A hitelintézeti rendszer felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Advertisements

TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
A PÉNZ ÉS TŐKEPIACON MŰKÖDŐ INTÉZMÉNYEK. Alapvető szabályozás Pénzpiac: A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló évi CXII. törvény.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
Értékpapír piaci műveletk
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
A jelzáloghitelezés története
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kivonat a Wikipédiából
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Pénzügytan 4. Pénzügyi piacok.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A számvitel szerepe az adójogban
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Kosztolánczy György ügyvezető Budapest, március 9. Lakásvásár
A bankok.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Makrogazdasági pénzügyek
Pénzügyi intézményekre vonatkozó hazai jogszabályok
A betétbiztosítás.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 4. előadás
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Bankmérleg, forrás oldal
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.
A bankok kialakulásának folyamata
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Bankmérleg, eszköz oldal
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
A banki szabályozás fejlődése – EU (1)
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
A bankrendszer.
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
A PÉNZPIACON MŰKÖDŐ INTÉZMÉNYEK
A PÉNZ ÉS TŐKEPIACI SZABÁLYOZÁS
A pénz és a pénzforgalmazás
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
A pénz és tőkepiaci intézményrendszer
Előadás másolata:

A hitelintézeti rendszer felépítése Szerző: Varga József, egyetemi docens Bareith Tibor, demonstrátor Kaposvári Egyetem - Pénzügy és Számvitel Intézet/Pénzügy és Közgazdaságtan Tanszék

Szabályozás Az Országgyűlés 1991-ben fogadta el a Pénzintézeti törvényt (Pit., 1991. évi LXIX. törvény), amely meghatározta a hitelintézeti tevékenységet, elhatárolta az egyes hitelintézetek tevékenységi körét, illetve előírta a hitelintézetek működésének biztonságát szolgáló intézkedéseket, szabályozta az Állami Bankfelügyelet tevékenységét. 1997. január 1-én fogadták el a pénzintézeti törvényt felváltó 1996. évi CXII. törvényt a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról.

Pénzügyi szolgáltatás Pénzügyi szolgáltatás üzletszerű végzésének minősülnek forintban, illetőleg devizában, valutában az alábbi tevékenységek: betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz – saját tőkét meghaladó mértékű – nyilvánosságtól történő elfogadása; hitel és pénzkölcsön nyújtása; pénzügyi lízing; pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása; elektronikus pénz kibocsátása;

Pénzügyi szolgáltatás olyan papír alapú készpénz-helyettesítő fizetési eszköz (például papír alapú utazási csekk, váltó) kibocsátása, illetve az ezzel kapcsolatos szolgáltatás nyújtása, amely nem minősül pénzforgalmi szolgáltatásnak; kezesség és bankgarancia vállalása, valamint egyéb bankári kötelezettség vállalása; valutával, devizával – ide nem értve a pénzváltási tevékenységet –, váltóval, illetve csekkel saját számlára vagy bizományosként történő kereskedelmi tevékenység; pénzügyi szolgáltatás közvetítése; letéti szolgáltatás, széfszolgáltatás; hitel referencia szolgáltatás.   

pénzváltási tevékenység; fizetési rendszer működtetése; Kiegészítő pénzügyi szolgáltatás pénzváltási tevékenység; fizetési rendszer működtetése; pénzfeldolgozási tevékenység; pénzügyi ügynöki tevékenység a bankközi piacon; forgatható utalvány kibocsátására irányuló tevékenység.

Pénzügyi intézmény A pénzügyi intézmények besorolását a törvény az előbbi felsorolt tevékenységek alapján határozza meg. A pénzügyi intézmény hitelintézet vagy pénzügyi vállalkozás lehet. A pénzügyi intézmény a pénzügyi szolgáltatásokon kívül, csak kiegészítő pénzügyi szolgáltatást, biztosítás ügynöki, árutőzsdei ügynöki, befektetői szolgáltatást végezhet, valamint aranykereskedelmi ügyletet és részvénykönyvvezetést.

