EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Képesítési Keretrendszer és a Nemzeti Képesítési Keretrendszer megjelenése a Krúdy Gyula Tagintézmény szakképzési kínálatában.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Az Európai Unió céljai és munkaprogramjai az oktatás és a képzés területén. A bekapcsolódás lehetőségeinek és az ide tartozó jó gyakorlatoknak a bemutatása.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Unió és az oktatás: közösségi célok és nemzeti oktatáspolitika „Országos Tanévnyitó Konferencia” Budapest Halász Gábor Országos.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Ajánlások az OKKR bevezetésének szervezeti, jogi és finanszírozási megoldására Temesi József pillérvezető Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Képesítési keretrendszerek a nemzetközi gyakorlatban – az Európai Felsőoktatási Térség keretrendszere Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása:
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
EKKR Az Európai Képesítési Keretrendszer Készítette: Keresztesi Judit A21YTQ Molnár Attila Károly H9QG5B.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Hogyan működnek együtt a pályaorientációs és élethosszig tartó tanulási stratégiák Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária Európai Uniós Kapcsolatok.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Molnárné Stadler Katalin
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
2010. Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária
KÖZÖS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (CQAF)  Szakképzési Közös Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) 1.
Előadás másolata:

EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai Loboda Zoltán OKM, EUKF

EKKR direkt-indirekt politikai hatások Lisszaboni EiT elnökségi következtetések (para.25): „Az új megközelítésnek 3 fő komponensen kell alapulnia: […] képesítések növekvő transzparenciáján.” Lisszaboni stratégia: (1.) munkavállalói mobilitás képesítések összehasonlíthatósága; (2.) munkaerő-piaci kereslet és képzési kínálat jobb összehangolása (tudás, képesség, készség); (3.) katalizátor az oktatási és képzési rendszerek modernizációjához LLL-perspektívában. Koppenhágai deklaráció (2002): Képesítések átláthatósága – olyan eszközök fejlesztése, amelyek a szakképzésen túl is alkalmazhatók, tág LLL-fókuszuk van: relevánsak a tanulás összes szintjére és dimenziójára. Tanácsi következtetés az LLL-ről (2002 C/163): Bizottság a Tanáccsal és a tagállamokkal közösen fejlesszen ki egy képesítési keretrendszert […] Bolognai folyamat: Európai Felsőoktatási Térség EiT (2005): Európai Oktatási és Képzési Tér (LLL) Az Európai Oktatási és Képzési Térség további fejlesztése a munkavállalói és földrajzi mobilitás érdekében. Közös referenciakeretek és eszközök fejlesztése […] , melyek a kulcsszereplők közötti kölcsönös bizalmon alapulnak, és hozzájárulnak a tagállamok reformtörekvéseihez (LLL).

EKKR-folyamat: direkt-indirekt szakpolitikai hatások OECD-hatás: Uralkodóvá vált az LLL paradigma (egyéni tanulási utak egymásra épülése) Nem formális és informális tanulás elismerése Kompetenciareform (PISA) EU-folyamatok (reflexiók) 2004–2006: Politikai elvárásokra reflexiók Oktatás és képzés 2010 új szakaszában meghatározó lesz: kulcskompetenciák és tanulási eredmények klaszter LLL horizontális/transzverzális policy célok: EKKR, RNFIL (assess és validate), LLG, Szakpolitikai célok operacionalizálása Egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról szóló 2006/962 EK-ajánlás Tanácsi következtetések (nem formális és informális tanulás, LLGPN) Bizottsági munka szakértők bevonásával: CQAF, EQF, ECVET

EKKR-folyamat EQF bizottsági javaslat (brit elnökség informális miniszteri találkozón 2005.), utána EQF konzultáció (lezárás budapesti konferencia 2006.) Európai Parlament és a Tanács ajánlása az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszerének ajánlásáról (2008/C 111/01) EKKR célja „[…] közös viszonyítási keretrendszer létrehozása, amely megfeleltetési eszközként szolgál a különböző képesítési rendszerek és szintjeik között […]. Ez javítani fogja a […] a tagállamok gyakorlatával összhangban kiállított képesítéseinek átláthatósá-gát, összehasonlíthatóságát és átvihetőségét. […] az egész életen át tartó tanulás előmozdításának, valamint a munkavállalók és tanulók foglalkoztathatósága, mobilitása és társadalmi integrációja növelésének tágabb céljaihoz is hozzájárul. Átlátható minőségbiztosítási elvek és információcsere az ajánlás végrehajtása és a kölcsönös bizalom kialakítása révén.” EKKR problematikák transzpozíciója nemzeti szintre RNFIL és LLG viszony? EQF – EHEA NQF aszinkronitás (leuweni nyilatkozat) CQAF és felsőoktatási minőségbiztosítási keret + EQAR Tisztázatlan a viszony az EUROPASShoz Kvantifikálhatóság? (ECVET) Kapcsolódás a New skills for New Jobs-hoz

Az EKKR-folyamat európai erőtere Bizottság: technikai segítségnyújtás a viszonyítás használatában és elveinek alkalmazásában, kooperáció és koordináció elősegítése, jó gyakorlatok, tesztelés, európai szintű tájékoztatás és párbeszéd a szociális partnerekkel EQF AG: tagállami képviselet, európai reprezentáció, koherencia biztosítása, átláthatóság és a bizalom fóruma NCP’s: OKKR-EKKR szintek megfeleltetése, viszonyítási folyamat menedzselése, viszonyítási kritériumok érvényesítése, partnerség előmozdítása Tanulási eredmények klaszter: korábban az EQF csak a portfolió része volt, a jövőben meghatározó lesz Folyamatok Viszonyítási eljárás: átláthatóság és kölcsönös bizalom: 10 kritérium, ugyanakkor külső kontroll nélküli igazi értékelő elemet nem tartalmazó folyamat, tényleges és hatékony visszacsatolási mechanizmusok nélkül Tanulási eredmény alapúságot nem vizsgálja!!!!! IDŐTÁV: (1.) 2010-ig OKKR-ek összekapcsolása EKKR-rel, (2.) 2012-ig minden kiadott képesítésben egyértelmű hivatkozást az EKKR szintre.

OKKR-folyamat és szereplők OKKR szakmai munkacsoportok/tárcaközi munkacsoport OKKR előzetes koncepció és a 2008-as kormány-előterjesztés szakmai megalapozása Érlelődés: megértés és elkötelezettség nem megfelelő szintje OKKR – 2069/2008. (VI. 6.) sz. Kormányhatározat 2 szakasz: (1.) 2008–2010: OKKR-koncepció – képesítési szintek, deskriptorok – és fejlesztések megalapozása, TB létrehozása, kormány-előterjesztés; (2.) az OKKR 2013-as bevezetéséhez szükséges jogi, szakmapolitikai, szervezeti keretek, pénzügyi feltételek kialakítása és megteremtése OKKR TB konzultációs testület: javaslattételi és véleményezési jogkörökkel Fejlesztés kerete – fejlesztési műhelyek TÁMOP-konstrukciók OKKR 2010. kormány-előterjesztés OKKR ‘GRID’: szintek száma és deskriptorok meghatározása (kormányrendeletben) Képesítések szintezése és leírása (fejlesztőmunka) NKP kijelölése – viszonyítási eljárás lefolytatása, OKKR „regisztrációs központ” Alágazati törvények módosítása Képesítési Tanács létrehozása Felkészítés az alkalmazásra 2013 alkalmazásbavétel

Köszönöm a figyelmet!