BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZKAR MAGYAR NÉPRAJZ ÉS ANTROPOLÓGIA TANSZÉK ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYOS KONFERENCIA EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Gazdálkodás illetve kaszálóhasználat Csíkban és Gyimesben – egy szociológiai kutatás tapasztalatai – Június 9.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
A honvédtisztjelöltek lelkiállapotának vizsgálata
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Molnar Ilonka. A marketing kutatas  tervezett  szisztematikus gyűjtés  elemzés  információ terjesztés.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
A kutatási program rövid bemutatása
Tudományos és publicisztikai szövegtípusok
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
„A Radnóti-hagyaték eddig nem látott kincsei” (..aki ezt nem látja, az alig látott valamit Radnótiból…) Eredeti levelek (köztük a Fannihoz írott két utolsó.
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Készítette: Magyar Orsolya
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
Instrukciók a készítéshez Az irodalomkutatás eredményeit kell hangsúlyozni. (Mi történt eddig, s abból mi állapítható meg.) Az irodalomkutatás eredményeit.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
AZ ÍRÁS A mezopotámiai ékírás.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Megyesi G. Boldizsár, Kelemen Eszter, Somogyi Zsófia Borbála, Geambașu Réka Készült a BZAKA – IKTI megbízásából március 1, BZAKA Workshop, Budapest.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Mikes Kelemen 22/C.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Integráció, inkluzió PPK,
ICECUBE Intelligens h ű t ő szekrény szoftver tervezete.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Szakmai és személyes portfólió elkészítése
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
folytatott bibliográfia elemzéséről
Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika
LEADER, Identitás, Sport
HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Paál Zsuzsanna: Néprajzi gyűjtés módszerei: Az élettörténeti módszer
A stílus.
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Nagy Attila1,2, Rovó László1, Kiss József Géza1
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Előadás másolata:

BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZKAR MAGYAR NÉPRAJZ ÉS ANTROPOLÓGIA TANSZÉK ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYOS KONFERENCIA EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei NAGY MELINDA NÉPRAJZ SZAK I. ÉV

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Célok: Gál Géza kisbaconi lakos sorsfordulóját tükröző iratok bemutatása és értelmezése az élettörténetet meghatározó (egyik) fordulópont rekonstruálása a fennmaradt iratok tükrében, valamint az unokájával készített interjú alapján az egyén írásgyakorlatának vizsgálata, valamint az írás használatának funkciói

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Kutatásfelvető kérdések: a források alapján mennyire lehet feleleveníteni egy ember emlékét? mennyit őriz egy-egy írott dokumentum az adott korról, mentalitásról, körülményekről? a kutatásnak mennyire sikerül beilleszteni a dokumentumot a saját kontextusába, olyan mértékben, hogy abból egy korszak értelmezhető legyen? a társadalomtörténet egy válságos korszakában az egyén életében milyen szerepet tölt be az írás? a családtagok számára ezeknek az írott dokumentumoknak van-e többletértékük? Hogyan sikerül az egyénnek megjelenítenie magát a levél műfajában?

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Forrásanyag: egy székelykeresztúri házban talált régi kéziratok az elemzésre kiválasztott levelek egy papírdobozban voltak elkülönítve egy szekrényben, más, kézzel írott papírok, füzetek között. többek között előlerült egy, Gál Géza által írt, illetve másolt énekes/versesfüzetet az iratokat Gál Géza dédunokája gyűjtötte egy helyre jelen pillanatban a Zólya család tulajdonát képezik

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Témaválasztási motivációm: Választásom azért esett ezekre a levelekre, mert két különböző körből való fél – a hatalom és az egyén – konfrontációját tükrözik.

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Az írásbeliséggel foglalkozó szakirodalom dolgozatban használt tételei: Dell Hymes nézetei Bányai Irén tanulmánya Keszeg Vilmos feldolgozása Závada Pál műve

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei A kulákság: orosz eredetű szó jelentései: ököl, nagygazda, zsugori kommunista mozgalmár kifejezés, pejorativ értelmű legfőbb ismérve, hogy mezőgazdasági munkájának elvégzéséhez más parasztokat is foglalkoztat

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Elemzés A gyűjtésről: az interjú 2009 decemberében készült, Csíkszeredában beszélgetőtársam Gál Géza unokája, Zólya László az interjú célja: - a beszélgetés során összegyűjteni mindazon információkat, amelyek a levelekkel kapcsolatosak, - kideríteni Gál Géza kilétét, családi, anyagi, szociális helyzetét, - valamint azokat a rejtett információkat, utalásokat, amelyeket a levelek körvonalaztak

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Gál Géza rekonstruált életútja:

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Az iratok:

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei A Tanács levelei:

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Gál Géza levelei:

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei Következtetések

EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza életének töredékei IRODALOM