Pénzügyi vállalkozás A pénzügyi vállalkozás egy vagy több pénzügyi szolgáltatást végezhet, de nem láthat el kiegészítő pénzügyi szolgáltatást. A bankközi piacon viszont pénzügyi ügynöki tevékenységet csak pénzügyi vállalkozás végezhet, kizárólagos tevékenységként. Pénzügyi vállalkozás – kivéve a pénzügyi holding társaságot - legalább 50 millió Ft, kizárólag készpénzből álló jegyzett tőkével alapítható. Pénzügyi vállalkozás csak részvénytársaságként vagy fióktelepként alapítható. Pénzügyi holding társaság legalább 2 milliárd Ft jegyzett tőkével alapítható.

Bank Bank: a hitelintézeti tevékenységek teljes körének végzésére az ügyfélkör korlátozása nélkül felhatalmazott hitelintézet. Kizárólag bank kaphat engedélyt a pénzügyi szolgáltatások teljes körének nyújtására. Bank legalább 2 milliárd alaptőkével alapítható részvénytársasági formában.

Szakosított hitelintézet Szakosított hitelintézet: a rá vonatkozó külön törvényi szabályozás szerint jogosult tevékenységének elvégzésére, de a pénzügyi szolgáltatások teljes körének végzésére nem kaphat engedélyt. Alapító tőke mértékét törvény határozza meg, szervezeti formáját tekintve részvénytársaság lehet.

Szövetkezeti hitelintézet Szövetkezeti hitelintézet (takarék-, illetve hitelszövetkezet): a szövetkezeti hitelintézetek a pénzügyi szolgáltatások közül csak egy tevékenységet, hitel referencia szolgáltatást nem végezhet. (Minden tevékenységet nem végezhet, mert akkor definíciószerűen bank lenne.) A hitelszövetkezet a pénzváltást leszámítva csak saját tagjai körében végezheti tevékenységét. Szövetkezeti hitelintézet alapításához 250 millió Ft jegyzett tőke szükséges.   A takarékszövetkezet a hitelszövetkezettől abban tér el, hogy az előbbiben tagsági viszony nélkül is igénybe lehet venni a hitelintézeti tevékenységeket, míg az utóbbiban először taggá kell válni, azaz be kell lépni a hitelszövetkezetbe, s csak azután lehet a hitelszövetkezet szolgáltatásait igénybe venni. TÁMOP-4.1.1C-12/1/KONV-2012-0011 „Pannon modell” – Regionális szintű, ágazati felsőoktatási együttműködés megvalósítása az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia területén”

Jelenleg (2014) Magyarországon Adatok Jelenleg (2014) Magyarországon 44 bank 115 szövetkezeti hitelintézet működik 9 szakosított hitelintézet működik 4 lakástakarékpénztár 3 jelzálogbank 2 egyéb TÁMOP-4.1.1C-12/1/KONV-2012-0011 „Pannon modell” – Regionális szintű, ágazati felsőoktatási együttműködés megvalósítása az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia területén”

A bankrendszer sajátosságai Jegybank pénzteremtése: hitelnyújtás, devizavásárlás ∆M=∆NDC+∆NFA a teremtett pénz: számára adósságállomány, a bank passzívája (a pénz olyan bankpasszíva, amely betölti a pénz funkcióit), kötelezettség ezzel szemben szerez: hitel- vagy devizakövetelést a TM (tőkeáttételi mutató) szerint a legkockázatosabb elem: legnagyobb a TM-je TM=MF/ST (mérlegfőösszeg/saját tőke) → magas ezért szigorú szabályozás szükséges ( 1996. évi CXII. tv.) átutalás bankon belüli, bankon kívüli ügyfelek esetében

A bankrendszer sajátosságai A lakosság, a vállalat és a bank tőkeáttételi mutatója Tőkeáttétel: Mérlegfőösszeg /Saját tőke Lakosság: 1,… , Vállalat: 1-2, Bank 10-20 Ábrázolás mérlegsémán: a ST szerepének csökkenése – a kötelezettségesek érdekvédelmének növekedése Likviditás bankmérlegben vs. vállalati mérlegben Hozam és kockázat összefüggése

A bankrendszer sajátosságai A bank saját tőkéjének értelmezése a) a jól működő bank saját-tőke szerepe b) a rosszul működés esete – ST-vesztés, konszolidáció c) a saját tőke biztonsági és nem likviditási funkciója Bankbiztonság: a világ legbiztonságosabb bankja, pénzmultiplikáció Tudományos vs. bankvezetői álláspont Bankbiztonság: a méret a lényeg (és nem a saját tőke nagysága)

Köszönöm a figyelmet!