28.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
XXII. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia április 20. – drivingcamp Hungary (Zsámbék) BFTK BánTeodóra, ügyvezető igazgató Budapest, 2016.
Tervezési folyamat.
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Önértékelési projektterv
TramTRAIn projekt Tervezés – jogi feladatok
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Előadás másolata:

Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.

Előzmények NFT1 Konferenciák Kezdeményezők: MTVSZ, Soros A., NIOK A. 16 szervezettel munkacsoport alakult

Tagok: Független Ökológiai Központ Alapítvány, Közösségfejlesztők Egyesülete, Levegő Munka-csoport, Magyar Közlekedési Klub Egyesület, Magyar Szegénységellenes Hálózat, MTVSZ., Magyar Vöröskereszt, MONA, Magyarországi Női Alapítvány, Motiváció Alapítvány, NIOK Alapítvány, Nonprofit Szektor Analízis p. Nonprofit Humán Szolgáltatók O.Sz., Ökotárs Alapítvány, Soros Alapítvány, Szociális Szakmai Szövetség, Térfél Alapítvány Várjuk a további csatlakozókat!

Miért alakult a munkacsoport? NFT I. tényleges társadalmi egyeztetésének elmaradása. A társadalmi egyeztetés partnerségi intézményrendszere még nem alakult ki, sőt ennek még részletes tervei sem ismertek. A tervezési folyamat már most csúszásban van. Az előzetes egyeztetésekre bevont néhány szervezet tapasztalata. NFT I. előkészítésének eddigi eseményei azt vetítik előre, hogy a lemaradást a társadalmi egyeztetés sínyli meg.

Mit szeretnénk? Jól kidolgozott, céljaiban társadalmi konszenzust élvező NFT-t Civil kezdeményezéseknek is teret adó NFT-t Valós, széleskörű, modellértékű társadalmi egyeztetést

Mit nem szeretnénk? Kizárólag szakértők és a „hivatalos” érdekegyeztetési fórumok szereplői által kidolgozott NFT-t Formális, „kipipálható” társadalmi egyeztetést Szűk körű, a kormányzat által kijelölt szereplőkre leszűkített „partneri kört”

Mit teszünk? A társadalmi egyeztetésről szóló ajánlások megfogalmazása a kormányzat számára A tényleges társadalmi egyeztetés szükségességének folyamatos kommunikációja A társadalmi egyeztetés folyamatának nyomon követése, dokumentálása, értékelése

Melyek szerintünk a sikeres társadalmi egyeztetés alapelvei? Strukturáltság – tervezett folyamat Részvételi elv – nem csak véleményeztetés Folyamatosság – kampányszerűség helyett Nyitottság, nyilvánosság Átláthatóság, befolyásolhatóság - számonkérhetőség Visszacsatolás és független értékelés

A társadalmi egyeztetési folyamat rendszere és eszközei Információhoz való hozzáférés Aktív tájékoztatás Széleskörű társadalmi konzultáció Társadalmi részvétel a tervezési folyamatban A tervezési folyamat értékelése a társadalmi részvétel szemszögéből

A társadalmi egyeztetés partnereinek kiválasztása Magyarországon a különböző területeken folyó partneri egyeztetések általános hibája a zárt struktúrákban való gondolkodás A partnerek kiválasztásának az alapvetően a nyitottságon, és hozzáférhetőségen kell alapulnia a tervezési folyamat bármely szakaszában, illetve egységénél

Mikor beszélhetünk tehát valós társadalmi egyeztetésről? A nem-kormányzati, civil szervezetek résztvevő- alakító módon kapcsolódhatnak a tervezési folyamatba, annak minden egyes állomásán A tervezés minden anyagait a lehető legnagyobb nyilvánosság illeti meg, és ehhez minden állampolgárnak joga van hozzáférni

Köszönjük figyelmüket! Gerencsér Balázs, Nizák Péter További információ: